„Mis siin ikka rääkida. Just kirjutan politseile avaldust,“ vastab Maalehe pärimisele taastatud ja uuesti mahapõlenud onni asjus RMK Pärnu-Viljandi külastusala juht Riho Männik. „Nii kurb on, et ei taha rääkidagi.“

Kuna uurimist pole veel alustatud, ei saa Männik väita, et hoone süüdati. Kuid mis seal muud ikka juhtuda sai, möönab mees. Eile tehtud fotolt võib onni vahetus läheduses asuva lõkkeaseme ümber paiknevate pinkide all kokku lugeda viis viinapudelit ja hulgaliselt konservikarpe. Vaata fotosid!

Uue onni ehitust hakati planeerima kohe pärast aasta algul toimunud põlengut, juulis sai majake põhimõtteliselt valmis, teha oli veel nipet-näpet väiksemaid töid. Paraku laiub täna sel kohal taas vaid hunnik tukke ja tuhka.

Millal täpselt tulekahju aset leidis, pole teada. Männik oletab, et üleeile, sest eile olid tukid juba külmad.

„Nüüd on küll nii, et RMK seda onni enam taastama ei hakka. Vähemalt seni mitte, kuni mina selles ametis olen. Eks viisakad matkajad peavad leppima, et ööbida tuleb telgis. Kõik inimesed ei ole head,“ ütleb Riho Männik, lootusetusenoot hääles ning lisab, et onni asemele tuleks sinna hoopis kahele mahapõlenud majakesele mälestustahvel püstitada.

Tõnu Jürgenson on siiski optimistlikum ning lubab paari päeva jooksul luua Facebookis grupi, kuhu saaksid koonduda inimesed, kes on nõus ja valmis oma kulu-kirjade-kätega samasse kohta matkajatele uue varjualuse ehitama.

„Teeme kasvõi püstkoja, mida on lihtne püstitada ja mille ehitamine ei maksa väga palju,“ ütleb Jürgenson. Mõttest ise käed külge panna on ta rääkinud juba mitmekümne sõbra-tuttavaga, kõik on nõus ja abivalmis olnud.

Jürgensoni sõnul matkatakse RMK radadel järjest enam just sügiseti ja siis on ka kerge varjualune matkajale ilma eest varjumiseks igati teretulnud lahendus, palju parem kui telk. Lisaks ei soovi ta, et n-ö lõplik sõna Kopra tare matkaonni asjus jääks rumalatele inimestele, kes on selle kaks korda maha põletanud.

Kui sinagi oma panuse anda soovid, võta Facebooki vahendusel Tõnu Jürgensoniga ühendust.

P.S. Kabli külastusala töötajad, kes sealsete rajatiste eest hoolitsevad, said Kopra tare metsaonni mahapõlemisest teada Maalehe ajakirjanikult. Ka RMK kodulehel olevast teatest, et onn on taas tuhaks saanud, polnud neil aimugi.