Üleliigsete õunte annetamise üleskutsele vastas loodetust rohkem inimesi, nii et ubinaid kogunes suurte kartulikottide kaupa. Neist valmistati sel korral 25 purki kompotti ja ligi 30 purgitäit kuumutatud mahla. Viis 10-liitrist ämbritäit toormahla jagati osalejate vahel ja mekiti osaliselt ka kohapeal ära.

„Kambakesi koos on tore hoidiseid teha,“ rääkis Gloria Niin. „Suitsutasime kala ka, nii et kokkuvõttes käis töö ja naer käsikäes.“

Kuna Tartut on sel aastal tabanud õunauputus, on Vaksali kogukonnaaias plaanis ühist hoidistamist jätkata. Järgmine kokkusaamine toimub neljapäeva õhtul, osa õuntest jäi ju teisipäeval sisse tegemata. Kuna praegu on ’Valge klaarõuna’ aeg, tahetakse siis keeta neist ka moosi.

Osa hoidistest saavad tegijad endal, kuid teine osa on plaanis sümboolse tasu eest maha müüa, et saada aia tegevuste finantseerimiseks raha ja järgmisel aastal ehk uus kasvuhoone ehitada. „Aia mõte on kasutada olemasolevat ressurssi, tundma õppida kodukoha inimesi, arendada omavahelisi häid suhteid ja tarbida kohalikku toitu,“ selgitas Gloria Niin ühist taimekasvatust ja hoidistamist.

Tartus aadressil Tiigi 64 tegutsev Vaksali kogukonnaaed on kõigile keskkonnateadlikust elust huvitatud inimestele avatud ja neid lausa oodatakse kampa lööma. Rohkem infot saab Facebookist kogukonnaaia lehelt.