Raamatus „Tori Hobusekasvandus 160“ antakse ülevaade Tori Hobusekasvanduse üle 160-aastasest ajaloost ning tori tõu kujunemisest.

Minister tänas kõiki, kes raamatu koostamisel kaasa lõid, sest ajalooline järjepidevus on väga oluline. „Ilma ajaloota ei saa olla tulevikku. Koostöös Tori inimeste, valla ja riigiga suudame suure potentsiaaliga Tori hobusekasvandust arendada ja säilitada ajaloolise kultuuripärandi kandjana,“ lisas Tarmo Tamm.

Sihtasutuse Eesti Maaelumuuseumid nõukogu esimehe Marko Gorbani sõnul on SA Eesti Maaelumuuseumid, mille koosseisu Tori Hobusekasvandus kuulub, tänaseks tegutsenud üle aasta.

„Suur osa sellest ajast on kulunud Tori Hobusekasvanduse investeeringute ettevalmistamiseks. Täna näeme selle esimesi tulemusi ja esimene korrastatav tallihoone peaks katuse alla saama aasta lõpuks. Lähiaastatel on plaanis korda teha kogu Tori Hobusekasvanduse taristu. Selle abil soovime olla partneriks hobumajandussektorile, kohalikele ettevõtjatele ja kohalikule omavalitsusele, et nii hobumajandussektori kui ka piirkonna arengule täiendav tõuge anda,“ ütles Marko Gorban.

SA Eesti Maaelumuuseumid juhatuse liikme Merli Silla sõnul on esitletud raamat ajalooline ülevaade Tori hobusekasvandusest, selle asutamise eesmärkidest ja Tori tõu kujunemisest. „Mul on hea meel, et raamat valmis sai ja et hobukasvatajad olid nõus meile oma lugusid jutustama. Suur tänu Heldur Petersonile, raamatu toimetajale, hobukasvatajatele, Tori vallale, ettevõtjatele ning kõigile, kes oma tööga raamatu valmimisse panustasid. Raamat on tähtis Eesti Vabariigile, tähtis eestlastele,“ lisas Merli Sild.

Sild jätkas: „Tori hobusekasvanduse talli nr 6 sarikapidu on märk sellest, et Tori hobusekasvanduse renoveerimine on täies hoos. Tänusõnad Maaeluministeeriumile ja Rahandusministeeriumile ning eesti rahvale, et oleme Tori hobusekasvanduse säilitamisele ja arendamisele suure sammu lähemale astunud.“

Tori hobusekasvanduse tallihoone nr 6 põles 25. augustil 2016. Projekteerimistööd tallihoone taastamiseks algasid 2017. aasta suvel. Töövõtuleping Tori hobusekasvanduse esimese tallihoone restaureerimise ja üldehitustöödega alustamiseks sõlmiti 10. juulil 2018. Restaureerimis- ja üldehitustöid põlenud tallihoones teostab Pärnu REV Ehitus OÜ. Muinsuskaitselist ja omaniku järelevalvet teostab OÜ Ehitusagentuur. Tallihoone taastamist rahastatakse Eesti riigi eelarvest.