“Ravi ei ole kallis, inimesed muudavad selle ise kalliks, kui lasevad asjadel nii halvaks minna, et väikeste paranduste asemel tuleb teha suuri töid,” ütleb ta.

Ja selliseid inimesi on küllaga. “Saame tihtilugu kirju, kus öeldakse, et suus on kõik lagunenud, mis parandamine maksab? Aga kuidas saab kirja lugedes seda öelda? Kõik algab esmasest visiidist,” sõnab Voll.

Tema ütlust mööda pole eestlaste hammaste lagunemises süüdi mitte ravi hind, vaid puudulik hügieen, teadmatus magusate jookide hävitavast mõjust ja eeskätt vanematelt lastele pärandatud halb hammaste hooldamise kultuur.

“Pakkusime abi suurele perele, kus hambad olid lagunenud nii emal-isal kui nende kuuel lapsel. Kas te arvate, et nad olid tänulikud? Vanemad torisesid päris palju, et peavad mitmel visiidil käima ja oma aega raiskama!”

Kui vanemad ei oska oma hammaste eest hoolt kanda, on lastel vajalikke harjumusi pea võimatu omandada.

“Olen näinud lapsi, kellel on suus lagunenud hmbad, kuigi Haigekaasa katab nende ravikulud. See on vanemate selge hoolimatus! Lastega tuleb regulaarselt arsti juures käia ka siis, kui midagi viga pole, veel enam siis, kui midagi viga on,” pahandab Voll.