Hautatud lambaliha tomati-kurgikastmes

- 1–1 ½ kg väherasvast lambaliha

- 1–2 sl võid

- 1 sibul

- 1 porru

- 1–2 loorberilehte

- 6 tera musta pipart

- 4 tera vürtsi

- ½ l kondipuljongit

- 1 sl tomatipüreed

- 3–4 tomatit

- 3 sl kurgikuupe

- 1 ½–2 sl nisujahu

- ½ sl suhkrut

- 1 tl soola

- 100 g hapukoort

Kondipuljong

- ¾ l vett

- 2–3 lõiku petersellijuurt

- ½ porgandit

- 1 küüslauguküüs

- ½ tl soola

- musta terapipart

Eemaldage kondilt liha, lõigake umbes 2 cm suurusteks kuupideks. Kont pruunistage potipõhjal, valage peale ¾ l vett ja keetke tasasel tulel puljongiks, mida kasutage kastme valmistamisel.

Lihakuubikud pruunistage haudepoti põhjal võis, lisage sool, vürtsid, peeneks hakitud sibul. Peale valage kurnatud kondipuljongit, osa sellest jätke jahuga segamiseks. Hautage umbes 30 minutit. Siis lisage jahuga segatud leem, tomatipüree, kooritud ja tükeldatud tomatid ning kurgikuubikud. Hautage veel mõni minut. Kõige lõpuks maitsestage suhkru ja hapukoorega. Juurde andke hautatud kaalikat ja keedetud kartuleid.

Lambaliha-kapsahautis

- ½ kg kondita lambaliha

- 1 kg peakapsast

- soola

- purustatud musta pipart

- 2–3 sl rasvainet

- 2 sl jahu

- ½ l vett või piima

Tükeldage liha, aga mitte väga väikesteks tükkideks, pruunistage pannil ja tõstke haudepotti, maitsestage soola ja pipraga. Valage juurde vett, et liha oleks osaliselt kaetud ning hautage peaaegu pehmeks. Siis võtke lihatükid välja ja pange kuubikuteks tükeldatud kapsas leeme sisse hauduma. Kui kapsas pehme, pange liha ja kapsas vaheldumisi madalasse ahjuvormi. Järelejäänud vedelikust valmistage kaste. Lisage rasvaine ja piimaga segatud jahu, keetke paks kaste ning valage kapsasegule. Hautage veel umbes 20 minutit. Juurde andke köömnetega maitsestatud ahjukartuleid.

Aedviljad lambalihaga

- ½ kg lambaliha

- ca 800 g valget peakapsast

- 400 g porgandit

- 3–4 tomatit

- 2 sl rasvainet

- ½ tšillit

- soola

- 2 kl vett või lihaleent

- hakitud petersellilehti

Tükeldage liha ja kapsas. Sulatage haudepoti põhjal rasvaine ja tõstke osa lihatükke kuuma rasva sisse. Peale pange lõigatud kapsas vaheldumisi ülejäänud lihatükkide ja porgandiratastega. Maitsestage kõik kihid hästi peenestatud tšilliga. Peale asetage tükeldatud tomatid ja valage üle lihaleemega, nii et see kataks toidu pinna. Kui vaja, lisage vett. Hautage segamata, kuni kõik pehme. Serveerimisel puistake hautisele peterselli.

Iiri lambalihavorm

- 1 kg lambaliha

- 7 kartulit

- 4 sibulat

- 2 porgandit

- 1 sl hakitud petersellilehti

- ½ sl aed-liivateed

- 1 tl soola

- 1 tl jahvatatud musta pipart

- ca 1 kl vett

Lõigake liha kuubikuteks, kooritud kartulid ja sibulad tükeldage, porgand viilutage ratasteks. Paksupõhjalisse haudepotti laduge kiht kartuleid, sibulaid ja porgandeid, maitsestage, seejärel laduge uus kiht. Peale valage umbes klaas vett. Katke toidupind esmalt tihedalt fooliumiga, siis kaanega. Hautage tasasel tulel paar tundi. Seda toitu ei tohi valmimise ajal segada, ainult paar korda võiks haudepotti raputada. Vormirooga võite valmistada nii pliidil kui praeahjus.

Juurde sobib õuna-kapsasalat.

Pajaroog

- 1 kg sea- või veiseliha (reietükk)

- 1 sl rasvainet

- 2–3 sl jahu

- soola

- purustatud valget pipart

- 2–3 sibulat

- 2 küüslauguküünt

- 4–5 tomatit

- 1 kl valget lauaveini

- 1 sl sojajahu

- 1 sl tomatipüreed

- 1 tl rosmariini

- purustatud valget pipart

Lõigake liha umbes 2 cm paksusteks viiludeks. Segage jahu soola ja purustatud valge pipraga, veeretage selles lihatükke ja praadige rasvaines pruuniks. Sibulad ja küüslauguküüned hakkige peeneks ning puistake haudepotti tõstetud pruunistatud lihalõikudele. Lisage kooritud tükeldatud tomatid ning valage peale vein. Hautage umbes 15 minutit, siis lisage sojajahu ja maitsestage tomatipüree, rosmariini ning purustatud pipraga. Hautage veel 15 minutit, kuni liha pehme. Juurde andke keedetud riisi, kartuleid ja aurutatud köögivilju.

Keedetud veiseliha kastmes

- 800 g noorloomaliha

- 4 sl jahu

- 4 porgandit

- hakitud tilli

- 1 sl sidrunimahla

- ½ kl kibuvitsamarju

- soola

- musta terapipart

Selleks roaks kõlbab nii kondiga kui kondita liha. Pange liha keema soolasesse vette, lisage pipar ja keetke umbes 1 tund. Siis võtke liha leemest ja lõigake 1 ½–2 cm paksusteks tükkideks. Leem kurnake ja valage tagasi keedunõusse, pange sisse kuubikuteks lõigatud porgandid ja seemnetest puhastatud kibuvitsamarjad. Keetke umbes 15 minutit.

Kastme valmistamiseks segage jahu vähese külma veega, lisage keeduleemele ja laske korraks keema tõusta. Maitsestage kaste soola, tilli ja sidrunimahlaga, tõstke lihatükid kastmesse, hoidke nõrgas kuumuses serveerimiseni.

Juurde andke kartulipüreed ja peedisalatit.

Ühepajatoit suitsulihaga

- 400–500 g suitsuliha

- ½ kg kaalikat

- ½ kg porgandit

- ½ kg kartulit

- 1 väike sibul

- hakitud rohelist peterselli

- soola

Pange liha külma veega keema, keetke poolpehmeks. Siis lisage kaalikalohud ja porgandid, natuke hiljem kartulid. Keetke juurviljad parajalt pehmeks. Ärge neid üle keetke! Lõigake leemest võetud liha viiludeks, kõrvale pange köögiviljad, peale puistake peterselli. Leemelt riisuge rasvane kord kaussi ja lisage peenestatud sibul. See sobib kastmeks. Sooja keeduleent andke toidu kõrvale joogiks.