Kvaliteetse kanepiõli valmistamine on sama keeruline protsess kui hea veini valmistamine. Selle tarvis valitakse hoolikalt seemned, pressitakse külmpressimise teel ning pakendatakse tumedasse klaaspudelisse, et õrnad rasvhapped ja klorofüll säiliks.

Asendamatud rasvhapped

Kanepiseemnetest saadav õli on ideaalne oomega-6 ja -3 allikas, kus esindatud asendamatute rasvhapete vahekord on 3:1, mida peetakse inimorganismi ainevahetusele kõige kasulikumaks.

Uuringute põhjal alandab nende rasvhapete pikemaaegne annustamine halva kolesterooli taset veres, kergendab reumaatilise artriidi ning neurodermatiidi sümptomeid. Rasvhapped on olulised rasedatele ja imetavatele emadele, kuna need on vajalikud loote ja imiku arenguks.

Kanepiseemneõlist pärinevad rasvhapped ei salvestu inimese organismi nagu muud rasvad, vaid need kasutab keha ära rakustruktuuri tugevdamiseks ja paljude eluks vajalike biokemikaalide, näiteks koehormoonide tootmiseks, mis vastutavad muu hulgas veresoonte tervise ja luude tiheduse eest.

Oomega-6 ja -3 rasvhapped aitavad väsimuse ja kurnatuse korral, stimuleerivad ajutegevust, tõstavad keskendumisvõimet, aitavad hoida vaimset tasakaalu ja on abiks lastele hüperaktiivsuse korral. Uuringute kohaselt kannatab oomega-3 puuduse all 80–85% elanikkonnast.

Hormonaalne tasakaal

Kanepiõlis leiduv haruldane oomega-6 gammalinoleenhape (GLA) on vajalik naistele rasvlahustuvate hormoonide prostaglandiinide tootmiseks. Prostaglandiinid reguleerivad hormonaaltasakaalu, menstruaaltsüklit, on abiks menstruaalvalude korral. Samuti leevendab see nahaärritust, sügelust ning kuivamist. GLA ja E-vitamiin üheskoos on lausa imevahend kuiva naha korral.

Kanepiseemned teeb eriliseks ka neis sisalduv klorofüll – looduslik antioksüdant, mis kaitseb organismi rakke vabade radikaalide kahjuliku mõju eest, aitab organismil omandada  hapnikku ja soodustab rakkude hingamist. Klorofüll avaldab organismile üldtugevdavat, antibakteriaalset ja põletikuvastast toimet. Samuti rahustab ärritunud limaskesti ja soodustab kudede taastumist, soolestiku head mikrofloorat, toksiinide väljaviimist organismist, on efektiivne nahaprobleemide ja allergilise lööbe korral. Kanepiseemneõli on imeline vahend naha, juuste ja küünte sära ning nooruslikkuse säilitamisel.

Kanep on valkude allikas

Kanepiseemned sisaldavad umbes 50% täisväärtuslikku gluteenivaba proteiini, milles leidub kõiki 21 teadaolevat aminohapet. Kanepiseemnetes sisalduv valk teeb need ideaalseks proteiiniallikaks ka taimetoitlastele, asendades edukalt loomseid valke.
65% kanepiseemnetes leiduvast valgust moodustab edestiin, mis sarnaneb inimese vereplasmas leiduva globuliiniga.

See on meie immuunsüsteemi korrashoiuks äärmiselt vajalik, sest tal on ka ainulaadne omadus stimuleerida antikehade tootmist.

Kanepiseemnetes leidub hulgaliselt vitamiine ja mineraale – lisaks E-vitamiinile A-, C-, D- ja B-grupi vitamiine B1, B2, B3, B5, B6, B9; mineraalidest lisaks magneesiumile hulgaliselt südamele vajalikku kaaliumi, fosforit, kaltsiumi, rauda, naatriumi, mangaani, tsinki, vaske.

Kanepiseemnete kestad on hea kiudaine allikas.

Jahvatatud kestadest kiudainepulber mõjub hästi seedimisele, olles abiks kaalu langetamisel. Seda on lihtne iga päev tarbida jogurti või mahlaga.

Samuti võib teha ka organismi sügavpuhastavaid kuure.

Kanepiõli tarbitakse päevase asendamatute rasvhapete vajaduse rahuldamiseks 1–2 supilusikatäit päevas – muu hulgas sobib hästi näiteks hommikuse pudru “võisilmaks”, salatikastme külmpress-õliks, pastale, pestodesse.

Tervislike šokolaaditrühvlite tegemiseks lisage šokolaadimassile kanepiseemneid ja vedeldamiseks kanepiõli – kanep annab šokolaaditrühvlile mõnusa pähklise maitsenüansi.
Kanepiõli võib tarvitada ka puhtalt, üks supilusikatäis päevas.

Kasulik kiutaim

Lisaks õlile annab kanep ka kiudu, mida saab kasutada mööbli- ja tekstiilitööstuses ning ehituses. Kanepikiust tehakse soojustusplaate, plokke, kanepitsementi, -krohvi, matte ning geotekstiili.

Eestis tegeleb aastast 2005 tööstuskanepi kasvatuse arendamisega Perfect Plant OÜ. Nende eestvedamisel on viidud läbi katsetused, et selgitada välja tööstuskanepi taimekatsed Eestis. Katsetati nii kiu- kui õlikanepi sorte, esimene saak 150 hektarilt koguti 2007. a ning külvipind aasta-aastalt tasapisi suureneb.



Kanepiõli versus linaõli

- Kanepiõli on ideaalne oomega-6 ja -3 allikas, kus on esindatud asendamatute rasvhapete vahekord 3:1, mida peetakse inimorganismi ainevahetusele kõige kasulikumaks, linaõlis on see täpselt vastupidi – 1:3,5.

- Kanepiõli on otsene oomega-6 gammalinoleenhappe (GLA) allikas, linaõlis GLA puudub.

- Kanepiõli on otsene tugevatoimelise oomega-3 stearidoonhappe allikas, linaõlis SDA puudub.

- Kanepiõli sisaldab immuunsüsteemi tugevdavat, antibakteriaalset ja head vitamiinide allikat klorofülli, linaõlis klorofüll puudub.

- Kanepiõlil on meeldiv pähkline maitse, seda sobib ka toiduvalmistamisel kasutada, linaõlil on mõrkjas maitse.