Surimi tootmiseks sobivad kõige paremini põhjaputassuu, kotkaskala, mintai, meriluts, merilang, tursk, heik, kittursk, bedjuuga, ahven, paltus, saida, heeringas, riffahven, makrell, snuuk ja sardiinid. Kunagi, kui turska oli Soome lahes palju, valmistati Tallinnas surimit tursast.

Tänapäeval tehakse kõrge kvaliteediga surimit otse kalalaevadel. Valge kalaliha eraldatakse luudest, nahast ja muust mittesöödavast. Suurtes trumlites pestakse kalaliha mitu korda läbi ja eraldatakse liigne vesi.

“Surimi on kalavalk, kust on luud ja vesi välja võetud,” ütleb Vičiunai Baltic OÜ müügidirektor Erge Kalbus. Vičiunai on maailma suurim surimi kokkuostja. Eestis süüakse aastas keskmiselt 550 tonni surimitooteid ja kolmveerand on toodetud Vičiunai Grupi tehastes.

Leedus Plunge linnas asuvasse surimitehasesse tuuakse tooraine otse laevadelt sügavkülmutatuna. Tänu sellele säilivad toitained ja vitamiinid väga hästi.

Surimi sulatatakse ning segatakse muna, jahu, õli ja maitseainetega, nii et tekib pannkoogitaina taoline mass. Osa tainast värvitakse looduslike värvidega punaseks ja oranžiks.

Surimitainast vormitakse masina rullide vahel kümmekonna sentimeetri laiused lindid, mille üks serv on kas oranži või punast värvi. Järgmine masin keerutab lindid triibulisteks rullideks, mis lõigatakse sobiva pikkusega pulkadeks ja seejärel pakitakse.

Surimisisaldus on tooteti erinev ja see on kirjas pakendil. Kallimates ja kvaliteetsemates toodetes on 40–60% surimit ning see on ka väiksema rasva- ja kalorisisaldusega.

Kuna surimi ise on peaaegu maitsetu ja lõhnatu kalamass, saab sellest valmistada mitmesuguseid tooteid, peamised neist on matkitud krabiliha ehk lumekrabi, kammkrabiliha, kalavorst ja kalakoogid. Matkitud krabiliha armastavad paljud tarbijad, kuna õiged krabid, vähid ja kammkrabid osutuvad keskmise sissetulekuga ostjale liialt kalliks.

Vičiunai Plunge tehases valmistatakse kokku tuhatkond surimitoodet. Neist osa, näiteks vähisõrad, saavad Eestis Paljassaare kalatööstuses ümber krõbeda paneeringu ja lähevad seejärel poelettidele.

Surimitooted sobivad kasutamiseks nii eelroogades, suppides, salatites kui vaheroogades.

RETSEPT

Tallinna Kesklinnas asuva restorani Basiilik peakokk Karmo Haas soovitab järgmist salatit.

Kamtšatka krabi salat röstitud pastinaagi tšipsidega (kahele)

Vaja läheb:

- 1 pakk Viči Kamtšatka krabipulki (120 g)

- 1 pakk lehtsalatisegu (nt rukola, Lollo rosso)

- 1 väiksem pastinaak (100 g)

- 2 kobartomatit (100 g)

- 3–4 tk rohelist värsket sparglit

- 1 küüslauguküüs

Kastmeks:

- 40 ml külmpressitud oliiviõli

- sidrunimahla 0,5 cm paksuse sidruniratta jagu

- 0,25 tl kanget sinepit

- 1 tl mett

- soola

Pane väiksemasse kaussi mesi, sinep ja pigista sidrunimahla. Vispelda, samal ajal vala peene nirena juurde oliiviõli. Nii saad mõnusa paksu kuldkollase kastme.

Puhasta porgandikoorijaga pastinaak ja lõika 2 mm paksusteks ratasteks. Kuumuta pann ja määri võiga, lisa natuke toiduõli, et või kohe kõrbema ei hakkaks. Laota kuumale pannile pastinaagirattad ja prae mõlemalt poolt.

Väldi liiga kuuma panni, et või ja pastinaak kõrbema ei hakkaks. Tõsta praetud tšipsid köögipaberile liigsest õlist nõrguma.

Spargel pese ja eemalda alt jämedamast otsast kõvad puitunud osad umbes 3 cm jagu. Vala kastrulisse 4–5 cm vett ja lase keema. Lisa maitseks soola.

Aseta sparglid püstiselt keevasse vette nii, et jämedamad otsad oleksid vees. Kata kaanega ja keeda tasasel tulel 3–4 minutit sõltuvalt spargli paksusest. Tõsta kohe keevast veest välja ja jahuta jooksva külma vee all, et tuleksid mõnusad krõmpsuvad sparglid. Lõika sparglid pooleks.

Haki küüslauk hästi peeneks ja prae kiirelt koos spargliga samal pannil, kus varem praadisid pastinaaki. Jälgi, et küüslauk kõrbema ei läheks. Tõsta taldrikule lehtsalatisegu, laota peale kobartomati sektorid, sparglid ja aseta peale Viči Kamtšatka krabipulgad. Raputa peale ka pastinaagitšipsid ja nirista üle kastmega.