Maaleht pidas Jürit omaks ja Jüri Maalehte. Toimetus on ääretult kurb, olles kaotanud oma tundliku hingega ulja sõbra. Sestap ei palunud me Jürist meenutusi väljastpoolt maja, vaid räägime temast ise, nii nagu teda tundsime ja nägime.

***

Elegants ja täpsus


Andres Eilart

Jüril oli komme raamatut lugedes sinna pliiatsiga jooned ja märkmed sisse tõmmata, et endale olulised kohad silma jääksid. Ta oli kiire lugeja ja märkija. Kord sai talle vahendatud raamat, mis polnud veel müügilegi jõudnud. Igaks juhuks ütlesin, et Jüri, ära sinna siis sisse joonista, anname puhtalt tagasi. Jüri tõi päev hiljem pliiatsiga üleni kaetud raamatu. Tükk aega mõtlesin, mida selle raamatuga teha. Jüri oli muretum.

Jüri oli vanakraamihull. Mina olen ka, aga mitte sellise… Ime­likud riided, imelikud kellad, imelikud kotid, imelikud muusikariistad. Neid ta mitte ainult ei kogunud, vaid ka kasutas. Kott pidi alati kindla gabariidiga olema, et paar pakilist asja sisse mahuks — A4 ja midagi veel.

Ühele koosolekule sadas Jüri sisse, ise ainult susistades. Tema kuulsast diktsioonist polnud järel midagi. Selgus, et Jüril ei olnud suus mitte ühtegi hammast. Ta oli otsustanud oma hamba­rivi uuendada ja sealt alates tunneme tema kuulsat, säravvalget naeratust.

Jüri polnud kunagi haige. Ei mingit tüütut nohu vms. Ta ise rääkis kord, et puhastab oma lõõre isa Gunnari õpetuse järgi nõnda, et ajab kummilohvi ühe otsa ninast sisse ja teise otsa suust välja. Ma pole kindel, kas ta tegi seda tõesti või oli see lihtsalt üks süütu nali. Küll aga oli tema tervisesoovitus — pärast pesemist end mitte kuivatada.

Toimetuses seisab süntesaator, mille imeliseks ainuvalitsejaks oli Jüri. Ühel õhtupoolikul mõtlesin, et proovin ka paari klahvi klõpsida. Mina seda käima ei saanudki, kuigi olen kindel, et käisin kõik nupud läbi. Mina ei oska suuga pasuna häält teha, tema oskas väga kihvtilt.

Kui Jüri lapsi kantseldas, siis tavatses ta nende mähkmed möödaminnes ühe kindla bussipeatuse prügikasti sokutada. Ise veel muigas, et kindlasti mõeldakse, kes see veidrik bussipeatuse prügikastil kogu aeg potil käib.

Jüris oli alati elegantsi ja täpsust. Ei hilinenud ta kunagi kuskile. Ja pöörduda tavatses: “Sir!” Pöördumine, mis teise ikka kohmetuks teeb.

Aitäh Sulle, Jüri! Kõige eest.


Jüri Aarma: kuidas ma lehele kahju tegin
Olen Maalehele teinud kõige muu hulgas olulist kahju. Kakskümmned tuhat Eesti krooni vähemalt. Poole sellest summast maksis Casio klahv­instrument, mida peale minu toimetuses keegi mängida ei viitsi, seega puhas eralõbu.
Jüri ja tema elektriroller Maalehe simmanil 2011. aastal.

Olin käesoleva aastasaja hakul just lõpetanud teenistuse ajakirjanduses, ajakirja Teater.Muusika.Kino peatoimetajana pealegi, ja arvasin, et sellest valdkonnast mulle igaveseks aitab.

Just siis tabaski mind Maalehe kirjastuse tolleaegse direktrissi ja muidu hea sõbranje Signe Siimu mürginool: “Mis sa uitad mööda võõraid saunalavasid!” Signe jutt oli muidugi pigem ülekantud tähenduses, aga jätkas ta pigem tõsisemalt: “Näe, Maalehel kultuuritoimetajat vaja. Mine vähemasti kandideeri. Ega keegi su häbist teada ei saa, kui ametisse ei pääse. Carpe diem!”

See viimane oli öeldud ladina keeles ja tähendab tõlkes, et kasutagu ma päeva.

Ma ei kavatsenudki tema märkusele reageerida. Kolm päeva ei kavatsenud. Neljandal kirjutasin avalduse. Käsitsi, sest kui arvutiklahve näen, jookseb niigi vähene mõte kinni rutem kui muidu.

Tol paberil olin vähemalt aus. Tunnistasin, et joon, suitsetan ega tea, mis asi on kultuur. Lohutusena lisasin, et tean selle eest neid, kes kultuurist midagi teavad.

Peatoimetaja oli tookord Pee­ter Ernits, mu vana erakonnakaaslane kuningriiklaste parteist. Sellest võib aimata, et korruptsioon, vähemalt korporatiivsus, lokkas juba siis.

Ernits kutsus mu välja. Kõrva­dega kuulas, silmadega luges midagi arvutist. Võimekas mees, noh! Muuseas, ongi võimekas. Üks väheseid, kellel lauasahtlis punaste kaantega venekeelne tõend, et ta on lõpetanud ametlikud nõiakursused ja evib vastavaid võimeid!

Koht oli äge ja rahvas rõõmus

Mis täpsemalt mulle saatuslikuks sai, ei teagi, aga tööle mind võeti. Ega ma kahetsegi. Koht oli äge ja rahvas seal kohal rõõmus. Kujutage ette, kuue minuti kaugusel linnasüdamest, Falgi tee languse lõpus. Neli puumajakest. Platsiga keskel, justkui ameerika kolonistide rändlaager 300 aastat tagasi.

Kui õue astusid, paistis silma Pikk Hermann, Eesti kõige tähtsam lipp tipus lehvimas. Õhtuti, kui rolleriga kodu poole sättisin, lasti tihti samal ajal ka lipp mastist, siis veel laulu “Mu isamaa armas” saatel. See on nüüdseks küll asendatud Koidula ja Ernesaksa palaga “Mu isamaa on minu arm”, mis muide, ei takista tol rahvalikul laulul siiani olemast ühe kauge riigi hümn. Nii et koju sai sõidetud Mikroneesia hümni saatel, mida laulu “Mu isamaa armas” viis toona oli.

Olen Maalehele teinud kõige muu hulgas olulist kahju. Kakskümmend tuhat Eesti krooni vähemalt. Poole sellest summast maksis Casio klahvinstrument, mida peale minu toimetuses keegi mängida ei viitsi, seega puhtalt eralõbu.

Teine kümme tuhat läks veel rohkem nihu. Täpselt nii palju maksis hiinlaste tõeline sitanikerdis, väntadega elektrimopeed. Selle euroopastamiseks kulus kindlasti veel sama suur summa, aga praeguseks on see kõigele vaatamata igal Maalehe laadasimmanil kõigile vaadata, sõitmine ei ole soovitatav...

Kes sai üle koera, saab ka üle kurgi

Kala otsib, kus sügavam; inimene, kus madalam. Et nina vee peale jääks. Nina ongi vee peal. Siiani antakse toimetuses tasuta piima, vett ja vilet. Tihti toovad heausksed maainimesed meile omavalmistatud toiduaineid. Needki ei jää kauaks kuivama...

Arvan, et mõnel noorukesel vast valmis küpsetatud aja­kirjaniku­hakatisel veaks vägagi, kui ta siia tööle satuks. Ei peaks häbenema lehe nime, seltskonda ega muud. Palga kohta ei oska öelda.

Lohutuseks võin tulijale tsiteerida Maalehe “Naeri” naljanurgas ühe Eesti prokuröri julgustust: “Kes on saanud üle koera, saab üle kurgi ka.” Ja veel: midagi suurt saab ju armastada kaht moodi – seda tehes ja/või seda tarbides.

Töökohad on praegu täis, aga küll siis mõni vanem märkab eest ära minna. Näe, ise ka juba üle 60.

Tekst ilmus 2012. aastal avaldatud Maalehe juubeliraamatus “Neljapäeval näeme. 25 aastat head Eesti lehte”.

Jüri ja kanakari

Silja Lättemäe

“Noh, tere, kanakari!” või “Tere, lollikari!”

Hea kolleeg Jüri Aar­ma ei astu enam kunagi oma hoogsal sammul ja ulja tervitusega toimetusse, puhudes elu sisse kõigile, kes me tuima näoga oma kuvarisse vahtides mingit lugu toimetame või sisse toksime.

Kui keegi küsiski, et kuidas teil seal Maalehe toimetuses töötada on, siis minu vastus oli selge, et väga tore! Sest meil on ju Jüri, kes kogu aeg laulab, tantsib ja taob trummi.

Niipalju, kui ma maal olen ringi käinud, siis üllatus küll: paljud põllumehed tunnistasid, et kõige paremad lood tulevad ikka Jüri Aarmalt. Tema intervjuudes, lugudes oli elu. Ta ei viitsinud, ei soovinudki igavalt kirjutada, igavalt elada. Astus toimetusest läbi, puhus paar põnevat lugu ja tormas jälle edasi – kas telemajja, raadiosse või kuhugi etendusele esinema. Jüri kingitud teokarp, kus mulle õnne soovib keegi jota ehk J.O.T. Aarma jääb teda mälestama.

Igas töökohas peaks olema üks Jüri

Raivo Murde
Maalehe muusikaõhtu Jüri Aarmaga

Kui ma Maalehte tegevtoimetajaks tulin, tegi Jüri mulle selgeks, mis asi paneb toimetuse inimestel silmad särama. Õigemini, kes – see oli Jüri. Temaga saabus rõõm. Kui keegi oli väsinud või tusane, siis Jüri hoidis kätt või mudis pinges õlgu. See lugude lõputu varasalv, naljad, mõttetarkused ja muusika...

Jään igatsema tema laupäevaseid telefonikõnesid, et panna mind proovile tema mälumängu järjekordsete nutikate küsimustega.

Nagu ta ise ütles: “Ega mina ei käi Maalehes tööl. Ma tulen siia ikka inimeste pärast.” Piisas, et ta tuli, kas või korraks, ja ruum sai teda täis.

Iga kollektiiv vajab ühte säravat Jürit. Maalehel oli see õnn olla koos Jüriga.

Masinaga toas
Sulev Oll
30. mai 1951 – 21. mai 2019 Jüri Aarma

Eakam ajakirjanik Ülo Kalm on tulnud Tallinna tänavaliiklusest Maalehe vaiksesse koridori Pro Kapitali maja neljandal korrusel.

Mõõdukal sammul kõnnib ta oma töölaua poole, kui äkki antakse tema selja taga signaali. Ülo ehmub, põikab kõrvale ning Jüri Aarma sõidab elektrilisel motorolleril segamatult oma töölaua poole.

Nimelt oli tema eelmine sõiduriist parklast ära varastatud ja nüüd tegi Jüri nii: sõitis rolleriga liftini, liftiga neljandale korrusele. Edasist te juba teate...

2222 meresaart ja hobukastan
Kristiina Viiron
Jüri Steinway&Sons klaverivabrikus, september 2015.

Jüri astus alati rõõmsa hooga toimetusse sisse, nii et hetkega sai kogu ruum teda heas mõttes täis. Kõigepealt vali, naeratusega ingliskeelne “Hi!” kõigile ja siis sammus ta veel omakorda mitme laua juurde ning tervitas kolleege ükshaaval.

Pärast toimetuse remonti – kolisime tagasi detsembrikuus – sai temast minu lauanaaber, ning kuna Jüri suurt sõprust arvutiga ei pidanud ega plaaninud seda ka süvendada, palus ta nii mitmelgi korral abi seal mõne vajaliku toimingu tegemiseks. Aitaks teda tuhat kordagi veel, kui…

Ehkki paljud mäletavad Jürit laulmas “Ärge jätke mind üksi, kui oleme joonud šampanjat…”, siis seda laulu ta kategooriliselt keeldus uuesti esitamast. See-eest oli nõus laulma igasugu muid laule. Lihtsalt niisama, keset päeva, ei pidanud pidu olema ega midagi, sest süntesaator on toimetuses ju täitsa olemas.

Põnevaid mälumängu küsimusi armastas ka meilt ka küsida. Just seeläbi tean, et hobukastani õisik on türss ja et Eestis on 2222 meresaart.

Meie esimene vestlus

Lii Sammler

Jüri: “Kes on kõige kuulsam armeenlane?”

Ma muidugi ei teadnud ega osanud ka mõistatada, mis vastuseks oodatakse. Ei tajunud ka tema ootamatut ning nutikat mõtteviisi. Ega ta mul liiga kaua pead murda lasknud, kuigi õige vastus oli selline, mille peale olek­sin “Kolm musketäri” lapsepõlves umbes viis korda läbistanuna ka ise tulla.

“D’Artagnan”.

Kõiksus on kõigest viiv

Margus Mikomägi

Sel päeval, kui Sa, Jüri, surid, uppus vana õunapuu mu aias õitesse. Jah, õunapuude õitsemisega on ka nii, et eredus ja silmatorkavus ei püsi kogu aeg. Seisin selle õunapuu all ja nutsin. Sa mulle rõhutasid ikka, et pole vaja enda kohta öelda “vanamees”. Et las teised otsustavad. No nüüd olengi Maalehe kõige vanem mees.

Ma kunagi Sulle ühes raadiointervjuus ütlesin, et ei taha oma suhet puudega müstifitseerida. Aga kui ma seal teistest puudest hiljem õitsema hakanud õunapuu all siis olin, võttis ta ette esimest korda oma lumivalgeid õielehti langetada.

Ütlesin Sulle selles intervjuus, et mina ei räägi puudega, vaid puud kõnetavad mind. Sa said aru ja me mõtlesime mõlemad, et inimene rääkigu ikka inimesega. Sina rääkisidki. Ma usun, et oled veel kauaks see mees, kes on teinud kõige rohkem intervjuusid Eesti teatriinimestega. Nii hea improviseerimisoskusega inimest nagu Sina, ma teist ei tea. Ise rõhutasid, et oled pealiskaudne, aga Su pealiskaudsus... Oskasid oma ülelennul kurioosumeid märgata ja meelde jätta. Ma üsna kindlasti jään puudust tundma dialoogidest, mida Sinuga pidasime. Esineja olid ja vajasid publikut. Mul on tunne, et päriselt Sa ei andnud ennast kätte mitte kellelegi. Haruharva me vaikisime koos – neid kordi ikka oli, kui jäime kahekesi.

Ma ei räägi puudega, ma kuulan neid. Teisipäeval, kui teisi ei olnud läheduses, ikkagi rääkisin õunapuule loo, kuidas Sa mulle ütlesid, et presidendi auraha, teenetemärki on kena saada, aga meiesugustel ei ole seda kusagil kanda. Mina pakkusin, et tuled mulle Raela aeda külla, võtad auraha kaasa, siis paneme need rinda ja patseerime koos ja uhkustame. Kivid ja sitikad saavad aru küll, kui tahavad. Küsisin, kas sobib. Sa olid nõus ja ütlesid, et teeme selle ära. Läks teisiti.

Sa olid ainus, kellele ma olen intervjuusid andnud ja kellega ma samas ise olen intervjuu teinud. See oli 2007. aastal. Pealkirjaks panin “Jüri Aarma põhjalikult pealiskaudne ülelend”.

On võilillekollane aeg. Panin Sulle ja endale Betti Alveri luulepäevadel kingituseks saadud suure sinise küünla oma väepaigas põlema. Kuidagi juhtus nii, et kuuri muldpõrandale oli sattunud üks suur lopsakas võilill. Selle asetasin sinna küünla kõrvale. Öö hakul küünalt ära puhudes vaatasin, et võilill ka oli oma kollase õie sulgenud. Ei saa mõelda hüvasti...

Andis särgi seljast ära

Heli Raamets

Jüri oli aastaid Maalehe reklaamnägu, kes figureeris fotodel ja televiisoris Maalehe kollase särgi, kaabu ja rolleriga. Ühel toimetuse väljasõidul oli tal jällegi kollane Maalehe särk seljas. Avaldasin talle kurbusega, et mul pole ühtegi Maalehe särki. Selle peale läks Jüri teise ruumi, tõmbas särgi seljast, pani palja ülakeha peale ainult fliisi ja andis särgi mulle. Olin sõnatu. Sama särk oli mul seljas sel päeval, kui kuulsin Jüri hukkumisest...

Jüriga meenub seegi, et ta pani toidust rohkem rõhku joogile, ütles ikka, et saab sealt oma kalorid kätte. Turul käies lunis ta müüjate käest hapukapsavedelikku, kuna juba tema papa Gunnar ütles, et see on seedimisele kasulik. Suvel aga läks üle hapukurgivedelikule, kasulikud bakterid on ju selleski. Turumutid läksid väga õhevile ja otsisid kohe kusagilt mõne topsi välja, sest see oli ju Jüri Aarma ise, kes hapukurgivedelikku küsis!

Oli au teda tunda

Kristel Kirss

“Tere, valge haldjas!” hõikas ta mulle iga kord, kui toimetuses taas trehvasime. Soe naeratus ja kallistus käis selle juurde.

Sügav kurbus täidab hinge, kui mõtlen tagasi oma ühele pikaaegsematest kolleegidest, multitalendist Jürile. Oli au teda tunda. Jüri oli ülimalt tähelepanelik ning jagas alati naeratusi ja vaimukusi. Hoolimine oli talle omane. Vahel ikka juhtub, et ollakse norus. Mitmel korral tuli palumata ning masseeris õlgu ja lahkus teinekord sõnatult, pealaele musimopsu andmise järel taas oma tegemiste juurde. Oma muredest eelistas ta vaikida.

Kui aastate eest nägin teda mõtlikult õues suitsetamas, küsisin, mis teda vaevab. Püüdsin talle nõu anda ja emalikult kasvatada. Küsisin temalt, et kas isa ei rääkinud talle suitsetamise kahjulikkusest. Ta heitis mulle kulme kergitades pilgu ning küsis muigega vastu: “Kas sa pole mu isa tarkustega põhjalikult tutvunud? Ta ütles alati: kõik, mis sulle meeldib-maitseb, ei ole tervisele kahjulik!”

Seletamatu mees
Madis Must
Toimetuse väljasõidul. Ennäe masti! Miks mitte selle otsa ronida?

Tulin Maalehte tööle alles hiljuti. Jüri astus esimesena ligi, et anekdooti rääkida ja julgustada, et kui kunagi oli kolleegide seas ka mõni mölakas, siis enam seda muret pole. Lugesin tema hoogsaid intervjuusid ning süvenes mõte, et vaat nii võiks osata.

Vaatasin Jüri sammu, silmavaadet ja suuvärki ning järeldasin, et mitte kuidagi ei seleta seda ära. Pärast püüdsin nii mõnegi sõbra abil läbi närida, et mis eriline inimeseloom ta on. Polegi ette sattunud teist, kelle vaatlemisest nii suurt rõõmu tunneks.

Kui pealinna juhtusin, oli vahel mõttes mõni kont, mille võiks naljaga Jürile pureda anda. Iga teise puhul tead ette, mis moel öeldule reageeritakse, aga tema puhul mitte kunagi. Lajatas teravalt. Kiiresti järeldasin, et proovida tasub, aga Jürit provotseerida ei saa. Tal oli elamise kunst nii hästi käpas.

Mitte kuidagimoodi, vaid omamoodi

ERIKA KLAATS

Kultuurist ei tea ma suurt midagi, aga tunnen päris palju inimesi, kes oskavad nendel teemadel huvitavalt rääkida.

Midagi niisugust ütles Jüri, kui ta Maalehte tööle tuli. Sõna-sõnalt seda kuulutamist ma muidugi ei võtnud, aga tundsin, et usaldus oma uue kolleegi vastu kasvas küll. Ja seda usaldust Jüri ei petnud kunagi. Kui ütles, et teeb, siis tegi ära. Mitte kunagi kuidagimoodi, vaid pea alati omamoodi.

Eriti hakkas Jüri n-ö oma käekiri silma, kui intervjueeritav kippus kidakeelseks jääma. Siis andis Jüri vastusest pikemate ja puändikate küsimustega kogu loole vunki juurde.

Jürile ei meeldinud oma tekste arvutisse sisestada. Ütles ikka, et hakkab seda tegema kohe, kui on leiutatud nii tark arvuti, mis vabastab ta tüütust klaviatuuril toksimisest. Seni aga – minu teada vabastasid oma isa sellest tüütust tegevusest tütar Roosi-Mae ja poeg Kiur.

Ning kui nemad ei saanud mingil põhjusel appi tulla, oli veel üks võimalus. “Ma kirjutan saksa tähtedes” või “Ma kirjutan ruunimärkides, kas sobib?” pakkus Jüri päris tihti välja.

“Jah!” vastasin alati. Sest võimatu oli Jürile ära öelda.

Viimane intervjuu

Bianca Mikovitš
Jüri Aarma ja Maalehe Pobeda olid alati ja igal pool tõmbenumber.

Olin jõudnud Maalehes töötada täpselt pool tundi, kui Jüri minuga tutvuma saabus ning näitas, kuidas tühja veinipaki sisu saab padjaks puhuda. Et siis kohe hea võtta, kui patja vaja on. Alus tormiliseks sõpruseks oli loodud.

Ajaga sain teada, et ta ei liialda, kui räägib oma kehvast orienteerumisoskusest – püha taevas, meil õnnestus Maalehe Pobedaga tema juhendite järgi liigeldes Lasnamäe kanalissegi ära eksida! Ja avastasin, et Jüri üks suuremaid hirme on see, et teda võidakse pidada eneseupitajaks. Upitamiseks ja eputamiseks pidas ta muuseas ka seda, kui tuntud näod keeldusid otsese põhjuseta intervjuudest. “Las mu kunst räägib minu eest,” nähvas Jüri siis, olles veendunud, et neil, kes on olnud edukad tänu rahva toetusele, ei ole õigust peitu pugeda.

Mitmed intervjuud tegime Jüriga kahasse. Koos oli toredam, lisaks pääses Jüri vihatud arvutitööst ja sai mõnuga keskenduda küsitlemisele. Ta küll heitis ette, et kipun tema nalju välja jätma ja küsimusi lühendama; mina jälle õigustasin end sellega, et intervjueeritav peab ka natuke sõna saama...

Viimase ühise intervjuu tegime eelmisel reedel Tanel Pa­da­riga. Leiate selle siit lehest täpselt nii, nagu Jüriga sellele esmaspäeva õhtul koos punkti panime.