Aga miks teie arvates ühistupanka ei tule?

Tavaliselt tekivad ühistupangad siis, kui midagi muud ei jää üle. Pannakse avalik raha kokku, et maksesüsteem ja laenusüsteem töötaks, aga seda probleemi meil tegelikult pole. Ei ole kuulnud, et keegi teeks ühistupanka, et hind tuleks odavam. Pigem see, et hinnakonkurentsis tulevad praegu uut tüüpi niinimetatud mittepangad, nagu näiteks TransferWise – maksete vahendamise firmad, mis toetuvad moodsatele infotehnloogilistele võimalustele.

Nii et ühistupanga tegemine on mull?

Ei ole mull. Olen valmis selles osalema, et keegi rumalusi ei teeks ja samm-sammu järel tuleb seda teed käia. Isegi, kui on kogemusi, on valede investeeringute riskid. Need tänapäevased investeeringud ei ole majad, mida saad aru, mis nad maksavad, vaid need on virtuaalsed programmid. Ostad vale asja ja oledki omadega soos. Selles ongi asja keerukus. Seetõttu ma ühistupanka ei usu, sest meil ei ole kriisisituatsiooni. Tavaliselt on nad tekkinud kriitilistel aegadel, kui kedagi teist pole. Meil on pangandus väga usaldusväärne, aga liiga kallis. Mis on kallis ja mis on odav, see on tunnete küsimus.

Kas te ise panustaksite ühistupanka?

Ei, neid on ju maailm täis. Aktsiaid või osakuid on lihtne osta, minu portfellis neid ei ole. Minu jaoks on see läbi käidud etapp.

Kui omal ajal panga asutasite, kas oli ka üks variant just seesugust credit unioni stiilis panka teha?

See on nagu firma ja nagu mittetulundusühing. Kes kurat… Kui mul see mõte oleks pidanud tekkima, siis ajal, kui ma olin poliitik, aga siis küll ei tekkinud. Need, kes sinna lahkesti raha on lubanud, pole aru saanud, et nad panevad raha mittetulundusühingusse, paremal juhul kindlustusse.

Rahanduslik pool tundub kahtlasevõitu. Tugevam osa on see, et kui Tallinna linn asub eestvedajaks, siis linnal on suur majandusaparaat, tohutult asutusi ja arveldusi. Muidugi nad panevad selle asja liikuma.

Iga panga käivitamiseks on kõige kriitilisem osa kliendid. Hea marketingiteooria kohaselt on pangakliendid kõige lojaalsemad kõigist klientidest. Panka vahetatakse kõige viimasena. See on teaduslikult tõestatud, et panka vahetatakse siis, kui on tõeliselt halvasti. Uue pangal on väga raske saada kliente. Selle ülesande on aga Tallinna linnaaparaat suuteline lahendama. Algmass, kriitiline mass on olemas.