Kõige levinumad on probiootiliste bakteritega rikastatud piimatooted, näiteks meie oma turul Helluse sarjast tuntud Lactobacillus fermentum ME-3-ga rikastatud tooted. Probiootilistel bakteritel on oluline osa soolestiku mikrofloora tasakaalustamisel. Tuntud on ka omega-3 rasvhapete poolest rikkad kanamunad ja seda asendamatut rasvhapet seostatakse peamiselt südame-veresoonkonna heaoluga.

Rikastatud toodete kasulik mõju

Tänapäeva toit sisaldab tunduvalt vähem kiudaineid, mistõttu on juba mõnda aega müügil olnud kiudainetega rikastatud pagaritooted. Kiudained soodustavad seedimist, reguleerivad soolesisu veesisaldust ja tekitavad mõnusa täiskõhutunde.

Taimsete steroolide ja stanoolidega margariinid aitavad kaasa vere kolesteroolisisalduse alandamisele. Fosfori- ja magneesiumiühendid lisatuna toitudele on vajalikud organismi energiavahetuses osalemiseks ja lihaste töö reguleerimiseks. D-vitamiin, mida on lisatud näiteks piimale, aitab kaasa luude normaalsele arengule ja kaltsiumi imendumisele organismis.

Alates 1922. aastast, kui tutvustati jodeeritud soola, on aga näiteks Šveitsis märkimisväärselt vähenenud kilpnäärme haigusliku suurenemise protsent.

Toidu rikastamine on tootjale vabatahtlik

Üldjuhul peaks piisav ja vaheldusrikas toit andma meile kõik vajalikud toitained normaalseks arenguks ja tervisliku seisundi säilitamiseks. Siiski näitavad uuringud, et ainuüksi mitmekesine toidulaud ei pruugi katta kõigi elanikkonnarühmade vitamiinide ja mineraalainete vajadusi. Teisalt võib toidu valmistamise ja tootmisprotsessi käigus tekkida oluline vitamiinide kadu, mida tootjad siis omakorda saavad taastada vitamiinide juurdelisamisega.

Toidu käitlejale on toidu rikastamine vabatahtlik, kuid lisada tohib vaid vitamiine ja mineraaltoitaineid ning nende ühendeid, mis on selleks heakskiidetud. Osades Euroopa Liidu liikmesriikides on rahvatervisest tulenevatel põhjustel mõningate vitamiinide ja mineraaltoitainete lisamine jällegi kohustuslik. Näiteks lisavad Belgia ja Rootsi kohustuslikus korras A vitamiini margariinidele, soolale lisavad joodi Austria, Taani, Itaalia.

Turundustrikk või mitte?

Samas on kindlasti neid, kes peavad rikastatud toitu turundustrikiks, mille abil tarbijat meelitada rohkem antud tooteid tarbima. Tarbijale võib lihtsasti jääda mulje, et tegemist on toodetega, mis on võrreldes teiste sarnaste toodetega toiteväärtuse või tervislikkuse seisukohalt paremad. Enamasti kannavad rikastatud toidud märgistusel ka tervisealaseid väiteid.

Rikastatud toidu valikul ja tarbimisel tuleb meeles pidada, et rikastatud toidud võivad aidata taastada teatavate toitainete puudujääki organismis, kuid kindlasti ei ravi nad haigusi, pigem võivad vähendada haigestumise riski. Oluline on lähtuda põhimõttest, et tasakaalustatud ja mitmekülgne toitumine on tervisliku elustiili alustala.

Allikas: Maablogi