Priidu Pärna

Tallinna notar

Sellise pahateo puhul on kaks teed. Esmalt avaliku võimu ehk politsei tegevus kahju tekitaja leidmiseks. Võõra vara kahjustamine või hävitamine on karistusseadustikuga karistatav tegu.

Kui teile tundub, et politsei ei tegele asja menetlemisel piisava agarusega, tuleks saata kirjalik järelepärimine ja paluda kirjalikku vastust asja venimise põhjuste kohta.

Politsei tehtava menetluse eesmärk on kahju tekitaja leidmine ja karistamine. See ei taga veel automaatselt kahju hüvitamist ja endise olukorra taastamist, kuigi karistuse ranguse määramisel arvestatakse sageli, kas paharet on oma tekitatud kahjud vabatahtlikult hüvitanud. Viimane on niinimetatud tsiviilnõue. Kahju hüvitamise või endise olukorra taastamise nõude esitamine otse kahju tekitajale ongi teine tee, mida minna.

Sõltumata politsei tegevusest, saab selle nõude rikkujale esitada. Kui seda nõuet vabatahtlikult ei täideta, ei jää muud üle, kui pöörduda kohtusse. Kohtus tuleb muidugi oma nõuet tõendada – eelkõige tunnistajate ütlustega või eksepertiisiga. Kui politsei on juba kogunud tõendeid, siis on abi ka nendest tuvastatud faktidest. Loomulikult tuleb omanikele soovitada oma koduse vara kindlustamist, mis kataks ka huligaansuse riskid. Sel juhul hüvitab kahju kindlustusselts ja viimasel on õigus summad tagasi nõuda kahju tegelikult tekitajalt.