Suurem osa valuvaigisteist ja antibiootikumid on kehatemperatuuri langetajad, mis võtavad seega organismilt loomupärase võime külmetusega võidelda. Külmatunde vastu tuleb astuda kohe kuumaga, külmal ei tohi lasta võimust võtta: lõõmava tulega kaminasuu, kuum dušš või saun, kuum ravimtee. Eriti kuumaks tuleb ajada see kehaosa, mille kaudu külm sisse puges: jalad, käed, kael, õlad või selg.

Kui külmetusega kaasneb peavalu, on soovitatav stimuleerida neerude tegevust. Hästi sobib selleks näiteks ravimtee: 1 osa kummeliõisikuid, 1 osa kõrvenõgeselehti, 1 osa kasepungi (neerude tegevust soodustab ka iga taim eraldi). Võtke 1 sl segu klaasi kuuma vee kohta, laske tõmmata kuni 10 minutit ja jooge soojalt ära.

Kui teed ei ole, keetke kuuma vett, lisage mett, sidrunilõik või jõhvikamahla ning jooge kuumalt.
Kui on aga tõusnud palavik, tuleb juua midagi jahedat ja hapukat, näiteks mustasõstra- või kibuvitsajooki ilma suhkruta. Kui palavikuhaige süüa ei soovi, pole vaja sundida. Kui isu siiski on, piisab näiteks lahjast aedviljasupist tüki leivaga.

RETSEPTID

Sidruni-oliivi köharohi
Segage kokku 100 ml värskelt pressitud sidrunimahla sama koguse oliiviõliga. Võtke segust iga tund 1 tl.

Ingveripiim külmetuse vastu

Lisage kruusitäiele piimale teelusikatäis ingveripastat. Tehke jook suhkruga magusaks ja jooge kuumalt väikeste lonksudega (NB! Ingverit ei tohi tarvitada kõrge palaviku, nahapõletike ja seedetrakti haavandite korral).

Nelgi-ingveritee külmetuse vastu
Keetke piparmünditeed ning lisage sellele noaotsatäis nelgi- ja ingveripulbrit. Jooge tassitäis päeva peale jaotatuna.

Kaneelipiim
Segage noaotsatäis jahvatatud kaneeli, jahvatatud kardemoni, ingveripulbrit ja nelgipulbrit 1 klaasi kuuma piima sisse. Aitab külmetushaiguste korral magama jääda.

Kuum sidrunimahl
Pigistage välja 2 sidruni mahl. Kuumutage sama palju vett ja segage mahlaga. Magustage suhkru või meega. Jooge sõõmhaaval võimalikult kuumalt. Pärast püsige voodis. See on hea ravim, kui on tunda külmetushaiguse algamist.


Astelpajumahl
Võtke veerand klaasi mahla, lisage kuuma vett. Jooge päevas 1–2 klaasitäit. Aitab ennetada külmetushaigusi.

Aed-liivatee (tüümian)
Hingamisteede põletike ja köha korral võtke 1 sl ürti klaasi keeva vee kohta, laske 8–10 minutit tõmmata, jooge soojalt.

Allikad: Aili Paju, “Aed ja mets kui apteek”, “Loodusravi”, “Terveks tablettideta” ja “Taimravi leksikon” (kõik kirjastus Maalehe Raamat).