Maaleht edastas möödunud neljapäeval lugejaile Saaremäe üleskutse anda endast teada neil, kes sooviksid 17. augustil Rakvere linnuses toimuval Eesti Esimesel Üldluulepeol luuletuste ettelugejatena üles astuda.

Pühapäeva õhtuks oli Üllar Saaremäe hulga luulet esitada soovinute kirju suutnud läbi lugeda, aga neid laekus muudkui lisaks. Kirju oli kõikvõimalikelt inimestelt, alates kirikuõpetajatest ja lõpetades luuletajatega. „Oli selliseid inimesi, kelle peale ma poleks ise ealeski tulnud, et nad võiksid ja tahaksid luulet lugeda,” rõõmustas Saaremäe.

„Ma olen kõigile kirjutajatele ülimalt tänulik, te kinnitasite veenvalt mu arusaama, et üldluulepidu on ülimalt vajalik."

Mäletatavasti ilmus eelmises Maalehes 19. aprillil üleskutse pealkirajaga „Kutsun, aga ei luba”. Seal seisis Saaremäe öelduna: „Kui keegi tahab üldluulepeol luule lugejana kaasa lüüa, pakkuge end julgesti välja, kuigi ma ei pruugi igaühele „jah” öelda.”

„Kes ise ei küsi, selle kaasamise peale ei tuldagi;” rõhutas ta mainides, et tema kujutluses algab lugejate seltskond lastest ja lõpeb väärikate-eakate inimestega, sisaldades sel kombel läbilõiget tänasest saja-aastasest Eestist.”

Suur ka pungihuvi

Ülisuur osalemishuvi ei saada üksnes üldluulepidu, vaid samuti sellel järgnevat punklaulupidu. Nimelt ilmus Facebooki leheküljele „Punk laulupidu” laupäeval, 21. aprillil järgmise algusega teade: „Punk Laulupidu saab kümne aastaseks. Oleks igavesti uhke, kui me seda EV100 raames tähistaksime vinge kontserdiga Rakvere linnuses. Esitamisele tuleb kolmelt toimunud Punk Laulupeolt kõlanud lugude paremik. Seda sündmust ei tohi maha magada!”

Nii kuulutasid punkpeo idee autor Üllar Saaremäe ja peadirigent Keio Soomelt, kutsudes koore end luulemaratoni järel algavale kontserdile “Punk Laulupeo 10 aastat” registreeruma.

Esmaspäevase lõuna seisuga olid Soomelti sõnul umbes 300st koorilaulja kohast pooled juba hõivatud.