Suurima osa põllumajandustoodangu väärtusest moodustab Eestis traditsiooniliselt loomakasvatustoodang. Aastal 2018 andis see 47%, samas kui taimekasvatustoodang panustas 41% ja ülejäänud osa tuli põllumajandusteenustest ja muudest lahutamatutest tegevustest.

Mis mõjutas toodangu väärtust ja tulu?

Taimekasvatustoodangu väärtusest üle poole moodustas tera- ja kaunvilja ning tehniliste kultuuride toodang, mis võrreldes eelmise aastaga vähenes 18%. Teravilja ja rapsi-rüpsi saagi vähenemist kompenseeris veidi parem teravilja hind. Kokkuvõttes vähenes taimekasvatustoodang 5%.

Loomakasvatustoodangust moodustab 58% piimatoodang, mille väärtus vähenes 6%. Väärtuse kahanemise põhjuseks oli ennekõike kokkuostuhinna langus. Loomakasvatustoodangu langust mõjutas suuresti veisekasvatus (27%). Langes nii veisekasvatustoodangu kogus kui ka hind. Seakasvatustoodang vähenes 4%. Seakasvatustoodangu kogus küll tõusis, kuid selle hind jällegi langes. Kokku kujunes loomakasvatustoodangu väärtuse languseks 8%.

Põllumajandussektori toodangu väärtust suurendasid põllumajanduslike teenustööde ja mittepõllumajandusliku toodangu kasv (38%). Kuna eelmise aastaga võrreldes kasvasid siiski ka kulud, eelkõige väetistele (29%), taimekaitsele (17%), töötasule (12%), energiale (0,2%) ja muule, vähenes põllumajandussektori ettevõtjatulu 2017. aastaga võrreldes kolmandikuni ehk 42 miljoni euroni. Kulud väetistele ja taimekaitsele olid seejuures väiksemad kui ülemöödunud ehk 2016. aastal.

Rohkem andmeid SIIN.