Filtermasin (lameda põhjaga filter) Keskmine
Filtermasin (koonilise kujuga filter) Peen
Presskann Jäme
Perkolaator Jäme
Espressomasin Eriti peen
Moka kann Peen
Ibrik Türgi

Kas kohvijoomine on kasulik või kahjulik

Kohvi juuakse kogu maailmas iga päev. Aeg-ajalt arutleme, kuidas see jook meile mõjub. Viimaste aastate teaduslikud uuringud on näidanud, et kohvil on inimese tervisele positiivne mõju. See kui taimne toode  sisaldab elemente, mis võivad meid kaitsta teatud haiguste eest. Mõõdukas kohvitarbimine, 4-5 tassi päevas, ei tee uuringu tulemuste järgi tervele inimesele midagi halba.

On üha enam teaduslikke tõendeid selle kohta, et kohv võib kaitsta suhkruhaiguse teise tüübi, maksavähi ja -tsirroosi ning Parkinsoni tõve eest. Kofeiin aitab leevendada nende haigustega seotud sümptomeid, kuid kohvil võib olla ka närvirakke kaitsvaid omadusi. Kofeiin näib leevendavat veel astma sümptomeid.

Kohv sisaldab hulgaliselt antioksüdante, mis aitavad vananemisega seotud haigusi lausa vältida või nende algust edasi lükata. Nii parandab kohv elukvaliteeti.

Vanasti lisati kohvile valmistamise ajal soola, et jook ei tuleks mõru. Probleem oli selles, et kohvioad olid sageli üle röstitud ja seetõttu mõruda maitsega. Tänapäeval, kui kohvi valmistada õigesti ning kinni pidada säilitamise reeglitest, pole soola lisada vaja. Tuleb lihtsalt silmas pidada kõiki reegleid ja juhiseid.

Kati Kljukina, Pauligi kohvikoolitaja