Kodukootud kindad on parimad

Ostjate huvi keskendub koduseinte vahel kootud riietele. Kootakse nii varrastega kui masinal. Kõigil on erinev käekiri mitte ainult mustrite valikult, vaid ka töötlusviisilt. Kes koob tihedama silmaga, kes harvemalt, kelle kindad on jämedamast ja kellel peenemast lõngast.

Kõige suurem ongi kindavalik. Hea minek on käsitsi kootud lastekinnastel, aga ka topeltkinnastel. Kalamehed ostavad fliisist voodriga kindaid, mis ei lase kergesti tuult läbi. Naistele meeldivad peale tikitud mustriga labakindad. Ka topeltkinnastele tikitakse mustrit. Sõrmkindaid suure külmaga eriti ei küsita. Kinnaste hinnad varieeruvad Vanal turul 8 ja 14 euro vahel.

FIE Maie Nuust tutvustab ka teistsuguseid kalamehekindaid. Need on sellised poolsõrmikud, millest ulatuvad näpud toimetamise ajal välja, aga muul ajal saab need peita kinda otsas olevasse pöördega taskusse.

Müügiboksides hakkavad silma ka Kihnu troid, mida ammugi enam ei kanna üksnes kihnlased või suured Kihnu saare sõbrad. Nimetus troi tuleneb arvatavalt rootsi sõnast tröja, mis tähistab muu hulgas ka silmkoelist jakki.

Kihnumustris lambavillane kampsun on väärtuslik uhkus seljas kas või sellepärast, et seda kootakse käsitsi kuu kuni kolm. Tavalisemad kampsunid on naistele nööbitavad ja meestele nelja haagiga.

“Kudumiseks kasutatakse võimalikult peent lõnga ja vardaid, et kampsun saaks hästi soe, jämedama lõnga puhul on tulemus vastupidine ja selle kasutamisiga muutub märkimisväärselt lühemaks,” annab asjatundlikku selgitust samas juhusliku ostjana jalutav Annely Akkermann, kelle õde Elli Karjam on nende kudumite valmistamise suurim meister.

Õiget äärekirja masinaga ei saa

Troisid võib küll ka masinal kududa, aga kihnlastele omast äärekirja pole võimalik masinal järele teha.

Ilma selleta pole siiski tegu päris õige troiga. Pärnu turul müüakse praegu masinal kootud troisid.

Sokivirnad pole üldsegi madalad ja meeldiva leidmiseks peab ostja sageli päris sügavalt kaevama.

Naised ostavad pitssokke. Mehed nii peent toodet ei igatse ja lepivad ühevärvilistega. Peaasi et sokisäär piisavalt pikk oleks.

Vastupidavuse suurendamiseks tuleks eelistada neid, mille kanna sisse on kootud kõrvuti maavillase lõngaga ka kunstkiude.

Sokkide keskmine hind algab 2 eurost ja ulatub 10 euroni.