Tuuletaskud või lehttainast suupistepirukad aga võite mõni päev varem küpsetada. Samuti saate nende täitmiseks sobivad segud külmikusse valmis panna. Siis võtab laualeantava söögipoolise viimistlemine suhteliselt vähe aega.

Apelsinikuklid

Tainas

5 dl apelsinimahla
50 g pärmi
½ tl soola
1 dl suhkrut
¾ dl mett
1 tl jahvatatud apelsinikoort (kuivatatud koored)
¾ dl vedelat margariini
määrimiseks 1 muna
jämedat kristallsuhkrut

Täidis

2 dl vahukoort
1 sl tuhksuhkrut
1–2 tl riivitud apelsinikoort
riivitud martsipani

Soojendage mahla (30–35°). Pudistage pärm leige mahla sisse, lisage sool, suhkur, mesi ja kuivatatud apelsinikoor. Sõtkuge jahu hulka ning kõige lõpuks lisage margariin.

Katke tainas rätikuga ja jätke kerkima, kuni taina maht on kahekordistunud. Katke saiaplaat küpsetuspaberiga, vormige paraja surusega kuklid ja asetage hõredalt plaadile, et jääks kerkimisruumi. Laske neil veel pool tundi rätiku all kerkida. Siis määrgige kukleid lahti­klopitud munaga, peale raputage suhkrut. Kukleid küpsetage 220° juures 12–15 minutit. Valmis kuklitele laotage kergelt niisutatud rätik ja jätke jahtuma.

Vahustage koor ja suhkur, millele lisage värskelt riivitud apelsinikoort. Jahtunud kuklitel lõigake ülemine kolmveerandik ära, aga võite kuklid ka lihtsalt poolitada. Ühele poolele pange veidi riivitud martsipani, tõstke peale lusikatäis vahukoort ning katke teise kuklipoolega. Andke lauale kohe pärast täitmist.

Vastlakuklid

Tainas

¼ l piima
30 g pärmi
½ kl suhkrut
75–100 g võid
½ tl jahvatatud kardemoni
½ tl soola
ca 500 g jahu
1 munavalge määrimiseks
kaunistamiseks tuhksuhkrut

Täidis

200–250 ml vahukoort
1 tl suhkrut

Hõõruge pärm suhkruga vedelaks, lisage leige piim, sool ja pool jahukogusest. Jahu sõeluge kindlasti läbi, see soodustab kerkimist. Laske tainal soojas kohas kerkida. Kui selle maht on kahekordistunud, lisage kardemon, sulatatud jahutatud või ja ülejäänud jahu. Sõtkuge korralikult läbi ja jätke kerkima. Kui tainas kiirelt paisub, sõtkuge see veel kord läbi.

Hästi kerkinud ja kaks-kolm korda sõtkutud tainast veeretage jahusel laual kuklid. Asetage need võiga määritud küpsetusplaadile ja laske seal hästi õhuliseks kerkida.

Siis määrige kuklid munavalgega ja küpsetage 220° juures 12 minutit. Lükake valmis kuklid puuplaadile, piserdage neid leige veega ja katke rätikuga. Nii tehes ei teki krõbedat koorikut ja vastlakuklite kooruke peab olema õrn.

Enne täitmist eemaldage kuklilt kuuma terava noaga tükike koorikut, soovi korral õõnestage ka veidi sisu välja. Koor vahustage suhkruga tugevaks vahuks ja pigistage läbi pritsi või tõstke lusikaga kuklile, peale asetage koorikust mütsike, millele võite puistata tuhksuhkrut.

Kakaomaitselised tuuletaskud

Tainas

1 kl vett
100 g võid
1 kl nisujahu
1 sl suhkrut
1 sl kakaopulbrit
¼ tl soola
3 muna

Täidis

200 g toorjuustu
3 sl suhkrut
1 kl vaarikaid (kompotimarju)

Valage keedunõusse kuum vesi, lisage või, sool, suhkur ja ajage keema. Segage kakaopulber jahuga, puistake keeva vedelikku ja segage, kuni tainas nõu küljest lahti lööb. Tõstke keedunõu tulelt, jahutage 5–10 minutit. Lisage munad ükshaaval. Tehke seda kas käsitsi kloppides või mikserdades. Küpsetamiseks valmis tainas on pealt sile ja läigib. Katke saiaplaat küpsetuspaberiga või määrige võiga. Tõstke väikesed tainakuhilad plaadile ja küpsetage 200° juures 20–25 minutit. Sel ajal ärge avage kordagi ahjuust, muidu vajuvad tuuletaskud kokku.

Valmis tuuletaskud on tainaga võrreldes mahult kahekordistunud. Näppige toorjuust sõmerjaks, maitsestage suhkruga ja lisage ettevaatlikult segades vaarikad. Jahtunud tuuletaskutelt lõigake õhukese teraga noaga nn kaas pealt, täitke toorjuustu-marjaseguga ja vajutage kergelt kaas peale ning sõeluge tuhksuhkrut peale.

Tuuletaskud vahukoorega

Tainas

1 ½ kl vett
75–100 g võid või margariini
½ tl soola
1 sl suhkrut
½ sidruni riivitud koort
1 ½ kl jahu
4–5 muna

Täidis 1

400 ml vahukoort
suhkrut
vanillsuhkrut
likööri

Täidis 2

200 ml vahukoort
200 g kohupiimapastat
suhkrut
riivitud sidrunikoort

Valage kitsama läbimõõduga keedunõusse kuum vesi, lisage või, suhkur ja sool ning laske keema tõusta. Võtke keedunõu tulelt, puistake jahu kuuma vedelikku ja segage korralikult läbi. Pange keedunõu uuesti tulele ning kuumutage segades, kuni tainas keedunõu küljest lahti lööb ja tainatombu moodustab.

Siis võtke nõu tulelt, laske tainal pisut jahtuda (60–70°) ning kloppige tainasse munad ükshaaval. Iga muna lisamise järel kloppige tainas siledaks. Kui munad on suured, võtke viie asemel neli muna.

Valmis tainas on ühtlane, läikiv ja paraja tihedusega ning ei valgu plaadile tõstes laiali. Tuuletaskutainast ei tohi seisma jätta, vaid see tuleb pärast segamist kohe ahju panna. Määrige küpsetusplaat võiga ja sellele tõstke kahe lusikaga soovitud suurusega pätsid. Tainast võite ka läbi koogipritsi plaadile panna.

Esimesed 10–15 minutit küpsetage 210–220° juures, siis vähendage kuumust (200°) ja küpsetage veel 10–15 minutit ahjuust kordagi avamata. Küpsetamisel tuleb arvestada pätsikese suurust – suuremad küpsevad kauem.

Enne ahjust välja võtmist avage ahjuuks ja laske tuuletaskutel veidi jahtuda. Äkilisel temperatuurilangusel võivad küpsetised kokku vajuda. Kui see on juhtunud, pange nad natukeseks ajaks ahju tagasi, siis kerkivad küpsetised uuesti.

Õnnestumise korral on keedutainast tasku seest tühi ja ei lange kokku. Mõni perenaine hoiatab – kiirustades ei saa head tulemust. Munade käsitsi, aga aegaviitev kloppimine andvat mikserdatud tainast ilusamad tuuletaskud, mis küpsetamisel korralikult õõnsaks jäävad. Küpsetised täitke vahetult enne serverimist.

Jahtunud tuuletaskutel lõigake pealmine pool ära või lõigake osaliselt lahti ja täitke meelepärase magusa seguga ning katke kaanega (eraldatud poolega). Peale sõeluge tuhksuhkrut. Vahustatud koort võite maitsestada likööri või mahlaekstraktiga. Vahukoore-kohupiimatäidisele sobib segada hulka marjapüreed, mis sellele värvi annab. Suhkrut lisage soovi järgi.

Soolase täidisega tuuletaskud

Tainas

1 kl piima või vett
50 g võid
½–1 tl soola
½ tl tšillit
4 muna

Täidis 1

80–100 g hakitud seeni
1 väike peenestatud sibul
1–2 keedetud hakitud muna
1 sl võid

Täidis 2

60 g riivitud juustu
1 sl majoneesi või hapukoort
1 peenestatud küüslauguküüs
hakitud maitserohelist

Piim või vesi kuumutage keemiseni, maitsestage soolaga, lisage või ja jahu. Segage hoolega kogu aeg, et tainas muutuks siledaks.

Kuumutage seni, kuni tainas lööb keedunõu servast lahti.

Jahutage (60°ni), seejärel lisage tšilli ning kloppige tainasse muna, kuni tainas on ühtlaselt sile, alles siis lisage järgmine muna. Kui kõik munad ühekaupa tainasse klopitud, peab tainas olema sile ja läikiv. Küpsetage tuuletaskud, nagu eelmises retseptis soovitatud.

Seenetäidiseks kuumutage hakitud sibul võis klaasjaks, lisage leotatud soolaseened ja kuumutage segades veel paar minutit. Jahtunud sibula-seenemassile lisage hakitud munad ning tõstke lusikaga ühest servast avatud taskutesse.

Juust segage majoneesiga, millesse lisage hästi peeneks hakitud küüslauguküüs ja suvaline kogus hakitud maitserohelist.

Täidiseks võib kasutada maksa-, singi- või suitsukalapasteeti, millele lisage veel hakitud värsket või marineeritud kurki, paprikat või purustatud
pähkleid.

Tillukesed õhulised pirukad

Tainas

500 g head lehttainast

Täidis

200 g pasteeti

Katke saiaplaat küpsetuspaberiga. Kui kasutate poest ostetud külmutatud tainast, võtke see kapist välja sulama ja rullige tainaleht ettevaatlikult lahti.

Võtke tainast ümmarguse väikese vormiga umbes 4cm läbimõõduga kettad ja asetage plaadile. Kui tainavorm on terava servaga, küpseb lehttainas õhulisemaks. Ülejäänud tainaribad pigistage kokku ja rullige uuesti laiali.

Küpsetage 225° juures umbes kaheksa minutit. Tainast kettad paisuvad küpsetamisel tornisarnaselt kõrgeks.

Jahtunud küpsetised lõigake keskelt pooleks. Määrige ühele poolele pasteeti (linnumaksa, lõhe- või singipasteeti) või kalamarja ning suruge teine pool kergelt peale.

Maitsva suupiste saate ka sinihallitusjuustu võikreemi vahele pannes.