Kas pankades on minu raha kaitstud, sest pank võib ju minna pankrotti? Kui suur on see summa, mille inimene igal juhul pangast kätte saab?

Vastab Malle Aleksius, finantsinspektsiooni kommunikatsioonijuht

Pank on kindlasti raha hoidmiseks kodust kindlam koht. Hoiused pangas on tagatud hoiuste tagamise skeemidega.

Hoiused hüvitatakse igale inimesele ning väike- ja keskmise suurusega ettevõttele 100 protsendi ulatuses kuni 782 000 krooni suuruses summas ühes pangas. Selles, et üle Euroopa Liidu tõstetakse hoiuste tagatise määr 50 000 euro ehk
782 000 kroonini, leppisid ELi rahandusministrid kokku 7. oktoobril 2008.

Eestis tegevusloa alusel tegutsevates pankades olevad hoiused, sealhulgas arvelduskontodel olev raha on tagatud Eesti hoiuste tagamise skeemiga, mille tegevusalused tulevad tagatisfondi seadusest.

Tegevusloa alusel tegutsevad praegu Eestis Swedbank, SEB Pank, Eesti Krediidipank, BIG, Marfin Pank, LHV Pank ja Tallinna Äripank.

Pangafiliaalides olevatele hoiustele rakendub reeglina panga emamaa tagatisskeem. Aga ka pangafiliaalides olevad hoiused on tagatud vähemalt samas ulatuses nagu Eestis tegevusloa alusel tegutsevate pankade puhul.

Tuntumad filiaalid on näiteks Sampo/Danske Bank, DnB NORD ja Nordea filiaalid. Filiaalide täieliku loetelu leiab finantsinspektsiooni koduleheküljelt www.fi.ee. 50 000 eurot ehk 782 000 krooni on hoiustajale tagatud igas pangas. Kui inimesel on arve kolmes Eesti pangas, igas 50 000 eurot, siis on talle tagatud 3 x 50 000 ehk
150 000 euro suurune summa.

Hüvitiste väljamaksmise korra näeb ette tagatisfondi seadus, mille kohaselt alustatakse hüvitiste väljamaksmist hiljemalt
30 päeva möödumisel hoiuste peatamise päevast ning väljamaksmine peab olema lõpule viidud kolme kuu jooksul.

Juhul kui tagatisfondi vara ei ole piisav kohustuste täitmiseks ja hüvitiste väljamaksmiseks, siis vastavalt tagatisfondi seadusele on fondil võimalik võtta laenu krediidiasutustelt või teistelt isikutelt.

Kui ka sellest kohustuste täitmiseks ei piisa, võib tagatisfondi nõukogu taotleda riigilt fondile laenu andmist või riigigarantiid fondi poolt võetavale laenule.