Juba eelmüügist olid soomlased-rootslased hulga pileteid ostnud, aga suur hulk gruppe tuli ka ilma ette teatamata. “Turistide busside juures olev kassa oli täitsa umbes,” ütleb Marrandi, kelle sõnul tulid välismaalsed väikeste aiakärudega ning mahutasid need laadalt naastes koos taimedega bussidesse.

Täpsemad kokkuvõtted külastajate arvu kohta tehakse lähipäevil. Praegu ollakse ametis viimaste koristustöödega. Plaanitakse laada-ala üle mõõta ning arutada, kas järgmisel aastal saaks mõned uued ideed ellu viia.

Selle aasta laadaks prooviti leida ettevõte, kes pakuks lastehoiu teenust, ent sobiv firma andis endast märku liiga hilja. Võimalik, et plaan viiakse ellu järgmisel korral. Kui sel aastal muudeti pikemaks taimede müügitänav, siis nüüd mõeldakse ka söögiplatsi ümber korraldamisele. Mitte aga suuremaks, vaid selliseks, et müüjatel ja kauplejatel parem oleks.

“Meie eesmärk Türi lillelaadaga on selline, et rahul oleksid nii kauplejad kui ka külastajad. Ega laata väga suuremaks enam muuta ei saa ning arvan, et pole ka mõtet. Siht on pigem see, et kõik külastajad jõuaksid kõikide kauplejateni,” ütleb Marrandi, kes kiidab laadameeskonda, kuhu kuulub üle saja inimese.

Reede vaikne, laupäev vali

Pärnumaalt Türile tulnud Tootsi aiandi perenaine Marje Alvet ütleb, et nemad jäid müügi osas laadaga rahule.

“Püsikute müük oli väga hea, ka suvelillede amplid läksid hästi. Reedel oli rahvast vähem, ju oldi tööl, aga pärast käidi korralikult,” ütleb Alvet.

Tootsi aiand osaleb aasta jooksul paaril kevadlaadal. Tänavu mindi kõigepealt Luige maaelu näituslaadale, seejärel käidi Türi lillelaadal ning viimasena tulevad Kuressaare aiandus- ja lillepäevad.

Võis rahule jääda

Liha- ja pagaritooteid ning kohvi müünud VanaKannistu talu perenaine Hegle Sumero jäi samuti laadaga rahule.

“Laupäeval oli pööraselt rahvast, müüsime isegi oodatust rohkem liha. Kuid pühapäev oleks võinud olemata olla. Selles mõttes, et toiduainemüüjale on kuum ilm mõttetu müügipäev, sest keegi süüa ei taha,” räägib Sumero.

Ta ütleb, et enamik toidukauplejaid olid päikese käes, aga nende koht juhtus varjuline olema, millest ka abi oli. “Kuna tegemist on ikkagi lillelaadaga ja taimed on olulisemad, siis ei saaks ka taimemüüjaid päikese kätte tõsta,” ütleb Sumero.

Temagi täheldas, et kohal oli palju soomlasi ja rootslasi: “Võiks öelda, et reedel olid pooled külastajatest soomlased ja ka rootslaseid pole siin varem näinud. Ostsid pirukaid ja kohvi nagu vist kodumaalgi. Eks lihakraami ei ostetagi pikale reisile kaasa.”