- 1 kl kookoshelbeid
- ¾ kl suhkrut
- ½ kl kartulijahu
- 2 muna
- ¾ tl küpsetuspulbrit
- 3–4 õuna või õunamoosi
- sidrunimahla
- pisut soola

Vahustage munad suhkruga, segage kartulijahu küpsetuspulbriga ning lisage sõeludes vahustatud munadele. Seejärel segage tainasse kookoshelbed ja õige pisut soola (sool vähendab biskviidi murenemist kokkurullimisel). Õunad riivige jämeda riiviga ja piserdage soovi korral üle sidrunimahlaga, et õunamass ei tumeneks.

Valage tainas küpsetuspaberiga kaetud plaadile ning küpsetage u 10 minutit 200° juures. Kummutage ahjust võetud koogipõhi suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile, eemaldage plaadil olnud paber, puistake koogipõhjale suhkrut ja laotage sellele riivitud õunad. Magusatele suviõuntele pole suhkrut kuigipalju vaja.

Kui asendate riivitud õunad püreega, on parem see leigelt biskviidile määrida – seegi aitab ära hoida murenemist. Juhul, kui võtate küpsetise ahjust, aga püree pole veel küllaldaselt jahtunud, keerake biskviit soojalt paberiga rulli. Hiljem võtke rull lahti, määrige püree peale ning keerake uuesti kokku.

Puuviljatort

Tordipõhi

- 75 g võid või margariini
- 2 sl suhkrut
- 1 muna
- ½ sidruni koor
- 2 sl hapukoort
- 1 kl nisujahu
- pisut soola
- ¼ tl söögisoodat

Kate

- 375 g ricotta või muud toorjuustu
- 1½ kl tükeldatud kompotipuuvilju
- 1¼ kl tuhksuhkrut
- 1 sl sidrunimahla
- ½ kl piima
- 3 tl želatiini
- 3 sl vett
- 1 kl (200 ml) 35% vahukoort
- riivitud šokolaadi

Vahustage või suhkruga, lisage kloppides muna, riivitud sidrunikoor, noaotsaga soola, hapukoor ja lõpuks söögisoodaga segatud jahu läbi sõela. Määrige lahtikäiv koogivorm võiga, puistake üle riivsaia või mannaga ning täitke tainaga. Küpsetage keskmises kuumuses u 15 minutit, seejärel jahutage tordipõhi seda vormist välja võtmata.

Segage toorjuust piimaga, lisage suhkur, riivitud sidrunikoor, puuviljatükid (pirni-, ploomi-, aprikoosi- või õunalõigud), väheses vees paisutatud želatiin (lugege pakilt, kas on vaja kuumutada) ning tihedaks vahustatud koor. Tõstke toorjuustusegu koogivormis jahtunud tordipõhjale, ajage ühtlaselt laiali ja asetage kaanega kaetult külmkappi tarduma. Tordi eelis on, et selle saab enne lauale andmist üks päev varem valmis teha. Kaunistage riivitud šokolaadi või värskete marjade-puuviljalõikudega.

Puuviljatükid võib asendada mõne paksu keedisega, kuid siis lisage vähem suhkrut (maitse järgi).

Mahlane õunakook

Põhi

- 1½ dl nisujahu
- 1½ dl kaerahelbeid
- 1 dl suhkrut
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 50 g võid või margariini

Kate

- 5–6 õuna
- 3 muna
- 1 dl suhkrut
- 2 tl vanillsuhkrut
- 2 dl vahukoort
- 1 dl purustatud pähkleid
- 2 tl jahvatatud kaneeli

Hakkige rasvaine jahu, kaerahelveste, küpsetuspulbri ja suhkruga sõmeraks tainaks, kuid ärge seda kokku suruge. Määrige koogivorm (24 cm) võiga ning puistake üle riivsaia või mannaga. Pange tainapuru vormi ja tõstke peale paks kiht jämedalt riivitud õunu. Neidki ärge vajutage kokku, las mõlemad kihid jäävad kohevaks. Katke vorm fooliumiga, küpsetage 175° juures u 15 minutit.

Vahustage munad suhkruga, segage juurde tihedaks vahuks löödud koor ja kallake vormi. Segage purustatud pähklid kaneeliga, riputage see vahukooresegule. Seejärel küpsetage keskmises kuumuses veel 30–40 minutit. Valmis koogile võite juurde anda poolsulanud (pehmet) jäätist.

Vürtsikas tomatitort

- 400–500 g lehttainast
- 10–12 ploomtomatit
- 50 g võid
- 2 küüslauguküünt
- 1 väike tšillipipar
- 2 sl köömneid
- 2 sl pruuni suhkrut
- 2–3 sl punast lauaveini
- 1 sl palsamiäädikat
- pisut soola

Lõigake tomatid põiki pooleks, eemaldage seemned. Kuumutage 2 minutit pannil sulatatud võis purustatud küüslauku, hakitud tšillit, köömneid; lisage sool ja suhkur, seejärel äädikas ja vein. Hoidke panni tasasel tulel, segage, kuni pool vedelikust on aurustunud. Tõstke nõu tulelt, laduge segule tomatid, lõikepind ülespoole.

Rullige tainas jahusel laual õhemaks, nii et saaksite sellest lõigata vähemalt paar cm suurema ketta kui pann. Tõstke tainas ettevaatlikult tomatitele ja sättige serv ümberringi nende alla. Küpsetage 20–25 minutit keskmise kuumusega ahjus, kuni tainas on kohev ja pealt kuldne. Pärast ahjust võtmist jätke 5 minutiks jahtuma. Siis katke tort serveerimistaldrikuga ja kummutage ettevaatlikult välja. Andke lauale soojalt koos oliividega.

Kui kasutate kirsstomateid, tehke koogid väikestes vormides.