Läti Raadio neljapäevases hommikuprogrammis rääkis Läti Toidukaubanduse Assotsiatsiooni tegevdirektor Noris Krūzītis, et algperioodil lubasid kauplejad etikettidel näidata, millistel toodetel on madalam käibemaks ning kuidas hind kujuneb. Kaupmeeste esindajad on ministeeriumile kinnitanud, et käibemaksu muutudes muutuvad poodides ka hinnad madalamaks.

Põllumajandusministeeriumi parlamendisekretär Ringolds Arnītis ütles varem, et ministeeriumi peamine eesmärk käibemaksu alandamisel on valdkonna konkurentsivõime tõstmine.

Madalama käibemaksuga on Lätis uuest aastast aedmustikad, aeduba, apteegitill, arooniad, astelpaju, marjad, brokoli, ebaküdoonia, herned, jõhvikad, kaalikas, kabatšokk, kartul, kirsid, korint, kurk, kuslapuu marjad, kõrvits, küüslauk, leedripuu marjad, lehtkapsas, lillkapsas, lodjapuu marjad, maapirn, maasikad, metsmaasikad, murakad, mustikad, mustrõigas, mustsõstad, mädarõigas, naeris, naeris, nuikapsas, pastinaak, patisson, peakapsas, peet, petersell, pihlakamarjad, pirnid, ploomid, pohlad, porgandid, porrulauk, punased sõstrad, puravik, põldmarjad, põlduba, rabamurakad, redis, seller, sibul, sidrunväändiku marjad, spargel, suhkrumais, suvikõrvits, šalottsibul, tikrid, tomat ja õunad. Samuti on madalama käibemaksumääraga salatid, sigur, maitsetaimed, küüslaugupealsed, sibulapealsed, oblikad, spinat, rabarber ja lehtpeet.

Madalama käibemaksuga juur- ja puuviljad võivad olla värsked, pestud, kooritud, lõigatud ja pakendatud. Külmutatud, keedetud, konserveeritud, soolatud, marineeritud ega kuivatatud juur- ja puuviljadele madalam käibemaks ei laiene.

Alandatud käibemaks on esialgu plaanitud kestma 2020. aasta lõpuni.