Maalehele oma plaane tutvustades ütles Tiina Luks, et hiidlastele lehe tegemise mõte ei ole sündinud üleöö. “Juba Oma Saare ilmumisest peale on tulnud hiidlastelt signaale, et tehku me ka Hiiumaale leht.”

Leedo meenutas aga kolme aasta tagust aega, mil Oma
Saart alles tegema hakati. “Juba siis ütlesin, et see pole ainult Saaremaa leht, vaid hakkab tulevikus kajastama kõigi saarte uudiseid, on ju probleemid meil ühised.”

Tulevik on nüüd Leedo sõnul saabunud isegi kiiremini, kui ta toona loota julges. “Praegu laieneme Hiiumaale, aga seejärel tulevad Vormsi, Aegna, Naissaar.”

Aegna ja Vormsi uudiste jaoks pole plaanis eraldi ajalehti teha, kuid hiidlased saavad ilmselt päris oma lehe.

“Praegu me kaldume küll pigem sinnapoole, et hiidlased saavad oma lehe, mitte Oma Saare vahelehe,” ütles Tiina Luks.

Millal leht ilmuma hakkab, ei tahtnud Tiina Luks ega Gunnar Siiner veel öelda.

Kas Guinnessi rekord?

Hiiumaal on praegu Hiiu Leht, mille suuromanik on samuti saarlane – Göteborgis elav Arne Pagil, kes annab välja ka Saaremaa päevalehte Meie Maa. Eesti väikseimas maakonnas ilmuva Hiiu Lehe trükiarv on 2800, millest tellijaid natuke üle 2000.

“Leedo tahab vist pääseda Guinnessi rekordiraamatusse,” kommenteeris Pagil Leedo Hiiumaale laienemist, viidates, et Oma Saare kahjum on 2,2 korda kõrgem kui lehe aastakäive.

Krediidiinfo andmeil oli Oma Saare müügitulu 2008. aastal 3,89 ja kahjum 8,4 miljonit krooni. 2009. aasta majandusandmeid pole veel avalikustatud, kuid Pagili hinnangul võis Leedo lehe kahjum olla mullu suuremgi kui tunamullu.

“Leedo peaks ju teadma, et Hiiumaa pole see kullaauk, kus saab suurt raha teenida,” märkis Pagil. Ta ise püsib praegusel raskel ajal oma sõnul vee peal tänu sellele, et tema suurosalusega OÜ Saaremaa Raadio annab välja mitut ajalehte, lisaks Meie Maale ja Hiiu Lehele ka üle-eestilist KoduMaja ning firmal on ka oma trükikoda.

Siiski näitab krediidiinfo ka Saaremaa Raadio puhul 2008. aastal 4,1 mln suurust kahjumit. Kahjumi põhjuseks on OÜ Saaremaa Raadio tegevjuhi Priit Rauniste sõnul eelkõige masu, lisaks on ligi pool sellest tulnud väärtpaberiinvesteeringutest, kuigi tähtsusetu pole ka Oma Saare mõju. Kaks päevalehte Eesti ühes väiksemas maakonnas rebivad üksteiselt nii tellijaid kui reklaamiraha.

Pagil versus Leedo

Praamikuningas Vjatšeslav Leedo kinnitas aga juba Oma Saart välja andma hakates, et on arvestanud esimestel aastatel lehe kahjumiga. “Vanad kalamehed uurivad ju ka kõigepealt püügikohta, söödavad selle nii-öelda sisse, teevad kulutusi õngede ja muu varustuse ostmiseks,” räägib Leedo, kes tahab Oma Saarega jõuda nulli või sellest natuke üle alles 2014. aastaks.

Hiiumaale uut lehte tegema minnes on tal aga oma sõnul see eelis, et lisaks Oma Saarele on tema kontsernis ka Kadi Raadio, mis on juba nagunii Hiiumaale laienenud. “Raadio ja lehe koostöös on odavam ka uut lehte teha. Ei ole vaja mitut toimetust, ruume ega juhtkonda ja raadiomees võib ka lehte lugusid kirjutada.”

“Muidugi võib Leedo tahta teha lehte igale saarele, kuhu ta praamid sõidavad,” möönis Saaremaa Raadio tegevjuht Priit Rauniste, pidades vajalikuks lisada, et saar-lastele ja ka hiidlastele oleks kasulikum, kui lehe omanikul ei oleks saartel ega ka mujal Eestis majanduslikke ning poliitilisi huve, nagu neid huve Pagilil vastupidiselt Leedole ka pole.

Oma Saare peatoimetaja Tiina Luks ei ole vihjega Leedo majandushuvidele nõus, öeldes, et Vjatšeslav Leedo ei ole kunagi sekkunud lehe tegemisse.

“Ma arvan, et alati on inimesi, kes jäävad meid Leedo leheks kutsuma,” lisas Oma Saare vastutav väljaandja Gunnar Siiner. “Aga me ei ole ju Leedo leht, me oleme saarlaste leht.”

Saartemaa, Kodurand...

Sel nädalal kuulutas Oma Saar välja ka lehele uue nime saamiseks konkursi. Oma Saare nime pärast on kaks Saaremaa lehte käinud juba kolm aastat kohut. Nimelt ostis Saaremaa Raadio omanik Arne Pagil 1998. aastal ära nii omaaegse maakonnalehe Oma Saar väljaandmise õiguse, nime kui võttis ka üle kohustused tellijate ees.

Aastaid kasutas maakonna ainsaks leheks jäänud Meie Maa endise konkurendi nime oma nädalalõpulisas, kuni Leedo 2006. aasta sügisel kunagise maakonnalehe taas käima pani.

Jaanuari lõpus otsustas Tallinna ringkonnakohus, et ajaleht Oma Saar ei tohi selle nime all ilmumist jätkata. Ehkki täisühing Oma Saar kavatseb vaidlustada selle otsuse Riigikohtus, algatati siiski nimemuutus.

“Nime muutma peaks nagunii, kuna me tahame kajastada kõikide saarte uudiseid ja probleeme,” märkis Leedo.

Oma Saare peatoimetaja Tiina Luks mainis, et juba enne konkursi väljakuulutamist on lugejate pakutud kimp nimesid laua peal, mille seas on näiteks Kodurand, Saartemaa.

“Aga võib-olla tuleb mõni täiesti uus ja huvitav leid,” on Tiina Luks ootusärevil.


Saaremaal ja Hiiumaal ilmuvad maakonnalehed

Saare maakonnas
- Meie Maa, trükiarv 7200, asutatud 1919, pärast 45aastast pausi taasasutatud 1989.
- Oma Saar, trükiarv 4500, asutatud 2006 (kuni 1998. aastani kandis sama nime kunagise rajoonilehe Kommunismiehitaja, hilisema Saarte Hääle järglane).

Hiiumaal
- Hiiu Leht, trükiarv 2800, sellest tellijaid 2000, asutatud 1997.

Allikas: TÜ Oma Saar, OÜ Saaremaa Raadio