Parte ja hanesid on meil harvem peetud, seetõttu oli ja on praegugi valmistatud mardihane asemel hoopis enam kana. Kuna broilerkana kuulub nüüdsel ajal argimenüüsse, siis pardist roa valmistamise võite nädalavahetusele lükata ning sellega isadepäeva eriliseks teha.

Kes aga kindlalt kana eelistab, see võiks valida talle lisandiks teistsuguseid aedvilju, mis sobivad nii pardi- kui hanelihaga. Kui hakkate parti söögiks ette valmistama, lõigake esmalt ära päranipunääre, metspardilt eemaldage kindlasti ka traanimaitseline nahk. Kui ühest pardist perele väheks jääb, täiendage rooga kanapaladega.

Pardiraguu

1 part või 1–1 ½ kg kana- või haneliha
veidi rasvainet
soola
jahvatatud musta pipart
1–2 sl tomatipastat
1 sl jahu
vett
4 kartulit
5 porgandit
2 jämedat petersellijuurt
2 sibulat
2 porrut

Lõigake puhastatud part umbes 50grammisteks paladeks. Pruunistage need haudepoti põhjal vähese rasvainega. Rasvasele linnule pole muud rasvainet vaja lisada, pruunistamise käigus peaks väljasulavat rasva hoopis vähemaks nõrutama. Pärast ilusaks värvumist maitsestage rooga soola, pipra ja tomatipastaga ning segage tükke paar minutit. Siis valage juurde keeva vett, nii et see kataks liha 3/4 ulatuses, katke pott kaanega ja hautage.

Kooritud ja jämedalt tükeldatud aedviljad kuumutage eraldi pannil. Kui pruunistamisel eraldus küllaldaselt rasva, kasutage seda või lisage kuumutamiseks muud rasvainet. Segades kergelt praetud aedvili tõstke haudepotti lihatükkide peale ja hautage tasasel tulel kuni kõik küps. Juurde andke kõrvitsa- või pohlasalatit.

Part naeriste ja sibulatega

1 part
500–600 g naereid
10–15 väikest sibulat
1 kl vett
½ kl valget lauaveini
soola
hakitud petersellilehti

Pestud tahendatud parti ärge tükeldage, vaid pruunistage tervelt. Keerake küpsevat lindu kahvliga torgates, et rasv paremini eralduks. Liigne rasv eemaldage pannilt, lisage sool, maitseroheline, vesi ja vein, katke kaanega ning hautage linnuliha pehmeks. Eemaldatud pardirasvaga hautage teises nõus suured naerirattad ja väikesed terved sibulad, maitsestage soolaga. Asetage tükeldatud part vaagnale, naerilõigud ja sibulad ümber. Kastmeks kasutage mõlemat hautamisleent, mida võite jahuga paksendada.

Ühepajatoit kähara peakapsaga

1 part
paar tükki suitsusingi konti või kamarat
500 g käharat peakapsast või rooskapsast
1 porru
2 porgandit
vett
soola
musta pipart
muskaatpähklit
aed-liivateed
1 loorberileht

Tükeldatud part pruunistage koos suitsukondi või suitsulihakamaraga, mõlemad annavad toidule meeldiva maitseaktsendi. Valage pruunistatud lihatükkidele vett, nii et need vähemalt poolenisti kaetud oleksid ning hautage poolpehmeks. Siis vähendage kuumust, maitsestage soola, pipra ja muude maitseainetega. Lisage tükeldatud käharkapsas või terved rooskapsapeakesed, jämedad porru- ja porgandiviilud. Kui vaja, kallake juurde veidi keeva vett ning hautage kaane all kuni kõik pehme. Soovi korral võite hautusleemele lisada ka hapukoort. Juurde andke eraldi keedetud kartuleid.

Vormiroog pardiga

1 part
ca 1 kg valget peakapsast
3 punast paprikat
4 tomatit
6 kartulit
soola
paprikapulbrit
köömneid
aed-liivateed
1–2 sl õli

Tükeldage part, pange õliga suuremasse ahjuvormi, maitsestage soola ja paprikapulbriga. Lisage kohe ka peenestatud kapsas, tükeldatud paprika, siis tomatisektorid. Kihtide vahele puistake köömneid ja aed-liivateed. Kõige peale laduge õhukesed kartuliviilud. Kui tomatid on tihedad ja annavad vähe mahla, lisage tilgake vett. Hautage kaane all ahjus umbes 1 ½ tundi.

Kana seentega

1 broiler
½ l leotatud soolaseeni
2–3 sibulat
½ sl rasvainet
½ l hapukoort
soola
musta jahvatatud pipart
1 sl hakitud tilli

Tükeldage kana parajateks portsjoniteks, pange rasvaga määritud ahjuvormi. Kanatükkide vahele poetage terved seened, maitsestage soola ja pipraga. Hakkige sibulad hästi peeneks, segage hapukoorega ja valage vormi. Küpsetage praeahjus, kuni kana pehme ja sibulatükid lagunenud. Hautisele puistake peenestatud tilli, kõrvale pakkuge keedetud kartuleid ja kõrvitsa- või segasalatit.

Suitsukana hapukapsaga

1 kg hapukapsast
10–15 kadakamarja
½ sl köömneid
1 sibul
2 porgandit
suhkrut
300 g suitsuribi
1–2 sl searasva
1 suitsukana

Riivige porgand jämeda riiviga, peenestage sibul, segage need hapukapsasse, maitsestage köömnete ja kadakamarjadega. Pange kapsas searasvaga hauduma. Kui hapendusvedelikku on vähe, lisage pisut vett.

Poolpehme kapsas maitsestage suhkruga, siis tehke keskele lohk ja pange ribitükk kapsa keskele. Hautage kaane all, kuni ribitükk on peaaegu pehme, siis tõstke kapsale neljaks lõigatud suitsukana. 10–15 min pärast, kui kana ühtlaselt kuumenenud, on toit serveerimiseks valmis. Ribi lõigake õhukesteks viiludeks ja seadke koos kanatükkidega vaagnale tõstetud kapsale. Juurde andke ahjukartuleid.