Poudle rõhutab, et mitte kõik loodussõbralikkuse poole kalduvad tooted ei ole ökoloogilised, ent inimeste huvi on kasvanud nii ühe kui teise vastu. „Tuleb eristada ECOCERT sertifikaadiga tooteid ja greenwashing tooteid. Paljud, kellel pole ökoga midagi pistmist, on liikunud loodussõbraliku poole peale,“ räägib Poudle.

Poudle nendib, et palju on inimesi, kes eelistavad ökoloogilist ja enda teada seda kasutavad, ent tegelikult ei ole soetatud toodete puhul tegu päris ökoga.

Öko toodetega kaitstakse tervist

Ökoloogiliste vahendite tootmisel ja kasutamisel on kaks peamist põhjendust. „Ökoloogilisi puhastusvahendeid soovitan kasutada kahel põhjusel, enda tervis ja looduse tervis,“ ütleb Poudle.

Tavapuhastusvahendid võivad tekitada allergiaid. Sageli soovitavad arstid tundliku naha ja allergiliste reaktsioonide puhul jälgida pesemisvahendites sisalduvaid aineid, sealhulgas kodupuhastusvahendite omi.

Poudle sõnul ei teadvusta inimesed endale sageli, et pärast koristamist jäävad tavalistes puhastusvahendites sisalduvad ained õhku mitmeks päevaks. „Sageli kasutatakse koristamisel kindaid ja mõned panevad koguni maski ette. Aga kui tuba on puhas, siis võetakse need ju eest,“ kirjeldab Poudle.

Veel rõhutatakse puhastusvahendite mõju keskkonnale. Ökoloogilistel toodetel on väidetavalt väiksem ökoloogiline jalajälg. „On ju suur vahe, kas aine laguneb algkomponentideks või läheb põhjavette, ja aitab kaasa taimede mutatsioonile,“ ütleb Poudle. „Tavapuhastusvahendid on tehtud nafta, ökoloogilised aga taimsel baasil.“

Päris keemiavabasid tooteid Poudle sõnul siiski olemas ei ole. „Näiteks säilitamiseks on väikene kogus leebemaid aineid vaja. Muidu säiliks toode ainult paar kuud, aga sedasi puhastusvahendeid toota ja turustada ei saa,“ räägib Poudle.

24-aastane Siiri on ökoloogilisi puhastusvahendeid kasutanud kaks aastat. „Hakkasin katsetama erinevaid vahendeid, et leida leevendust allergiale,“ ütleb Siiri. „Alguses segasin ise erinevaid komponente kokku. Ka nendega sai vajaliku töö tehtud, aga valmis tooted teevad elu kergemaks.“

Ise puhastusvahendeid valmistades kasutatakse selleks valdavalt sidrunit, äädikat ja söögisoodat. Internetist on võimalik leida lõputult retsepte, kuidas üht või teist vahendit ise valmistada.

Biominerata vastab ainsana ECOCERT sertifikaadile

Suur on ka valik müügil olevate looduslike ja loodusesõbralike toodete osas. Samas ei ole väga palju neid puhastusvahendeid, millel oleks ka ECOCERT sertifikaat. OÜ Biominerata on Eestis ainuke ökoloogiliste puhastusvahendite tootja, kelle kaup vastab neile nõuetele.

Nende tootevalikus on hetkel kuus vahendite: nõudepesuvahend, üldpuhastusvahend, WC-poti puhastusvahend, klaasipuhastusvahend, vannitoa puhastusvahend ja vahuseep.

Diana Poudle sõnul on Biominerata müük viimase aasta jooksul väga palju kasvanud. „Läbi e-poe on toimunud suur tõus. Ka tavapäraste toodete puhul on kauplemine liikunud tavapoest e-poodi,“ räägib ta.

Tavavahendid on palju odavamad

Ökoloogiliste ja loodussõbralike puhastusvahendite hind on aga kõrgem kui tavatoodete oma. Vaadates näiteks nõudepesuvahendi hindu, võib vahe olla üheksakordne.

Rimi kaubanduskett pakub nõudepesuvahendi Fairy Sensitive 750 ml pudelit hinnaga 95 senti, sooduspakkumise ajal koguni 85 senti. E-poest ökokaubamaja.ee on võimalik samasuur pudel kaubamärgi Earth Friendly Products nõudepesuvahendit Dishmate Pirn soetada 7,9 euro eest.

Biominerta hinnad jäävad kahe äärmuse vahepeale. Näiteks maksab 500 ml suurune klaasipuhastusvahend AJAX Flora Fiesta Rimis 1.99 eurot. Samas mõõdus Biominerta vahendi hind on 3,9 eurot. Earth Friendly Products ’i 500 ml aknapuhastusvahendi saab soetada 8,5 euroga.

„Ökoloogilised tooted on kallid seepärast, et saada sertifikaati. Selle saamiseks tuleb umbes poolteist aastat tööd teha,“ seletab Poudle.

Siiri leiab, et hea tervise eest ei ole need summad sugugi suured maksta: „Eks loomulikult on ka looduslikke ja ökoloogilisi tooteid väga erinevate hindadega. Kõige olulisem on ikka kvaliteet. Minu jaoks ei ole hind määrav, ega me rohtusid ei saa ju ka ostmata jätta sellepärast, et need kallid on.“ „Ehkki jah, kümme eurot iga pudelikese eest võtab vist paljud nina krimpsutama, eriti kui ühtegi meditsiinilist häda kallal pole,“ lisab ta.