Praeguseks on hoone aastaid tühjalt seisnud ja lagunemas. Pätipoisid on aknad sisse löönud ja noored "kunstnikud" seinte peal lihtsate, kuid ühemõtteliste piltide ja sõnade kirjutamist harjutanud. Lisaks on maja saanud uueks koduks tuvidele.

Pealinnast Aravete kanti kolinud ettevõtjal Kristjan Sommeril on hulljulge plaan - panna endine hiilgus uude kuube.  

Diskoteegi ruumidesse tuleks selle kandi ainuke söögikoht ja tantsuklubi, kus ka vanemad inimesed ansambli saatel jalga keerutada saaksid, ülemistele korrustele ujula koos saunadega.  

"Olen seda mõtet juba mitu aastat mõlgutanud," tunnistab mees, kellel Soomest kohviku pidamise kogemus.

Tarbijaid peaks leiduma: Aravetel ei ole korralikku söögikohta ja meelelahutustki napib. Kõhutäiteks on võimalik vaid bensiinijaamas kotletisaia saada. Lähim ujula asub aga Paides.

Plaan on hea, tööd saaks paarkümmend inimest. "Kuid raha liigub Tallinnas. Keegi ei tule maale investeerima," nendib Sommer. Ka vallal pole niisugust raha.  

Kogu maja kordategemine läheb maksma 3 miljonit eurot. PRIAst on aga väikeettevõtjal maapiirkonna mitmekesistamise investeeringutoetust võimalik saada vaid 100 000 eurot seitsme aasta jooksul. 

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) arvates on uus MAK väikestele maapiirkonna ettevõtjatele praegusest palju ebasoodsam. 

Maaettevõtluse toetuse eelarvet on kärbitud 45%. "See on otsene suurpõllumeeste surve tulemus," on pahane EVEA asepresident Marina Kaas. 

Ta väidab, et MAKis pannakse palju rõhku tootlikkuse tõstmisele, aga see tähendab suurtes ettevõtetes eranditult töökohtade vähenemist. "See ei aita kaasa linnastumise peatumisele ja noorte lahkumisele, mis tähendab sisuliselt maaelu hääbumist," ütleb Kaas.