Lisaks veesüsteemide rajamisele saab küsida toetust kanalisatsioonisüsteemide ja juurdepääsuteede rajamiseks. Samuti toetatakse autonoomsete elektrisüsteemide väljaarendamist, näiteks isikliku elektrigeneraatori paigaldamist, päikesepatarei või muu iseseisva elektrisüsteemi rajamist.

„Paljud ei kujuta ilmselt ettegi, mis tähendab, kui vett pead kaevult tooma või kevadel autoga suure tee peale sõites ei tea kunagi, kas jääd kinni või ei jää. Samas on nende asjade korda tegemine tihtipeale ühe pere eelarve jaoks liiga suur väljaminek,“ selgitas regionaalminister Siim Kiisler, miks on tarvis hajaasustuste toetusprogrammi.

Toetust saavad taotleda need inimesed, kelle leibkonda kuulub vähemalt üks alaealine laps. Toetust saab taotleda elukohale, kus pere on elanud vähemalt taotluse esitamise aasta algusest.

Taotleja peab omalt poolt panustama vähemalt kolmandiku kogu projekti maksumusest, millele riik ja kohalik omavalitsus lisavad kumbki omalt poolt kolmandiku, kokku kuni 6500 eurot. Oluline on ka, et projekti tulemus ei oleks poolik, vaid jõuaks tervikliku lahenduseni. Näiteks peab projekti lõpptulemusena olema joogivesi kättesaadav, juurdepääsuteele peab ligi saama aasta läbi või peab olemas olema leibkonna vajadustele vastav elektrisüsteem. Projekti elluviimiseks on aega maksimaalselt 15 kuud.

Toetuse taotlusvoorud kuulutavad välja maavalitsused ning inimene saab toetust taotleda kohalikust omavalitsusest, kus jagatakse ka infot ja nõu taotlemise kohta.

Toetusprogrammile on eraldatud kokku ligikaudu 1,5 miljonit eurot.