Maardu sügislaat ja festival "Осенняя карусель" meelitas kohale kümneid artiste, sadu kauplejaid ja tuhandeid uudistajaid-ostjaid-lõbutsejaid. Üles seatud kahel laval käib pidev kultuuriprogramm laulude ja tantsudega, helikopter saalib maa ja taeva vahet, et huvilistele kõrgustest kaunbeid vaateid pakkuda, puksiturniir ootab oma järjekorda,saab sõita kaarikuga ja teha kannu õlut või pitsi teravat. Kõik on rõõmsad, sõbralikud ja rahulolevad.

Maardu linna üle 16 000 elanikus ligi 90% on teistest rahvustest ja ilmselgelt sellel põhjusel on ka seekordne festival kantud vene kultuuri omapärast ning ka kaubanduses annavad tooni idanaabri toiduproduktid. Näib, et korraldajad on kõvasti reklaamitööd teinud ka Lätis ja Leedus - valdav enamus pagari-, juustu- ja lihakraamist on pärit just sealsetelt tootjatelt. Kodumaise tootja päralt on peamiselt istikusektor ja meeletid. Ent leidsin ka meemüüja, kes pakub kuuekilost linnumagusapütti müügiks vaid 20 euro eest. Meie müüja seevastu küsib 700 grammi eest kuus eurot. Mingi anomaalia...

Kuna nädala eest sai käidud Uue Maailma tänavafestivalil, siis oli hea võimalus värskeid mälupilte Maardu üritusega võrrelda. Nii erineb Maardus pakutav laadakraam Uue Maailma omast nagu öö päevast - Kui suures linnas üritatakse rahvale pähe määrida neli eurot maksvat kala(käsitöö)võileiba, siis Maardus ei üritagi müüja varjata, et odavad käekotid, voodipesu või kindad-sokid-mütsid pärinevad Türgi või Poola "käsitöömeistrite" töötubadest. Samas - Usbeki meloneid on saadaval hulgi, aga tavalist kõrvitsat ei õnnestunudki leida.

Kui Uues Maailmas maksis friikartulitega šašlõkiports kümneka, siis Maardus tegid välimuse järgi ehtsad mägede pojad praekartulitega garneeritud šašlõki soovijale kuue euro eest.

Üldse võis osta asju väga laias diapasoonis - meetripikkuse teraga mõõkadest ja pipragaasist suhkruvatini. Huvitaval kombel ei kohanud ühtegi pannkookide (pliinide) küpsetajat. Ju peetakse seda ülemäära keeruliseks rahategemise võimaluseks. Värvilisi jooke on siin aga külluses. Ja odavat Läti õlut samuti.