Haldusreformi seadusest rääkides ütles Kaljurand, et seadus pole ideaalne, kuid on õige, et see vastu võeti, samamoodi on õige, et omavalitsused on pöördunud mõnede seaduses olevate punktide osas kohtusse.

„Kõik vähegi selgusetud küsimused tuleb lahendada. Kui meil on arusaam, et kohtusse pöörduvad ainult skandalistid ja kohtusse pöördumine on vale, siis antud juhul ei ole. Kohus aitab tõlgendada, kohus ütleb, kas on põhiseaduslik riive või ei. Ma pean seda väga normaalseks sammuks,“ sõnas Kaljurand.

Ta lisas, et paljud kitsaskohad näivad olevat vähese arutelu tulemus ning kriitika tulebki osalt sellest, et kahepoolset suhtlust on olnud liiga vähe.

„Presidendina kavatsen tuua Tallinnasse, riigikogusse ja valitsusse rohkem kohalike omavalitsuste seisukohti. Täna on presidendil mitmeid mõttekodasid kultuuri, rahvusvähemuste, ettevõtluse alal, aga ei ole maaelu mõttekoda. Mina kavatsen selle luua,“ sõnas ta.

Kaljurand selgitas, et kohtumistel on selgelt välja tulnud, et maal on palju asju, mille tegemine ei sõltu sugugi ainult rahast. „Ühes omavaitsuses öeldi, et teil seal Tallinnas on kõik netis, kust mida taotleda, kust saada ettevõtlustoetusi - keegi ametnik võiks tulla ja seda selgitada,“ tõi ta välja.

Kogu saadet saab kuulata SIIT.