Paraku nii see ei ole. Paljusid ilutooteid reklaamitakse kui looduslikke või orgaanilisi, kuid mis tegelikult on sellest väga kaugel. Kunstlikele lõhnadele ja värvidele, sünteetilistele polümeeridele, silikoonidele ja petrooleumidele lisatakse vaid mõned vähesed taimeekstraktid ja sellest piisab, et toodet nimetada loodustooteks.

Ei ole olemas seadust, mis keelaks nimetada looduskosmeetikaks toodet, mis sisaldab taimseid osi vaid imepisikeses koguses.

Kui palju kemikaale määrid oma nahale iga päev?

Tegelikult on kogu kosmeetika keemiline. Kõik kosmeetikas sisalduvad ained on kemikaalid, vahe on ainult nende looduslikus või sünteetilises päritolus. Looduskosmeetikaks nimetatakse nahasõbralikke tooteid, mis on valmistatud täiesti või suuremalt jaolt taimsest toorainest. Looduskosmeetika on inimesele kergemini vastuvõetav ning ei tekita reeglina sõltuvust.

Ent enne kui poes välja valitud toote korvi panete, heitke pilk väikeses kirjas kirjutatud koostisosadele. Kui kummeliga kätekreemis on kummel lisatud nimistusse kõige viimasena, siis on kindel, et kummelit sisaldab see kõige vähem. Kummeli lõhna annab tootele lisatud kunstlik lõhnaaine.

Tunnustatud ja tuntud brändide looduskosmeetika on siiski üldjuhul kontrollitud. Neis kasutatud taimsed toorained pärinevad kindlatest bioloogilistest kasvupiirkondadest või sertifitseeritud korjealadelt, mis on kontrollitud vastavalt ravimitootmises kehtivatele direktiividele.

Õige looduskosmeetika toode ei sisalda lõhna-, värvi- või säilitusaineid ning lõhnade saamiseks on kasutatud vaid looduslikke eeterlikke õlisid. Kvaliteetsetel looduskosmeetika sarjadel on oma kindlad kvaliteedisertifikaadid, mille olemasolus tuleks kindlasti veenduda. Need on tõenduseks sellele, et toode ei sisalda sünteetilisi abiaineid lubatust enam.

Alternatiiv looduskosmeetikale on valida orgaaniline kosmeetikatoode. Orgaaniline kosmeetika sisaldab maksimaalsel määral (95%) looduslikke koostisosi. Ülejäänud 5% on samuti rangelt kontrollitud ning need ei tohi olla sünteetilised ained.

Orgaanilisi aineid sisaldav kosmeetika peab koosnema aga 70–95% orgaanilistest koostisosadest. 100% orgaaniline kosmeetika ei sisalda sünteetilisi koostisosi, säilitusaineid ning seda ei ole rikastatud lõhna- ja värvainetega.

Orgaanilise kosmeetika toorained on kasvatatud mürkide ning väetisteta. Need pärinevad vaid kontrollitud mahepõllumajandustaludest ning kasvupiirkondadest või sertifitseeritud korjealadelt. Orgaanilist kosmeetikat ei ole loomadel testitud.

Orgaanilise kosmeetika sarjas müüdavad tooted on saanud endale kvaliteedi märgina sertifikaadi. Sertifikaate väljastab rahvusvaheline keskkonnaalane sertifitseerimiskeskus. Prantsusmaal on selleks ettevõteks Ecocert, Saksamaal väljastatakse aga BDIH-märki.

Ecocert kontrollib lisaks põllumajandussaadustele ja toiduainetele ka kosmeetikavahendite ökoloogilist ja bioloogilist kvaliteeti. Paljudel väikestel kaubamärkidel pole paraku võimalust neid sertifikaate taotleda.

Bioloogiline kosmeetikasari aga tähistab tooteid, mille valmistamisel kasutatud toormaterjal on vähemalt 95% ulatuses taimset päritolu ja omakorda 95% toormaterjalist peab olema orgaaniline (saadud biodünaamilisest põllumajandusest). Ka bioloogilised tooted ei sisalda sünteetilisi värv- ega säilitusaineid, nad on tasakaalus naha pH-ga ning kreemid püsivad värsked tänu looduslikule E-vitamiinile.

Valmistamise meetodid

Lisaks tuleb jälgida ka kosmeetikasarjade toodetes sisalduvaid koostisosi ning seda, millisel meetodil need on saadud.

Orgaanilisi koostisosi sisaldav toode ei pruugigi olla alati kasulik. End orgaanilise kosmeetikana reklaamiv kosmeetikum võib sisaldada üksnes 0,1% orgaanilisi aineid, ülejäänu on kõik vaid üks sünteetikakokteil.

Toote headuse ja tõhususe määrab ka see, mil meetodil naturaalsed koostisosad taimedest on saadud. Näiteks kõrgel kuumusel või keemiliste ainete abil eraldatud õli kaotab oma tõhusad omadused juba enne kui näonahale jõuabki. Seetõttu tuleks toote valimisel silmas pidada, et ta toimeained oleks saadud külmpress-meetodiga.

Endale sobiva toote valimine ongi nagu üks suur keemiline protsess! Ent sellega tuleb vaeva näha. Me saame ise paljugi ära teha selles osas, mida ja mis hulgal endale näole, see tähendab ka kehasse kanname. Kandes näole suures osas sünteetilisi aineid sisaldavaid tooteid, imendub suur kogus kemikaale ka meie sisemusse. Mõeldes sellele, kui mitmeid aastaid me kosmeetikatooteid kasutame, on kehasse imenduvute kemikaalide osakaal märkimisväärselt suur.