AS Vireeni juhatuse liige Rait Persidski selgitas Maalehele, et süüdistus puudutab Tartumaal Puhja vallas katku haigestunud sigu. Samal ajal pidi AS Vireen töötlema ka Järvamaa mahelaudas hukatud loomi, kuid nende hinnangul suutnuks nad ära vedada ka Puhja valla 1186 siga.

Minister nõudis põleti kasutamist

Persidski sõnul nõuti neilt aga kategooriliselt seapõleti käivitamist. "Selgitasime ministrile, et see pole tõhus, aga meid ei kuulatud. Pidime kolonni teele saatma, mis koos põleti ja saateautodega koosnes neljast autost," selgitas Persidski.

Esimene töö seapõletiga algas õhtul ning hommikuks oli selge, et edasi minna ei ole mõtet. Masin tõrkus ning viietunniste tsüklite asemel mindi nonstop tööle, kus sigu pandi pidevalt juurde. Kui suur kogus natuke enam kui kümne tunniga jõuti töödelda, ei oska Persidski öelda.

Kohapeal otsustati veterinaarametniku nõuandel töö lõpetada ja sead tehasesse transportida. Pressile antud intervjuus ütles veterinaarameti esindaja, et mobiilses põletis jõuti töödelda 20-25 tonni sigu, mis oli hinnanguline, sest kohapeal kaalumisvõimalust polnud.

Tehasesse viidi Puhjast veel 35 tonni sigu. Samuti läks sinna mobiilne põleti, mis ühel hetkel lihtsalt kinni keerati ning läbi häda viidi töö lõpuni esmaspäeva hommikul. Tänaseks on Inglismaalt kohal käinud tehase esindajad ning nende kinnitusel on põleti taas töökorras. Kõik vajalikud tööd tehti garantiikorras.

"Kuna lepinguline ühik on tsükkel, siis panime veterinaarameti öeldud koguse pealt kirja viis tsüklit," selgitas Persidski.

Puurmani katkujuhtum oli teada juba teisipäeval

Küsimusele, kas kolmapäeval esitatud süüdistus võis olla seotud sellega, et ministeerium soovis juhtida tähelepanu uuelt katkujuhtumilt Puurmanis, mis oli teada teisipäeva õhtul, kuid avalikustati alles neljapäeva hommikul, astas Persidski, et see näib olevat ainuvõimalik selgitus.

Selline süüdistus ministri poolt on tema sõnul vastutustundetu ja arusaamatu, sest Vireen on tema kinnitusel täna ainus ettevõte riigis, kellel on oskusteave, kuidas võimalikult kiiresti likvideerida ja koristada katkukoldeid. Samuti on ettevõte teinud selleks spetsiaalseid investeeringuid, mis teebki võimalikuks ka nädalavahetustel suure hulga hukatud korjuste hävitamise. "On vastutustundetu meile kaikaid kodaratesse loopida. Täna on meie siiani väga pühendunult töötanud inimesi keeruline motiveerida eriolukorras andma endast maksimumi," ütles Persidski. Ta lisas, et ootab huviga tehases läbi viidud kontrolli tulemusi ning on ette kindel, et maaeluministrile need ei meeldi. "Vaevalt neid avalikustataksegi," märkis Persidski.

Ta on teadlik süüdistusest, et Vireeni autodega on katkupisikuid laiali veetud ning ütles, et praeguste bioohutusnõuete kohaselt pole see võimalik. "Teoreetiliselt võis nakkus levida tolmu või mõne muu faktoriga, mida praegu ei osata veel arvestada," lausus ta.

Praegu Vireen farmidesse ei sisene ning juba teist nädalat tuuakse vedamist vajavad korjused farmidest valja.

"Aga juba siis, kui katk meie metssigadel avastati, andsin korralduse, et kõiki meie autosid tuleb puhastada topeltkoguse desoainega. Ühegi nõude vastu me eksinud ei ole ja seda on veterinaaramet ka kontrollinud."

Maaeluminister on sattunud suure pinge alla

Ago Pärteli senise tegevuse kohta ütles Persidski, et tema Pärteli tööd ei kritiseeri ning arvestab, et vaterinaarameti juhi ametikoht on seotud keerulistes oludes töötamisega ning siiani on olnud tegemist korrektse partneriga.

"Inimesed taluvad eri olukordi erinevalt ja minu hinnangul on ka meie lugupeetud maaeluminister sattunud suure pinge ja keerulise olukorraga ohvriks," nentis Persidski.