Priidu Pärna

Tallinna notar

Põhiseaduse kohaselt on omand puutumatu. Seetõttu ei ole keegi teine peale maaomaniku õigustatud tema maad välja rentima. Selle kaasuse puhul tuleb hinnata, kas maa on antud kasutada maaomaniku nimel või lapselapse enda nimel. Kui lapselaps on talumaa andnud tasu eest kellelegi kasutada omaniku nimel kui tema volitatud esindaja, siis seaduse mõttes on lapselaps oma volitusi ületanud ja selline tehing on tühine.

Esindaja peab omanikule niisuguse tehinguga tekkinud kahju hüvitama. Tõenäoliselt on lapselaps sõlminud rendilepingu enda nimel, omamata selleks mingit õigust. Mõlemal juhul saab omanik nõuda oma maad välja võõrast ebaseaduslikust valdusest ja kokkuvõttes otsustab selle vaidluse üle kohus.

Lapselaps peab muidugi lisaks andma välja omanikule tulu, mida ta ebaseaduslikult on saanud. Kohtusse pöördumise asemel peaks siiski esimene samm olema rentnikule omaniku nimel kirja saatmine. Selles kirjas tuleb nõuda võõra maa ebaseadusliku kasutamise lõpetamist ja loodetavasti saab ka rentnik ilma kohtu sekkumata aru, et maad ilma omaniku nõusolekuta kasutada ei tohi.