Enamasti kasutatakse sparglit püreesupina, ent heade dieetiliste omaduste tõttu tasuks proovida muidki retsepte. Värske spargel sobib nii toorsalatitesse, vormiroogadesse, salatitesse kui ka aurutatult koos teiste aedviljadega – porgandi, rohelise herne ja lillkapsaga tervislikuks lisandiks prae kõrvale.

Keedetud spargel riivsaiaga

- ½ kg rohelist sparglit

- ½ l vett

- soola

- veidi suhkrut

Kaste

- 75 g võid

n soola

- 1–1 ½ sl riivsaia

- sidrunimahla

Ühesuurused terved sparglid keetke soola ja suhkruga maitsestatud vees pehmeks, nõrutage. Asetage sparglid eelsoojendatud vaagnale, peale kallake kuivikukaste. Selle valmistamiseks sulatage või pannil, lisage segades riivsai ning maitsestage sidrunimahla ja soolaga. Kastme tegemisel ärge kuumutage võid liiga pruuniks – see rikub maitse ja pole ka tervisele hea.

Keedetud sparglikimbud

- noori värskeid spargleid

- soola

- õige pisut suhkrut

- vett

Peske sparglid hoolikalt, vajadusel koorige ja siduge ühtlase pikkusega sparglivarred kaheksa kaupa kimpudesse. Keetke aurupotis, lisades veele soola ja pisut suhkrut. Niipea kui tipuosa on pehme, lõpetage keetmine. Liiga kaua keedetud spargel muutub maitselt vesiseks ja kaotab oma peene lõhna. Serveerida võite kimpudena, see annab toidule pidulikuma väljanägemise.

Hästi sobib keedetud või aurutatud spargel noorte keedetud porgandite, lillkapsa ja roheliste hernestega prae juurde.

Toorsalat sparglist

- 200 g sparglit

- soola

- sidrunimahla

- 2–3 sl õli

- 1 dl hakitud petersellilehti

- 1 sl hakitud tilli

Peske, nõrutage, koorige ja lõigake ära võrse alumine puitunud osa, kui kasutate valget sparglit. Lõigake diagonaalis piklikud õhukesed viilud, segage hakitud peterselli ja tilliga, siis maitsestage soolaga. Piserdage salatile sidrunimahla ja õli. Enne serveerimist hoidke vähemalt 15 minutit külmikus. Salat sobib hästi kana- või kalkunilihaga.

Krõmpsuv toorsalat

- 1 punane paprika

- 2 peotäit spinatilehti

- 100 g rohelist sparglit

- 200 g valget peakapsast

- ½ tl kuivatatud tšillihelbeid

Kaste

- 1 peenestatud küüslauguküüs

- 3 sl aasiapärast kalakastet

- peotäis peenestatud mündilehti

- 2 laimi mahl

- 1 tl suhkrut

Kõige enne segage mikseris kaste. Kalakastme võite asendada soolaga, kuid lisage seda mõõdukalt, mitte 3 sl. Puhastage paprika seemnetest ja lõigake õhukesteks ribadeks.

Kapsas lõigake narmasteks, spargel piklikeks viiludeks. Spinatilehed rebige tükkideks. Segage kõik läbi, niisutage kastmega ja lisage tšillihelbed. See salat sobib riisi või nuudlite juurde.

Sparglirisoto

- 250 g sparglit

- 350 g risotoriisi

- 1 l aedviljapuljongit

- 1 sibul

- 4 sl vermutit

- 2 sl võid

- hakitud salatisibulat või murulauku

- 50 g riivitud parmesani

- 2 sl oliiviõli

Sulatage või madalas keedunõus, hautage selles peenestatud sibulat kuni viis minutit. Eemaldage sparglitipud, ülejäänud varreosa peenestage. Segage riis sibulate hulka ja kuumutage korralikult läbi, siis vähendage kuumust ja lisage vermut, oodake, kuni see ära auranud. Nüüd lisage vähehaaval kuuma puljonit. Ärge kallake seda korraga palju, vaid alles siis, kui toit kipub kuivaks jääma. Kui lisate viimase veerandosa puljongist, pange riisile ka peenestatud spargel ja terved tipuosad. Hautage, kuni spargel on pehme. Korjake sparglitipud välja, neid kasutage hiljem toidu kaunistamiseks. Ülejäänud spargel ja murulauk segage risotosse, jagage portsjoniteks, kaunistage, peale raputage riivitud juustu ja piserdage oliiviõliga.

Küpsetatud spargel

- ½ kg rohelist sparglit

- 4 küüslauku

- 6 sl oliiviõli

- 4 õhukest singilõiku

- 4 muna

- sibulapealseid

- 1 sidruni mahl

Pestud tahendatud sparglid laduge praepannile, peale asetage kooritud, kuid peenestamata küüslauguküüned, lisage õli ja praadige 12–15 minutit. Veidi enne spargli küpsetamise lõppu tõstke sparglile singilõigud. Samal ajal keetke kooreta munad. Valmis sparglid jaotage taldrikutele, peale pange singiviil, millele tõstke tipuks kooreta keedetud muna. Kuum õli nõrutage pannilt väiksesse kuumakindlasse nõusse, eemaldage küüslaugud ja segage õli sisse peenestatud sibulapealsed, lisage pigistades sidrunimahl, segage ning serveerige. Küüslauguküüned suruge pudruks, mida saate määrida leivale või asemel.

Sparglisalat riisiga

- 250 g keedetud või aurutatud sparglit

- 3 dl keedetud riisi

- 100 g singikuubikuid

- 2 keedetud muna

- 2–3 kobartomatit

- soola

- suhkrut

- hakitud petersellilehti

- 200 g majoneesi

Tükeldage keedetud spargel väikesteks juppideks. Segage majonees soola, suhkru ja hakitud peterselliga. Lisage kastmele riis, singikuubikud ja tükeldatud spargel. Kergelt läbi segatud salatit hoidke enne serveerimist 15 minutit külmikus. Lauale andke muna- ja tomatisektoritega kaunistatud salat.

Sparglivorm

- 400–500 g sparglit

- 1 ½ kl vett

- soola

- suhkrut

- 1 sl võid

- 150–200 g saia

- 100 g sinki

- 2–3 sl riivitud juustu

Kaste

- 1 sl jahu

- soola

- umbes 1 kl spargli keeduvett

- 1 sl hapukoort

Pestud ja nõrutatud spargel lõigake 3 cm pikkusteks tükkideks. Rohelist sparglit pole vaja koorida, küll aga valget. Keetke tükeldatud spargel vees, millele lisage veidi soola, suhkrut ja tükike võid. Kurnake. Keeduleemest valmistage hele kaste. Lõigake sink kuubikuteks. Kastke saiaviilud kastmesse ja laduge pooled neist rasvainega määritud vormi. Peale puistake spargli- ja singitükid ning katke ülejäänud saiaviiludega, valage kastmega üle. Puistake sellele riivitud juustu ning küpsetage praeahjus umbes 30 minutit.