15. juulil maksis kilo metsmustikaid Balti jaama turul keskmiselt 5 eurot, kilo kukeseeni 10 eurot. Keskturul oli samal kuupäeval mustika kilohind keskmiselt 6 eurot ja kukeseentel 12 eurot. Selle nädala kolmapäeval on nii Balti jaama turul kui Keskturul mustikate kilohind keskmiselt 3.5 eurot. Kukeseente hind on langenud seitsme euro juurde.

Kätte on jõudnud kurkide sisse tegemise aeg. Külma suve tõttu on kurkide keskmine hind sel aastal kõrgem kui eelmisel. Eesti Konjunktuuriinstituudi andmeil maksis möödunud nädalal lühikese kurgi kilo keskmiselt 1,59 eurot.

Kurgi hind kõigub

Samas võib lühikesi Eesti kurke turgudel leida hämmastavalt varieeruva hinnaga. Keskturul müüakse kilo nii 60 sendi kui 2.5 euro eest. Ostja olukorra teevad siinkohal mõnevõrra kergemaks müügiletid, kus kurgid ja nende hinnad jagunevad I ja II klassi.

Kurkide purki panemisel on olulisel kohal ka küüslauk, mille kilohinnaks turgudel on keskmiselt 5 eurot.

Ühtlasi on müügil soola- ja hapukurgid. Nendegi maksumus erineb suuresti. Näiteks võib Keskturul kõrvuti lettidel näha vähesoolaseid kurke hinnaga 2.5 eurot ja 5 eurot.

Suured hinnaerinevused hakkavad silma ka tomatite puhul. Hinnad varieeruvad peamiselt erinevate tomatisortide vahel.

Odavamate tomatisortide hulka kuulub „Mondial“, mille kilohinnaks Keskturul on 1.5 eurot ja Balti jaama turul lausa 1 euro. Samasse hinnaklassi kuulub ka tomat „Cindel“. Kallimatest sortidest on esil „Vaarika“, mille keskmine hind turul on 2.5 eurot.

Kalleima tomati kilohind on turul 3,8 eurot

Keskturu külastaja võib leida tomateid ka kilohinnaga 3.8 eurot. Sellise summa eest pakutakse „Gurme“ sildiga Audru tomateid. Nimetatud sort näeb üpriski isemoodi välja. Sääraseid voldilisi tomateid võivad osad pidada äärmiselt apetiitseks, teistel võivad need aga esile kutsuda vastupidise emotsiooni.

Suure languse on turgudel läbi teinud nii aed- kui põldoa hinnad. Eesti Konjunktuuriinstituudi andmeil oli eelmisel nädala näiteks Nõmme turul aedoa levinuim hind 6 eurot kilo, põldoal 4.5 eurot kilo (Keskturul 4 eurot). Langus võrreldes ülemöödunud nädalaga vastavalt 9.8 protsenti ja 15.4 protsenti. Sel nädalal müüakse Keskturul põldube valdavalt 2.5 euroga.

Uue tulijana võib müügilettidel kohata pohlasid. Marjad on küll veidi toore väljanägemisega, ent siiski saadaval. Mõnevõrra üllatavalt on pohlad Balti jaama turul palju kallimad, kui Keskturul. Sel kolmapäeval müüdi pohlakilo vastavalt esimesel 8 euroga, teisel 6.5 euroga ja odavamaltki.

Tänaseks müügile jõudnud pohlad on pärit peamiselt Lõuna-Eestist. „Meie marjad tulevad Värskast, ja naaberleti omad minu arvates ka,“ räägib Keskturu müüjatar.

Turul patseerides püüavad pilku väga paljudel lettidel kollendavad astelpaju marjad. Needki pärinevad valdavalt Lõuna-Eestist. Keskturult võib leida Valgamaalt ja Põlvamaalt saabunud marju. Astelpaju marjade kilohinnaks on keskmiselt 5 eurot. Marjade päritolu on igal juhul tark järgi uurida, sest kodumaistega kõrvu müüakse ka välismaalt toodud astelpaju marju. Väljamaa marjade hind võib kohati osutuda kohaliku kauba omast kõrgemakski.

Meekilo on ikka veel kallis

Turulettidel hakkab silma teinegi kollast värvi saadus - mesi. Balti jaama turul on meemüüjaid vähe. „Siin letis on kõik Tartu mesi. Ja ühel proual on veel Eesti mett. Ega rohkem väga vist ei olegi,“ ütleb müüjatar Lena. Balti jaama turul maksab meekilo 8 eurot.

Keskturult leiab meepakkujaid rohkem. Müügil on nii tatraõie, pärnaõie kui lilleõie mett. Hinnaks on valdavalt 7.5 eurot kilogramm. „Alles äsja oli veel 8 eurot. Võib-olla peaks veel ostmisega ootama, läheb odavamaks. Mett on ju ikka vaja, hoiab haigused eemal,“ sõnab meeletti ees uudistav Lembit.