Pihustatavaid puhastusaineid piserda 15–25 cm kauguselt. Lase mõni aeg mõjuda, et mustus tuleks nahapooridest välja, siis eemalda see lapiga. Pea meeles, et puhastamine käib ringjate liigutustega – nii saab nahapinnalt kätte kogu sinna kogunenud sodi. Puhastatud nahal lase õhu käes loomulikult kuivada. Hooldusvahend kanna mööblile lapiga hõõrudes või pihustades. Lase ainel imenduda, seejärel poleeri puhta lapiga taas läikima. Selle toimingu käigus eraldub nahalt üleliigne aine ja kuivanuna ei tohiks nahk määrima jääda.

Milliseid koduseid vahendeid võib kasutada?

Nahkmööbli puhastamist veiniplekkidest või markerijälgedest võib proovida meditsiinilise piirituse ja vati abil, seejärel töötle ka steariinhappekäsnaga.

Enne kui mõne ainega puhastama hakkad, katseta mitte nähtaval kohal, kas sinu diivan või tool kannatab seda ainet. Nahkmööblit on siiski mõistlik puhastada ainult selleks ette nähtud vahenditega. Silmas tuleks pidada ka seda, millises olukorras on mööblitükk ja mis nahaliigiga on tegu. Vastavalt sellele valigi hooldusvahendeid.

Mida ei tohiks üldse kasutada?

Plekkide puhastamisel tuleb olla ettevaatlik. Esimese ettejuhtuva keemilise vahendiga ei maksa nahkmööbli kallale minna, sest pole teada, kuidas see reageerib. Nahkmööbli puhastamisel tuleb olla eriti ettevaatlik, sest valede vahendite kasutamisel on kahjustused pöördumatud. Vältida tuleb kindlasti nõudepesuained, kodukeemiat, lahusteid, atsetooni ja silikoone sisaldavaid vahendeid.

Kas võib kasutada ka kaitsekreeme?

Pea meeles, et elastsust andvad rasvained kuivavad ajaga. Muidugi, ei toimu see protsess üleöö, vaid kestab aastaid. Ent elastsuse vähenemine viib naha pealmise kihi lõhenemiseni.

Nahakreemid, -palsamid, -vahad ja -piimad on n-ö rammusamad hooldusvahendid, mis toidavad, niisutavad ning kaitsevad nahka igapäevase mustuse-plekkide sisseimbumise eest.

Mina soovitan nahkmööblit hooldada paar-kolm korda aastas olenevalt tootest.

Pea meeles:
Kuidas pikendada nahkmööbli eluiga?

Nahkmööbli eluea pikendamisel tuleks jälgida, et see poleks radiaatorile, ahjule või kaminale liiga lähedal, sest ülearune kuumus kipub nahka kuivatama. Ka otsene päikesevalgus ei tee head – see võib hakata nahka kuivatama ja paneb selle pragunema. Varja mööblit päikese eest kardinate või rulooga.

Nahkmööbli ja naha kaitsmiseks on veel võimalik kasutada naha impregneerimistooteid. Vahend imendub naha sisse ja muudab selle vett-, õli- ja mustusttõrjuvaks.

Töötle nahapinda korrapäraselt paari kuu tagant, nii tagatakse nahale pidev kaitse ja see säilitab oma pehmuse, hingavuse ning värvitooni.

Millised on levinuimad vead ja kuidas neid vältida?

Pole harvad juhused, kui ühe-kahe-kolme aastaga kulub nahk ära, sest seda on hooldatud kättejuhtunud kodukeemiaga. Alguses kulub ära värvi kaitsev viimistluskiht, seejärel värv. Mõne aja möödudes tekib naha sisse volt, auk või rebend. Sageli tekivad nahapinna viimistluskihti ka peened praod. See on iseloomulik sel juhul, kui nahka on puhastatud majapidamises olevate üldpuhastusainetega. Kui ikka puhastada teatud liiki nahka vale vahendiga, võib teha mööblitükile karuteene. Aeg on edasi läinud ja vahendid muutunud kvaliteetsemaks. Igale nahaliigile on oma puhastusvahend ja kaitsev vahend.

Kui diivanil ja tugitoolidel on kombineeritud kate, millest osa on ehtne ja osa kunstnahk. Tuleb neid osasid hooldada ka erinevalt?

Kõige lihtsam lahendus on valida toode, mis on mõeldud mõlema hoolduseks.

Kui sellist ei leia, tuleks valida toode vastavalt nahaliigile ja kasutada neid vastavalt juhistele.