Ohakasupp, naadikotlet, oblikapirukas
Ohakasupp
800 g noori põldohakaid
1 l vett
2 l piima
1 sl võid
4 sl jahu
1 sl suhkrut
soola
hakitud tilli, murulauku, peterselli
soovi korral 2 muna
Rohulibledest puhastatud ja hästi pestud põldohakad pange kuuma vette ning keetke umbes 7-10 minutit. Kurnake, siis ajage veidi jahtunud ohakad läbi hakkmasina ja pange need 1 l vee ning 1 l piimaga uuesti keema. Jahu segage ülejäänud piimaga, kui soovite rammusamat suppi, kloppige ka munad hulka ja kallake supile. Keetke veel tasasel tulel kuni 5 minutit, maitsestage soola-suhkruga. Lauale andke maitserohelisega.
Nõgesesupp
1 dl hakitud nõgeselehti
1 sl võid
1 sl nisujahu
1 l leent puljongikontsentraadist
1 sl hakitud murulauku
1 dl kohvikoort
1 munakollane
pipart
soola
Sulatage keedunõu põhjas või, lisage jahu ja kuumutage segades. Valvake, et jahu ei pruunistuks. Siis niristage ikka segades peene joana peale lihaleem ning puistake sisse hakitud nõgesed. Laske mõni minut keeda. Kloppige munakollane koore hulka ja segage keevasse supisse. Valmis roog maitsestage soola ning jahvatatud pipraga.
Oblikasupp
250-300 g noorlooma hakkliha
1½-2 l vett
1 porgand
1 sibul
2-3 lõiku sellerit
2-3 lõiku peterselli
400 g hapuoblikat
murulauku
2 sl võid
2 sl jahu
soola
musta terapipart
½ kl hapukoort
Puhastage maitsejuurviljad, tükeldage ja pange võiga hauduma. Lisage hakkliha, soola ja pipart. Segage, puistake peale jahu ning kuumutage kõik hästi läbi. Hoolikalt pestud ja kuivaks nõrutatud oblikalehed lõigake ribadeks ning pange hautisesse, kuumutage segades. Siis valage juurde kuum vesi ja keetke umbes 15 minutit.
Lauale andke hapukoore ja hakitud murulauguga.
Kes oblikaid süüa ei saa, võib asendada need rediselehtede või kapsataimedega. Viimaseid kasutage siis, kui väljaistutamisest hulk taimi üle jääb.
Nõgesesupp lihaleemega
2 l lihaleent
400 g noori nõgeseid
1-1½ sl jahu
2-4 poolpehmet keedetud muna
murulauku
noori küüslaugupealseid või karulauku
tilli
sidrunmelissi või 2 sl sidruni mahla
sidrunipipart
Valage nõgestele keev vesi peale, mõne minuti pärast kallake need sõelale ja uhtuge külma veega. Jahtunud nõgestelt noppige lehed, mis lõigake peenikesteks ribadeks. Segage vähese külma leemega jahu ning lisage koos nõgestega keeva puljongi sisse, laske korraks keema tõusta. Serveerimisel puistake igasse taldrikusse 1 sl hakitud maitserohelist ja pool muna.
Jänesekapsasupp
2 l lihaleent
1 porgand
2-3 kartulit
¼ kl riisi
300-400 g jänesekapsast
hakitud maitserohelist
sidrunipipart
aroomisoola
hapukoort
röstitud saiakuubikuid
Keetke puljongis riis ja tükeldatud köögiviljad poolpehmeks, lisage jänesekapsas ning keetke veel 5 minutit. Maitsestage. Serveerige hapukoore ja saiakuubikutega.
Roheline supp suitsulihaga
300-400 g suitsutatud konte ja suitsuliha kamarat
¼-½ kl leotatud odrakruupe
300-400 g rohelist (ühte või mitut liiki taimedelt)
1 porgand
1 sibul
2-3 kartulit
2 l vett
soola
suhkrut
hapukoort
Pange kondid ja kamar keema, riisuge vaht. Seejärel lisage kruubid, tükeldatud kartulid, porgand ja sibul ning keetke kõik poolpehmeks. Siis tõstke kondid ja kamar supist välja, laske jahtuda ning eemaldage liha. Peeneks hakitud liha ja kamar pange tagasi supi sisse, lisage peenestatud roheline, laske veel kord keema tõusta. Valmis supp maitsestage suhkru ja soolaga, lauale andke hapukoorega.
Odratangukotletid rohelisega
½ kl odratangu
1¼ kl vett
200 g ettevalmistatud rohelist
1 muna
soola
2-3 sl rasvainet
Keetke tangupuder ning lisage puhastatud, pestud, kergelt kupatatud ja hakitud lehed (naat, nõges, nurmenukk, ohakas, vesihein, salat, spinat), kui puder veel soe. Seejärel maitsestage soolaga ning lisage tainasse lahtiklopitud muna. Vaalige kotletid ja praadige. Lauale andke soojalt hapukoore, maitsestamata jogurti või suitsuräime kastmega.
Odratangu asemel sobivad hästi ka tatratang või mitmeviljahelbed.
Suitsuräime-kartulikotletid
Kui teil on eelmisest toidukorrast jäänud järele kartulipüreed, lisage sellele veidi hakitud tilli ja murulauku ning kloppige hulka muna. Vormige segust pätsikesed, veeretage neid jahus. Enne praadimist suruge keskele lohk, millesse pange puhastatud suitsuräime filee tükikesi, siis vajutage see pealt kinni. Lauale andke soojalt redisesalatiga, kastmeks kasutage majoneesi.
Väikesed pirukad rohelise täidisega
Tainas
1 l piima
50 g pärmi
2 sl suhkrut
2 tl soola
3-4 sl hapukoort
2-3 sl toiduõli
200 g margariini
2-3 muna
nisujahu
Segage leige piima sisse pärm, suhkur ja natuke toasooja sõelutud jahu, et saaks körditaoline vedel tainas. Laske juuretisel pool tundi soojas kerkida. Siis segage sellesse munad (1 munavalge jätke pirukate määrimiseks), sool, hapukoor, õli ja veidi jahtunud sula margariin. Puulusikaga segades, mitte käega sõtkudes lisage niipalju jahu, et seda saaks hiljem laual rullida, kuid tainas peab jääma pehme. Laske tainal veel tund aega kerkida, siis segage uuesti, vajadusel lisage veidi jahu ja pange taas paisuma. Kuni kolm tundi kerkinud pehme tainas sobib hästi soolaste, aga ka magusate pirukate küpsetamiseks. Taina kogust arvestades jätkub sellest mõlemaks.
Magus oblikatäidis
Peske värskelt korjatud oblikaid külmas vees, tahendage köögipaberil, hakkige peeneks ja puistake üle suhkruga. Selline täidis sobib paksu tainakihiga väikeste pirukate küpsetamiseks.
Roheline sibulatäidis
500 g talisibulapealseid
50 g rasvainet või paksem viil suitsupekki
köömneid
soola
2 keedetud muna
Kuumutage jämedalt hakitud sibulapealsed kergelt rasv-
aines. Kui kasutate suitsupekki, tükeldage see kuubikuteks ja praadige enne, siis lisage sibul, maitseained ning hakitud munad.
Kui rohelist sibulat pole soovitud koguses, asendage osa mugulsibula, karulaugu või noorte küüslaugupealsetega.