„Viskasin, või ei no aitasin ikka pigem kassi välja, sest sel oli vaja hommikune tualetiskäik ära teha – on harjunud väljas käima, toas meil liivakasti pole. Ja siis ronisin ise järele.”

Ukse tagant avastas naine paraja suurusega lumemäe.

„Egas midagi, haarasin labida ja rookisin uksealuse lahti!”

Kolm koera pääsesid õue tavapärasel moel – uksest.

„Me juba peaaegu riisusime ja põletasime prahti, aga näed – nüüd on kevad mokas!” laiutab saarevaht naljaga pooleks käsi.

Närvis ega mingilgi viisil häiritud ta seetõttu tegelikult ei ole – tavaline saareelu, kõigega, mis taevast alla sajab, tuleb harjuda ja omal jõul toime tulla.

Teid Osmussaaarel sisse ei aeta. Ühel talvel olevat nad seda proovinud, aga tulemus ei õigustanud end, teeveerde jäänud vallid tegid asja hullemaks.

„Vaadata tuleb ikka, kuhu ja kuidas sõita. Ja kui ma autoga tee pealt ära vajun, siis maandun pehmelt põõsasse. Kaevan ja tagurdan ennast sealt välja, häda pole midagi. Mandril on asjad hoopis teistmoodi ja ma ikka hoiatan mandrinimesi, et olge ettevaatlikud!” tundis Koppel hoopis suurel maal elavate kaaskodanike pärast muret.
Lumeolud Osmussaarel 05.03.2019.

Paadile, mis on saarerahvale ühenduslüliks mandriga, ja sadamale öine lumetorm kurja ei teinud.

Tänavune talv on Osumussaarel aga üsna tuuline olnud, paar-kolm pikalt planeeritud paadireisi on ilma tõttu tulnud ära jätta. Ka üks eriarstil käimine. Aga no mis sa teed, kui ilm järsku ära keerab ja paadiga merele minna ei luba.

„Muidugi me oleme kuulekad kodanikud ja teatame arstile, et ei saa tulla, aga uut aega peame ootama pikalt, sest on ju järjekord ...”

Kui ikka väga-väga on vaja minna ja ette teada, et ilm halvaks läheb, lahkutakse paar-kolm päeva varem ja tullakse koju tagasi siis, kui ilmataat lubab.

Koppeli sõnul pididki nad ühel korral paar kuud tagasi selleks, et neljapäevaks mandril olla, saarelt lahkuma teisipäeval ja tagasi jõudsid alles laupäeval. Kuna aga keset merd asuval väikesel maalapil elab lisaks kahejalgsetele ka hea hulk neljajalgseid, peab keegi inimestest alati koduhoidjaks jääma.

Talviti on Osmussaar koduks neljale inimesele, 40 veisele, 300 lambale, kahel kassile ja kolmele koerale.

***

Teeolud olid karmid ka mandril (vt videot). Väiksemate teede lahtilükkamiseni jõutakse ilmselt alles päeva jooksul. Peterburi maanteel tuli samuti sõita tavalisest aeglasemalt, et turvaliselt teel püsida. Ometi leidus küllaga neidki autojuhte, kel paistis surnuaeda sattumisega kiire olevat.