“Kohe kindlasti ei tõuse meie keskmine palk 859 euroni,” nentis aga Oskar Lutsu Palamuse gümnaasiumi direktor Kuuno Lille. “See summa ei tule välja mingi matemaatikaga.”

Tema sõnul kujuneb õpetajate keskmiseks palgaks vaid 750−760 eurot. “Kuna direktoril on nüüd fond tulemus- ja lisatasudeks, võib mõni tubli õpetaja saada ka 800 eurot,” lisas Lille.

Rõuge koolis peaks õpetajate keskmine palk olema lausa 999 eurot

Kooli direktor Toomas Raju luges seda arvu Maalehest suure huviga, sest tema alluvate tegelik palk jääb isegi pärast palgatõusu mõistagi palju väiksemaks. “Palk tõuseb küll, aga mitte nii palju. Täpseid arvutusi ei ole veel tehtud, riigitoetusest makstav palgaosa tõuseb 8−12 protsenti, aga kui suureks kujuneb tegelik palgatõus, selgub veebruaris-märtsis, kui vallaeelarve vastu võetakse,” sõnas Raju.

Nagu paljudes teisteski valdades, maksab Rõuge osa pedagoogide palgarahast.

Kuid miks siis ministeeriumi arvutused tegelikkusega ei klapi?

HARIDUSMINISTEERIUMI KOMMENTAAR: Piret Sapp, Haridus- ja teadusministeeriumi nõunik

Riik toetab õpetajaid tegeliku rahaga!

Tänases Maalehes oli õpetajate keskmisest palgast kõneledes tekkinud üsna ränk eksimus – riik arvutab õpetajate keskmist palka jagades riigi poolt eraldatud palgatoetuse läbi tegeliku õpetajate ametikohtade arvuga. Seega kui kõneleme mõne valla või linna õpetajate palgatoetusest ning keskmisest palgast, mida sellega peab suutma maksta, siis jagatakse antud toetus läbi õpetajate tegelike ametikohtade arvuga – mida annavad ministeeriumile koolid ja omavalitsused ise – ja mitte mõne fiktiivse numbriga.

Rõuge vald peaks suutma ainuüksi riigi haridustoetuse toel maksta igale oma üldhariduskooli õpetajale keskmiselt 1000 eurot ühes kalendrikuus. Selle keskmise palga arvutuse alus on õpetajate tegelik arv ning vallale eraldatud tegelik õpetajate palgatoetus.

Arvutuskäik on selge ja arusaadav. Rõuge vald sai õpetajate palgatoetust natuke üle 210 tuhande euro. Rõuge koolis on aasta lõpu seisuga (Eesti hariduse infosüsteemi andmetel) 13 õpetaja ametikohta – selle info on andnud kool ise! Kui me jagame 210 tuhat eurot 13 ametikohaga, seejärel 12 kuuga ning võtame maha ka tööandja maksud, ehk jagame veel 1,34ga, saame Rõuge vallas palgatoetuse, mis lubab keskmiselt iga õpetaja ametikohale panustada 1000 eurot ilma, et vald peaks sentigi juurde panema. Valla kohustus on eraldada see raha lihtsalt oma kooli palgaeelarvesse.

Täpselt sama arvutus kehtib ka näiteks Paide linna kohta, kes saab ainuüksi õpetajate palgatoetuseks 1,4 miljonit eurot. Õpetaja reaalseid ametikohti on samuti aasta lõpu seisuga kokku 94. Kui teha täpselt sama arvutus, siis ainuüksi riigi palgatoetuse arvelt saab õpetajatele maksta keskmiselt 925-eurost palka. Rõhutan sõna keskmiselt, sest osadel õpetajatel võib see palju kõrgem olla ning teistel natuke madalam.

Riigi ülesanne on tagada koolipidajatele haridus- ja sealhulgas palgatoetus. Koolipidaja, kohaliku omavalitsuse ülesanne on, et kogu haridustoetus jõuaks koolidesse ning seda kasutataks sihtotstarbeliselt. Koolijuhil on kohustus selgitada õpetajatele selgitada palgakorralduse aluseid ning tagada õpetajatele töötasu lähtudes õpetajate miinimumpalkadest ja riigi poolt eraldatud palgatoetuse mahust – kusjuures palgatoetust ehk tegelikku raha eraldatakse üle-Eestiliselt tunduvalt rohkem kui on vaja ainult õpetajate alammäärade katmiseks. Ülal nimetatud kohalike omavalitsuste koolide õpetajatele tagab riik oluliselt kõrgema palgatoetuse kui valitsuse poolt kehtestatud alammäärad ette näevad.