Karja pagariäri juhataja Aivo Kanemägi kinnitas eile, et see ei ole esimene kord, kui nimetatud toote pakend VTA-le ei sobi. Paar aastat tagasi tuli tellida uued trükiplaadid, sest toote kirjeldusest puudus viide toote tervislikkusele. Kanemägi tõdes, et siis sai pakendi kujundus Tallinnas VTA-ga kooskõlastatud.

“Nüüd oleme sama lõhkise küna ees, et me ei tohi neid kasutada,” ei varjanud Kanemägi oma nördimust. “Need nõudmised, mis on seatud terviseleivale, on meil täidetud.”

VTA märgistuse peaspetsialist Tiiu Rand märkis, et probleem on sõnumis “kiudainete tarbimine soodustab seedimist”. See on tervisealane väide, kuid sellist väidet tohib kasutada vaid vastavalt nõuetele. Tänavu 14. detsembrist tohib toidu kohta esitada vaid Euroopa Liidus lubatud tervisealaste väidete nimekirja kantud tervisealaseid väiteid. Vaid selles nimekirjas olevad terviseväited on Euroopa toiduohutusameti poolt teaduspõhiselt kontrollitud ja heaks kiidetud.

Karja pagariäri pakendil olevat lauset nende hulgas ei ole. Kuigi Rand Karja terviseleivas otsest ohtu inimeste tervisele ei näe, on kõnealune lause siiski tarbija eksitamine. Pikemat tähtaega kui järgmise aasta lõpp, Karja pagariärile olemasolevate pakendite kasutamiseks ei anta.