Foto: Andres Putting

- Sibulalõhn kaob käte ja noa küljest kuiva keedusoolaga hõõrudes.
- Oakohv saab kangem, kui kohvipulbrile lisada pärast jahvatamist pisut soola.
- Pliidil ülekõrbenud toidulõhna ja suitsu vähendab soola puistamine pleki kohale. Sedasama tehakse praeahjust kõrbelõhna eemaldamiseks.
- Söögiõli seisab korgitatud pudelis kauem värske maitsega, kui õlile on lisatud veidi keedusoola.
- Keedetud muna söömisel ei sobi kasutada hõbelusikat: viimane muutub tumedaks. On seda aga tehtud, tuleb lusikat hõõruda soolasse kastetud niiske lapiga.
- Kustuma hakkavat tuld on võimalik soolaga uuesti lõkkele ajada.
- Veiniplekke eemaldatakse kuiva soolaga. Kuivi plekke pestakse keeva veega.
- Mattklaasi saab rasvaplekkidest puhtaks sooja äädika ja soola seguga.
- Nikeldatud esemed, vannikraanid ja kastrulid hakkavad uutena läikima, kui neid äädika-soola seguga üle hõõruda.
- Klaasid löövad särama, kui loputusveele om lisatud jämedat soola.
- Sipelgate hävitamiseks hoonetest ja aedadest, kus nad liiguvad (põrandad, seinaääred, peenardele jne) riputada peent soola. Abinõu on kahjutu, sipelgad aga kaovad kiirest.
- Pesu ei jäätu talvel kuivamisel, kui loputusveele on lisatud paar lusikatäit soola.
- Toidu kõrbemise lõhn kaob kohe, kui valada kuumale pliidile pisut äädikat.
- Äädikaga saab köögist eemaldada mitmesuguseid lõhnu. Äädikanõu tuleb panna tulele ning hoida seal kuni äädika haitumiseni.
- Kui külmikus on ebameeldiv lõhn, siis kapp sulatada ja pesta äädika lahusesse kastetud lapiga.
- Sibula- või kalalõhn kipub toidunõudele külge jääma. See kaob, kui neid äädikaveega loputada.
- Suletud kohvris tekkinud ebameeldivat lõhna saab kõrvaldada, kui kohvrit seest äädikas niisutatud lapiga hõõruda ja seejärel õhu käes kuivatada.
- Kohviautomaatide puhastamiseks lisa külmale veele äädikat ja lase läbi tilkuda, seejärel lase automaadist läbi vähemalt 3 korda puhas vesi
- Veekeetja puhastamisel kasuta katlakivi eemaldamiseks samuti äädikat. Lisa veele äädikat, lase 5 min. seista ja lase siis kannus vesi keema. Loputa puhta veega mitmeid kordi.
- Kui oled ostnud suurema tüki juustu ja tahad seda kauem hoida värskena, hoia juustu soolvette kastetud räti sisse.

Valli J.

Osale ise konkursil "Parim kööginipp" ning saada oma nipp konkurss@maaleht.ee