Salati- ja köögiviljataimede müüjad moodustasid mõlemal turul väikese osa, aga nende valik oli lai – salatid, petersellid, kõrvitsad, sellerid, kapsad, kurgi- ja tomatitaimed – see on lühike loetelu pakutud taimedest. Mõned näited Rakvere hindadest: juurseller – 40 senti, lehtseller – 30 senti, käharpetersell – 30 senti, lehtsalat – 30 senti, dekoratiivkapsas – 30 senti, artišokk – 2 eurot, paprika – 80 senti, varajane lillkapsas – 40 senti, keskvarajane ja hiline kapsas − mõlemad 30 senti taim.

“Kapsataime enam ei osteta,” teatas oma taimedega Rakvere turule tulnud Vello Rätsep. “Keegi ei taha kapsast enam kodus kasvatada, sügisel on seda palju saada.” Tal on selle kohta oma teooria: vanasti, kui poes ei olnud hapukapsast saada, tehti seda kodus. Aga nüüd, kui seda saab osta aasta ringi, ei kasvatata ka kapsast. “Kodus tuleb parem küll kui poe oma, aga sellega on tükk tegemist. Inimesed on mugavaks läinud,” arvas turukaupmees Rakveres, kelle sõnul lähevad nüüd paremini müügiks paprika- ja kõrvitsataimed. “Praegu läheb kurk, kabatšokk ja kõrvitsad.”

Hea meelega ostetakse ka kurgitaimi, aga tomatitaimede müügi aeg hakkab mehe sõnul ümber saama. “Paremini läheb avamaakurk – üldiselt euro taim, aga mina annan 80 sendiga,” teatas.

Rahvast vähe, müük ei edene – nii ütlesid taimemüüjad Nõmme turul justkui aabitsast õpitult, kui selleaastast taime- ja istikumüüki kommenteerisid. Üks arvas, et tänavu on halb aasta, kevad hiline, teise arvates on inimesed hakanud ise rohkem taimi ette kasvatama. Üks võetakse siit, teine sealt kastist…

Keevalliku talu peremees Jüri Lusik Saku vallast Tänassilma külast tunnistas, et iga aastaga muutub müük väiksemaks. “Rahvas jääb vaesemaks, aiandusega tegeldakse vähem,” arvas ta. “Võib-olla noored on hakanud rohkem hobiaiandusega tegelema, aga vahepeal võeti aiad puhtaks, jäeti ainult muru, millel oli hea murutraktoriga põristada.”

Lusik arvas ka, et vaesus ei pane inimesi rohkem taimi kasvatama, sest köögivilja tuuakse palju ja odavalt sisse. “Oma taimede kasvatamine tuleb alati kallim,” nentis mees. “Need, kes kasvatavad, teevad seda rohkem ilu ja hinge jaoks, mitte selleks, et söönuks saada.”

Jüri Lusiku sõnul ostetakse enim kurgi-, tomati-, kõrvitsa- ja kabatšokitaimi. Kabatšokitaim maksis tema letil 1.50 eurot, kollane kõrvits 2 eurot. Maapirn oli 50 senti taim. “Süüakse nagu redist, riivitakse, see on suhkruhaigetele hea,” tutvustas ta seda isemoodi taime.
Taimede hindu Nõmme turult: kabatšokk – 1.50, tomat – 80 senti, väike kurk – 1 euro, pikk kurk – 1.50, punane paprika – 1.20, varane kapsas – 20 senti ja jääsalat – 35 senti.

Jüri Lusikul oli letil juba ka saaki – salatit, murulauku, küüslaugupealseid… “Nõmme turul müün selle vabariigi algusest, rublaajast juba,” ütles talumees. “Mida targemat mul teha, muud tegevust silmapiiril pole.”