Kui halva ilma tõttu ähvardab osa saaki untsu minna, korjake ära poolküpsed marjad. Suurema pektiinisisalduse tõttu saab neist head džemmi.

Tavaliselt tuleb hoidistatavaid maasikaid korjata ilusa kuiva ilmaga, eriti siis, kui soovite teha toorhoidiseid.

Maasika-rullkook

Põhi
4 muna
1½ dl suhkrut
2 dl kartulijahu
2 tl küpsetuspulbrit

Täidis

umbes 1 l maasikaid
suhkrut

Peale

vahukoort
maasikaid

Kloppige munad suhkruga vahule, soputage läbi sõela hulka küpsetuspulbriga segatud kartulijahu, segage kergelt ja kallake küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpsetage 200° kuumuses umbes 10–12 minutit. Asetage lauale leht küpsetuspaberit, puistake sellele suhkrut ja libistage ettevaatlikult koogipõhi plaadilt paberile. Eemaldage ahjust tulnud paber ning riputage koogipõhjale suhkrut. Katke põhi ühtlaselt viiludeks lõigatud maasikatega ja rullige tihedalt kokku. Paberisse pakitud rull asetage ööseks külmikusse. Järgmisel päeval katke paberist võetud rull vahukoorega. Kaunistuseks lisage terveid või poolitatud marju.

Maasikatort

Põhi

150 g võid või margariini
1 dl suhkrut
1 muna
1½ dl kiirkaerahelbeid
3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis

kohupiimakreemi ja vahukoort (kondenspiima ja kohupiima)
maasikaid

Hõõruge või ja suhkur vahule, lisage muna ning kaerahelveste ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Suruge tainas koogivormi, nii et ääred jäävad kõrgemale. Küpsetage umbes 200° juures 10–15 minutit, kuni tordipõhi on ilus helepruun. Vahustage koor ja segage kohupiimakreemiga. Kui kasutate kondenspiima, vahustage see koos kohupiimaga. Katke seguga tordipõhi, peale laduge terved või poolitatud maasikad. Tordile võib lisada ka muid marju (vaarikaid, mustikaid, sõstraid).

Soojad maasikaleivad

Röstsaia või väikesi kukleid
100 g toorjuustu
½ dl purustatud pähklituumi
mett

Lõigake maasikad viiludeks või poolitage. Kuklid lõigake pooleks ja grillige krõbedaks, samuti saiaviilud, aga te võite neid ka röstida. Määrige toorjuust saiale, juustule riputage pähklipuru ning katke maasikaviiludega, kõige lõpuks tilgutage marjadele mett. Nautige kohe süües.

Maasikavõi

võid
suhkrut
maasikaid

Peske, puhastage ja tahendage marjad ning valage mikserisse, lisage toasoe või ja natuke suhkrut. Valmis ühtlane segu suruge säilituskarpi, hoidke sügavkülmikus. Kui palju üht või teist ainet võtta, täpselt ette kirjutada ei saa. See oleneb maasikate hulgast ja sööjate maitsest. Lastele meeldib maasikavõi sooja pudruga, meestele pannkookide ja röstsaiaga.

Maasikakali

2½ dl aedmaasikaid
7½ dl vett
1 sl mett
1–2 sl suhkrut
½ sidruni mahl
näputäis rosinaid

Valage pestud ja tupplehtedest puhastatud maasikatele vesi peale, kuumutage keemiseni, siis eemaldage vaht ning keetke tasasel tulel umbes 10 minutit. Kurnake keedus läbi tiheda riide, jahutage ihusoojuseni ning lahustage selles mesi ja suhkur, lisage sidrunimahl. Hästi läbisegatud virre kurnake veel kord ning valage pudelisse, milles mõned rosinad. Ärge kallake pudelit ääreni täis, vaid jätke kaelaosa vabaks. Pärast nõu sulgemist plastkorgiga katke see lakiga. Nädala pärast on hea kali valmis.

Jäätis rummimaasikatega

500–700 g puhastatud maasikaid
100 g suhkrut
3–4 sl rummi
1 l jäätist

Suuremad maasikad lõigake neljaks, väiksemad poolitage, puistake peale suhkur, lisage rumm ning segage kergelt läbi. Pange kausile kaas peale ja asetage nõu vähemalt 30 minutiks külmikusse. Serveerige jäätisega.

Maasikadžemm

 1 kg poolküpseid maasikaid
1 kl keeva vett
1 kg suhkrut
1–2 g sidrunhapet

Pange puhastatud maasikad madalasse laia keedupotti, lisage keev vesi ja kuumutage tasasel tulel keemiseni, siis keetke kuni 5 minutit. Seejärel mikserdage, lisage suhkur ning kogu aeg segades keetke tasasel tulel veel 20 minutit. Mõni minut enne džemmi valmimist lisage sidrunhape. Täitke purgid kuuma hoidisega ja kaanetage.

Metsmaasika toortarretis

½ kg marju
½ kg tuhksuhkrut
piiritust purkide loputamiseks
salitsüülpiiritust kaante desinfitseerimiseks

Metsmaasikaid pange mikserisse korraga antud koguses, isegi juhul, kui noos on palju suurem. Mikserdage marjad, lisage suhkur ja mikserdage veel ligikaudu 10 minutit. Valmis segu hoidke jahedas kohas kaanega kaetud nõus vähemalt 24 tundi. Enne täitmist loputage väikesed purgid piiritusega, täitke need hoidisega ääreni, aga purgikaaned tõmmake üle salitsüülpiiritusse kastetud tampooniga. Niisugused ettevaatusabinõud peaksid tagama toorhoidise kindla säilivuse jahedas hoiupaigas.

Maasikaäädikas

1 kg maasikaid või aurutusjääki
150 g suhkrut
sooja vett

Äädikat võite teha mehaaniliste vigastustega marjadest, kuid mitte hahkhallituse tõttu riknenud saagist. Samuti sobib äädika tooraineks mahla aurutamisel tekkinud mass, millele võite lisada purustatud maasikaid. Vett valage marjapudrule nii palju, et see oleks 1–2 cm paksuselt kaetud, segage hulka suhkur ning pange nõule paks linane rätik. Hoidke 10–15 päeva soojas pimedas kohas. Käärivat massi peab iga päev 3–4 korda segama.

Siis kurnake vedelik suuremasse käärimispudelisse (kaelaosa jätke kindlasti tühjaks) ning siduge pudelisuu mitmekordse marliga kinni. Jätke nõu pimedasse toanurka seisma, kus ta kellelegi ette ei jää. Tähtis on, et pudelit ei liigutataks, kuna loksutamine purustab pinnale tekkiva äädikhappe bakteritest moodustatud kile.

Paksu riide all kaks nädalat seisnud äädikas ongi valmis. Nüüd kurnake see ja villige väikestesse pudelitesse, sulgege õhukindlalt. Säilitage jahedas.

Maasikaäädikas on asendamatu koostisosa toorsalatite kastmes.

Metsmaasikabool

1 l metsmaasikaid
200 g tuhksuhkrut
3 pudelit valget kuiva veini
1 pudel poolkuiva vahuveini

Pange puhastatud maasikad boolinõusse, puistake neile suhkur ja valage peale pudel veini, jätke vähemalt 1 tunniks toasooja seisma. Seejärel valage ülejäänud 2 pudelit veini juurde ning tõstke nõu jahedamasse kohta (10–12°). Jahedale joogile lisage vahetult enne serveerimist vahuvein.

Metsmaasikaliköör

1 osa metsmaasikaid
1 osa suhkrut
brändit

Võtke võrdsetes osades maasikaid ja peent suhkrut ning kihitage nad klaaspurki, peale kallake nii palju brändit, et marjad oleksid kaetud. Kaanega suletud purk pange aknalauale päikese kätte. Laske nõul seista niikaua, kuni kogu suhkur on sulanud. Seejärel kurnake vedelik tasakesi marju muljumata ära, sest brändis ligunenud maasikaid võite kasutada koogi küpsetamisel. Need on head kergitusel, mitte lastele söömiseks, nagu vahel juhtub. Enne pudelisse villimist filtreerige likööri läbi tiheda riide mitu korda.

Ent jook pole veel limpsimiseks valmis. Selleks et tõelist maitseelamust saada, peate õhukindlalt korgitud pudelit aeglasel tulel veevannis kuumutama, kuni sisu on kuumenenud 75°-ni, ning seejärel aeglaselt maha jahutama. Niisugust protsessi nimetatakse vanandamiseks, millega lühendatakse laagerdumisaega. Eriti vajalik on see toiming siis, kui kasutate mis tahes marjadest-viljadest likööri valmistamisel brändi asemel piiritust.