Omlett päästab toidukorra, sest sellesse sobib lisada mis tahes toiduaineid, kas või kaerahelbeid. Lisandeid võib segada munasegusse enne praadimist või panna valminud omleti vahele. Soolaga olge kitsi, sest juba kübeke ülearust soola rikub munaroa maitse.

Veega valmistatud omlett saab õrnem ja mahlasem, piima või koorega tehes tuleb konsistentsilt tihkem. Kui on tarvis rohkem toitu valmistada, siis pliidipannil valmistage mitu portsjonit järjestikku. Topeltkogus omletisegu küpsetage praeahjus.

Härjasilmad

- 2 muna

- ½ sl võid

- soola

- jahvatatud või purustatud musta pipart

Kuumal pannil sulatatud võisse muna katki lüües olge ettevaatlik, sest munakollane peab terveks jääma. Liiga hoogsalt katki löödud munakoorest valgub välja valgega segunenud kollane, mis annab tulemuseks lihtsalt praemuna, mitte härjasilma.

Praadige nõrgas kuumuses, kuni munavalge on korralikult hüübinud, aga munakollane veel pehmevõitu. Maitsestage vähese soola ja pipraga.

Munakaste

- 3 muna

- 3 sl võid

- 3 sl jahu

- 1 kl puljongit või piima

- soola

Jahu kuumutage kergelt võis (mitte pruunistada), segage ¾ kl puljongiga ja keetke umbes 10 minutit. Siis kloppige munad ¼ kl puljongiga ja hoolikalt segades valage kastme hulka.

Soola lisage juhul, kui kasutate piima. Puljong on niigi soolaga maitsestatud ja liigne soolakogus rikub munatoidu maitse ning pole ka tervislik.

Kaste saab eriti maitsev, kui lisate ainult munakollased. Munavalged kasutage ära hoopis muu toidu valmistamisel.

Niisugune kaste sobib lisandiks aurutatud või keedetud aedviljale.

Munahüüve

- 3 muna

- 6 sl vett või piima

- ½–1 sl võid

- soola

Kloppige munad vedelikuga lahti ja valage pannile tulisesse võisse. Laske nõrgas kuumuses hüübida.

Kuni muna pole jõudnud veel lõplikult hüübida, võite seda kergelt segada, tõstes segu pannilabidaga alt üles.

Valmis hüüve peab jääma koogitaoline õrn, kohev, aga mitte ülekuumutatult kuiv ega pruunistunud. Juurde andke suvist toorsalatit ja keedetud kartuleid.

Munahüübest või

- 3 muna

- 6 sl piima või vett

- soola

- 100 g võid

- 1 ½ tl hästi peeneks hakitud maitserohelist

Valmistage munahüüve ja laske jahtuda, siis peenestage kahvliga ja segage vahustatud võiga ning lisage maitseroheline. Hoidke jahedas.

Sobib võileivakatteks, aga ka lisandiks soolakalast suupistetele.

Omlett

- 3 muna

- 3 sl vett või piima

- soola

- pipart

- 1 sl võid

Kloppige munad vedelikuga lahti, lisage pisut soola ja valage tulisel pannil sulatatud võile, mis võib kergelt pruunistunud olla. Munahüübe puhul peab või kindlasti heledaks jääma.

Omletti praadides ärge hakake pannil olevat pannilabidaga segama, aitab sellestki, kui kallutate panni siia-sinna ja kergitate labidaga omleti serva, et hüübimata osa saaks valguda võisse. Kui segu on hüübima hakanud, aga pealt veel läikivalt niiske, lõpetage praadimine.

Keerake omlett pannilabidaga kokku ja libistage taldrikule. Kui lisate eraldi täidist, asetage see kohe peale, siis murdke kokku.

Omlett kaerahelvestega

- 2–3 sl kaerahelbeid

- 3 muna

- 3 sl vett

- soola

- 2 sl võid

Kõige enne praadige kaerahelbed võis kollakaks ja jahutage. Siis lisage helbed omletisegusse ja praadige.

Praeahjus küpsetatud magus omlett

- 3 muna

- 3 sl koort või piima

- 1 sl suhkrut

- 1 sl võid

Hõõruge munakollased piima ja suhkruga ning segage vahustatud munavalgetega. Küpsetage keskmise kuumusega praeahjus umbes 10 minutit.

Täidiseks valige pehme viljalihaga marju (maasikaid, vaarikaid, mustikaid) või puuvilju. Samuti võite kasutada kompotimarju või -vilju, aga ka magusat kohupiima.

Kokkupööratud omletile puistake tuhksuhkrut. Nii võite varem valmistatud omletti grillil kuumutada, kus pealispind karamellistub. Samamoodi võite ahjus valmistada mittemagustat omletti.

Omlett munavalgetest

- 3 munavalget

- 3 sl piima

- soola

- jahvatatud musta pipart

- hakitud maitserohelist

- ½ paprikat või tomatit

- 1 singilõik

- 1 leiva- või saiaviil

- 1–1 ½ sl võid

Lõigake sink ja leivaviil kuubikuteks, segades praadige natuke aega võis. Paprika või tomat lõigake väikesteks kuubikuteks, pange koos hakitud maitserohelisega kergelt vahustatud munavalgetesse ja valage leiva-singikuubikutele.

Muna-singisuflee

- 6 muna

- 1 kl piima

- 200 g keedusinki

- soola

- jahvatatud musta pipart

- 1 tl võid

Lõigake sink kuubikuteks. Kloppige munakollased hästi lahti, maitsestage soola ja pipraga, lisage piim ja singikuubikud. Soola pole vaja panna, kui sink on isegi soolane. Vahustage munavalged ja segage viimasena munakollastest massi hulka.

Kallake võiga määritud ahjuvormi ja küpsetage keskmises kuumuses 40–50 minutit. Suflee küpsetamisel ärge avage ahjuust enne kui päris küpsetusaja lõpul. Külma õhuvoolu tõttu võib kohev roog alla langeda.

Muna-juustusuflee

- 5 muna

- 1 kl piima

- 1 ½ kl riivitud tahket juustu

- 3 sl võid

- 3 sl jahu

- soola

- jahvatatud musta pipart

- võid vormi määrimiseks

- riivsaia vormi puistamiseks

Valmistage võist, jahust ja piimast paks valge kaste, maitsestage ja jahutage leigeks. Siis segage kastmesse lahtiklopitud munakollased, riivitud juust ja lõpuks vahustatud munavalged.

Valage segu võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud ahjuvormi ning küpsetage 180–200° juures 45–50 minutit. Soola lisades arvestage sellega, kui soolane on juust.

Muna-pelmeenivorm

- ½ kg pelmeene

- 2 sibulat

- 4 muna

- 1 ½ kl piima

- 3 sl riivitud juustu

- õli

- võid

Praadige madalas keedunõus peenestatud sibulad ja pelmeenid või ja õli segus, kuni pelmeenid muutuvad pealt kollaseks.

Valage peale soolaga maitsestatud piima-munasegu ning puistake üle riivitud juustuga. Küpsetage ahjus, kuni munasegu on hüübinud.

Magus riis marjadega

- ½ kl riisi

- 1 ½ kl vett

- pisut soola

- 3 sl suhkrut

- vanillsuhkrut

- ½ l piima või rõõska koort

- 3–4 munakollast

- värskeid marju või kompotti

Keetke riis vähese soolaga maitsestatud vees tasasel tulel peaaegu pehmeks, lisage kuumutatud piim või koor, maitsestage vanillsuhkruga ning hautage riis täiesti pehmeks. Siis segage suhkruga hõõrutud munakollased riisipudrusse ja tõstke tulelt.

Jahtunud riis pange magustoidukausikestesse, peale asetage värskeid või kompotiks keedetud marju ja puuviljalõike.

Beseeküpsised

 - 4–5 munavalget

 - 250–300 g tuhksuhkrut

- ½ sl riivitud sidrunikoort

Hästi külmad munavalged lööge vahtu. Poole vahustamise ajal maitsestage sidrunikoorega, hakake lisama vähehaaval suhkrut. Osa suhkrust lisage lõpuks, kui vaht on juba valmis.

Katke saiaplaat küpsetuspaberiga ja tõstke teelusikaga väikesed vahukuhjakesed plaadile. Küpsetage algul 100–110° juures, siis alandage kuumust (80–90°), sest munavalgest tainas peab kuivama ning jääma seejuures valgeks või helekollaseks.

Küpsiste valmimine võtab vähemalt 1 ½–2 tundi. Täiesti jahtunud küpsised pange karpi. Neid on hea kasutada vahukoore ja marjadega kookide valmistamiseks.