.

Tomatimoos

2 kg tomateid
4 paprikat
4 sibulat
6 küüslauguküünt
2 dl suhkrut
4 tl basiilikut
1 sl soola
2 dl purustatud musta pipart
½ dl äädikat
8 sl tomatipastat

Tükeldage, keetke tund aega ja purustage siis saumikseriga peeneks. Laske korraks keema ja pange siis purki.

Liina Janson


Ploomi-rummikeedis, milles pole tilkagi rummi

Ploomikeedise tegu sai alguse sellest, et kodus oli u pool ämbrit ploome ja need oli vaja kindlasti ära teha samal õhtul, sest järgmiseks päevaks oleksid nad juba riknenud.

Hakkasin siis otsima sobilikku retsepti.

Eesmärk oli leida midagi põnevat, aga samas ei tohtinud moositegu palju aega võtta, kuna kell oli palju ja tahtsin võimalikult ruttu asjaga ühele poole saada.

Lõpuks jäi silma ploomi-rummikeedis.

Vaja läks ploome, sidrunit, moosisuhkrut ja heledat rummi.

Ploomid mul olid, samuti sidrun. Moosisuhkrut oli tunduvalt vähem, kui retseptis oli ette nähtud, ja heledat rummi ei olnud üldse.

Siis ei jäänudki muud üle kui hakata improviseerima.

Otsustasin osa vajaminevast moosisuhkrust asendada tavalise suhkruga ja heleda rummi mingi muu alkohoolse joogiga.

Kapist leidsin pirnibrändi, mis tundus igati sobilik katsetamiseks. Leidus ka üks pirn, mille otsustasin samuti lisada.

Tulemus sai üllatavalt hea.

Kogused, mida kasutasin, olid järgmised:

- 2 ½ kg magusaid siniseid ploome (kivid juba eemaldatud)
- 2 väikese sidruni mahl
- u ½ kg moosisuhkrut
- u 1 kg tavalist suhkrut
- 0,8 dl pirnibrändit (Birnenbrand 40% vol)
- 1 pirn

Edasi tegutsesin peaaegu vastavalt ploomi-rummikeedise retseptile.

Pestud ploomidel eemaldasin kivid.

Püreestasin saumikseriga ploomid, lisasin sidrunimahla ja kuumutasin keemiseni.

Riisusin vahu, lisasin mõlemad suhkrud (tavalist suhkrut lisasin maitse järgi – tahtsin, et keedis oleks ikka piisavalt magus) ja tükeldatud pirni, keetsin u 10 minutit.

Lisasin brändi (maitse järgi; oluline oli, et alkoholi maitse ei hakkaks domineerima), lasin veel kord keema tõusta ja jätsin 30 minutiks jahtuma.

Siis panin purki ja õhukindlalt kinni.

Katrin Vahter


Suvikõrvitsatest “ketšup” lihatoitudele

- 3 kg tükeldatud suvikõrvitsat (kabatšokki, tsukiinit)
- 300 g puhastatud küüslauku
- 500 g puhastatud paprikat
- 1 suurem tšillipipra kaun
- 2–3 sl supisoola (vastavalt soovile)
- 6 sl suhkrut
- 1 sl äädikat
- peoga basiilikut, varssellerit, peterselli, tilli
- 3 sl Borgese oliiviõli

Ajage kõik komponendid läbi hakklihamasina, maitsestage, keetke vaiksel kuumusel 50–60 minutit.

Kurgisalat (kurgid omas mahlas)

Koorige ja tükeldage ebastandardsed kurgid seibideks (sobivad kõik kurgid, näiteks lühike kurk ja kasvuhoonekurk).

Täitke umbes 10-liitrine pott tükeldatud kurkidega. Korjake peotäis maitserohelist, lõigake noaga peeneks ja pange  potti. Nüüd võtke supisoola ja pange seda supilusikatäis või natuke rohkem, siis suhkrut maitse järgi (umbes 4–6 sl) ning siis äädikat maitse järgi (umbes 1–3 sl). Kõige lõpuks on vaja ka natuke oliiviõli (2–3 sl).

Segage käega alt põhjast ülespoole tõstes kõik korralikult läbi, jätke ööseks laagerduma, hommikul, kui kohv on joodud, pange pott tulele ja kuumutage vaikselt alt üles segades (nüüd juba suure puulusikaga), kuni on näha, et kurk ei ole veel päris klaasjas. Ongi aeg salat purki panna. Kaas keerake kõvasti peale ja purk pange kummuli jahtuma.

Niina Nigul