6% on aga juba päris arvestatav hulk inimesi, kes ei ole saanud aru uuest, ilmselt ühest keerulisimast maksuarvestusmudelist Euroopas.

On teinegi äärmus: 52% tulusaajatest ehk 519 000 inimest kasutasid maksuvaba tulu lubatust vähem, selgub samast pressiteatest.

Küll aga ei ole räägitud sellest, et mis juhtub siis, kui pole raha tulumaksu kohe tagasi maksta.

Eesti ühe suurima tarbimislaenudele spetsialiseerunud panga TF Banki operatsioonide juhi Birgit Jõgeva sõnul on pangaga 15. veebruari hommikul ühendust võtnud juba kaks klienti, kes on küsinud laenu tulumaksu tagastamiseks.

Esmalt võib tunduda, et sellisel puhul poleks mõistlik laenu võtta, maksukohustuse tasumist saab ajatada. See lahendus pole aga parim, sest Maksu- ja tolliamet (MTA) küsib ajatamise korral intressiks 21,9% aastas.

Ka MTA ise toob oma kodulehel välja, et „Kuni võla täieliku tasumiseni arvestatakse võlalt intressi 0,06% päevas (s.o 21,9% aastas), mis on näiteks oluliselt kallim kui pangalaenu intressi tasumine.“

Siia kõrvale võib võrdluseks tuua Eesti Panga poolt avaldatud statistika, mille kohaselt on tarbimislaenude keskmine intress turul 15,63% (2018 aasta keskmine arvutatud siit).

Kui tuua näiteid erasektorist, siis avaneb järgnev pilt:

  • Coop Pank intress alates 12,9%
  • TF Bank intress alates 9,9%
  • Bigbank intress alates 9,9%
  • Inbank intress alates 12,9%
  • Swedbank intress alates 15%
„Tegelikult on ju MTA ajatamise näol tegemist ühe väga kuluka laenuga. Seetõttu tuleks järgida mõistlikku laenamise põhimõtet ning enne MTA poolt pakutava ajatamise valimist konsulteerida spetsialistiga ning küsida pakkumisi erinevatelt laenupakkujatelt,“ nendib Jõgeva. „Näib, et turuolukorda arvestades on riik võtnud endale kallima laenupakkuja positsiooni ja paremaid pakkumisi saab erasektorist.“
VEEL PLUSSE ERASEKTORI POOLELE:
  • Laenutingimused läbipaistvamad ja selgemalt esitatud (näiteks enamasti saad juba lehel info kätte, palju mingis summas laen maksma läheb).
  • Makseperioodiks saab valida rohkem kui 24 kuud (perioodi pikkus mõjutab igakuise makse suurust: mida pikem, seda väiksem). MTA pakub ajatamise taotluse saab esitada perioodiks 2-24 kuud.