Alati kasulik

Rooskapsas on rohkem valke kui enamikus aedviljades, parasjagu rauda ja A-vitamiini. Peale raua on piisavalt ka teisi mineraalaineid, eeskätt kaaliumi.

Rooskapsast toiduks tarvitada on kasulik igas eas ja alati, kuid suuremat tähelepanu võiks talle pöörata teatud haiguste korral. Rooskapsas on soovitatav gastriidi, mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandi, aeglase ainevahetuse, suhkurtõve, jämesoolepõletiku, kurguhaiguste, tuberkuloosi, pahaloomuliste kasvajate korral. Teadlased on avastanud rooskapsast indooliks nimetatud ainet, mis pidavat olema eriti oluline pahaloomuliste kasvajate ja ainevahetushaiguste ravis. Rooskapsa söömine on eriti soovitatav vanemas eas seedimise korrastajana (parandab seedetrakti motoorikat, seega sobib kõhukinnisuse korral), mürk- ja jääkainete ning üleliigse vere kolesterooli väljutajana. Rooskapsa head omadused ja suur kiud-ainete sisaldus teeb temast ühe parima veresoonte lupjumisvastase vahendi.

Kuna kapsas, vastupidi kartulile, suurendab maohappesust, siis peavad mao ülihappesusega inimesed rooskapsa tarbimisel olema tagasihoidlikumad, eeskätt toorelt süües.

Suurtes poodides on rooskapsas sügavkülmutatult - enamasti küll  aedviljasegudes - alati müügil ning vahel värskenagi, pakitud kilekottidesse. Kuid samas pole teda sugugi keeruline ise kasvatada.

Minul kasvab peale spargelkapsa ka rooskapsas, juba ilu pärast. Mõlemad on kõrgekasvulised ning sobivad hästi aiaäärsesse peenrasse. Nad on nii võimsad ja uhked! Kui sügisene aed mustab, siis rooskapsas ilutseb seal külmade tulekuni. Veel esimeste külmade aegu saame vastavalt oma vajadustele varre küljest murda rooskapsa mini-kapsapäid läbimõõduga 2-5 cm.

Rooskapsas on tavakapsast tugevama ja pisut isegi mõrkja maitsega. Viimane omadus kaob, kui oleme teda keevas soolakas vees töödelnud.

Rooskapsas on pika kasvuajaga, seetõttu on vaja istikud nagu valge peakapsa puhulgi ette kasvatada.

Seeme külvatakse aprilli algul külvikastidesse, taimed istutatakse kasvukohale mais või juuni algul. Hilise mahapaneku korral jääb saak väikeseks. Istutada ei tohi liiga tihedalt, sest taime ümber peab olema õhku. Paremat saaki annab rooskapsas sügavapõhjalistel huumusrikastel keskmise raskusega saviliivmuldadel.

Kasvuks vajab rooskapsas tublit annust orgaanilist väetist, samuti mineraalväetist (lämmastikuga mitte liialdada!) ja niiskust, eriti juulikuust septembrini. Saagi valmimisest annab märku alumiste lehtede koltumine.

Talveks võib rooskapsa varred koos peakestega keldrisse riputada. Lehed tuleks enne eemaldada. Saaki saab säilitada ka kuuseokstega kaetult lume all - nagu lehtkapsastki.

Rooskapsas köögis

Loomulikult võib rooskapsa päid hoida sügavkülmutatult karbikestes või kilekottides parajate portsude kaupa. Enne külma panekut pole neid vaja kuuma veega töödelda. Sel juhul tuleb nad aga pärast sügavkülmikust võtmist kohe keevasse vedelikku panna.

Arvestama peab, et pärast varre küljest eemaldamist närtsivad peakesed õhu käes ruttu. Seetõttu pole neid nõnda kaua hoida mõtet - toiteväärtus alaneb. Vaakumpakendis võib aga rooskapsast säilitada külmikus kuni paar kuud.

Toiduks võib kasutada ka ladvapunga, mis on varre peakestest tunduvalt võimsam. Kahjuks armastavad ladvaosa röövikudki ning seda tuleks hoolega jälgida, et ise jaole jõuda.

Rooskapsas nagu peakapsaski sobib suppidesse, ühepajatoitudesse, vormiroogadesse, aga oma kauni väljanägemise ja hea maitse tõttu ka tervete peakestena keedetult prae kõrvale.

Rooskapsast võib ilma kuumutamata teha mitmesuguseid toorsalateid. Sel juhul viilutage peakesed pärast juureosa eemaldamist. Maitseks võite lisada õuna, porgandit, pirni jm. Kastmeks on tervislik kasutada maitsestatud külmpressitud õli.

Olen lisanud rooskapsast mõningatesse marineeritud segahoidistesse (eelnevalt keedan mõned minutid soolakas vees) kas või juba kauni välimuse pärast.

Rooskapsast võib samuti hapendada, mida minagi mitmel aastal olen teinud. Hapendatult sobib ta toorsalatitesse, kus annab meeldiva maitse ja muudab need salatid tänu tekkinud piimhappele veelgi tervislikumaks.

NB! Minu retsept ei ole ainuvõimalik. Kindlasti on hapendamisel teisigi võimalusi, kas või lisandite valikul.

Toon siin retseptid, mis mul on hästi õnnestunud. Ent neid võib alati omalt poolt täiendada, arvestades pere maitse-eelistusi.

Retseptid

Hapendatud rooskapsas

2 kg rooskapsa peakesi

½ kg valget peakapsast

1 tl köömneid või kadakamarju

1 tl suhkrut

3 tl soola

Riivige nõu - suurema suuga purgi või ämbri - põhja osa valget peakapsast, keskele mõni minut keevas vees hoitud rooskapsaid ning peale ülejäänud riivitud valge peakapsas. Maitseained riputage tegemise ajal vahele. Suruge tugevasti kokku, pange peale marli, puust rest ja vajutis. Kui vedelik pärast paaritunnist seismist peale ei ilmu, lisage veidi vett. Laske toatemperatuuril umbes 20 päeva käärida.

Intensiivse käärimise lõppedes puhastage marli, rest ja nõu ääred ning viige jahedasse ruumi pikemaaegseks hoidmiseks. Hapendatud kapsaid võib ka potis umbes 20 minutit kuumutada ja sulgeda õhukindlalt purkidesse. Siis seisavad nad kevadeni.

Kapsa hapendamisel tekkinud piimhape on eriti vajalik vanemas eas inimestele. Seega tuleks ära kasutada ka kapsa hapendamisvedelik.

Omlett rooskapsaga

2 muna
2 tl jahu
4 sl piima või kohvikoort
paar peotäit rooskapsast
soola, pipart
õli praadimiseks

Kuumutage rooskapsa peakesed väheses soolakas vees poolpehmeks ja pange sõelale nõrguma. Vahustage munad, lisage piim, jahu, maitseained. Pange pannile kuuma õli sisse kapsapeakesed, segage neid praelabidaga mõne minuti vältel ning siis valage peale omletisegu. Sulgege pann kaanega, vähendage kuumust ja laske omletil valmida, kuni munasegu on täielikult hüübinud. Veel paremini õnnestub roog ahjus. Lauale andmisel võite peale riputada maitserohelist.

Rooskapsa-ploomisalat

2 kl rooskapsast
10 ploomi
1 suur õun
maitsetaimi

Kaste
0,5 kl hapukoort või maitsestamata jogurtit
1 sl vedelat mett
soola, pipart
(sidrunimahla)

Asetage rooskapsad mõneks minutiks soolaga maitsestatud keevasse vette, nõrutage sõelal täieliku jahtumiseni. Tükeldage kividest puhastatud ploomid väikesteks tükkideks, õun riivige  jämedalt. Segage ained ning valage üle soola, pipra ja meega maitsestatud hapukoore või maitsestamata jogurtiga. Soovi korral, kui tegemist on magusate õuntega, võite lisada sidrunimahla. Salat sobib iseseisvalt eelroaks või linnulihast toidu kõrvale.

Seda salatit on hea teha just sügisel, kui on küllaga ploome ja õunu.

Rooskapsad tainas

1 kl jahu
3 muna
200 ml (1 pakk) kohvikoort või piima
soola
600 g rooskapsast
õli praadimiseks

Segage munakollasest, kohvikoorest ja jahust tainas, mis jätke 30 minutiks paisuma. Seejärel segage juurde vahustatud munavalged, maitsestage soolaga. Kastke rooskapsad kahvli otsas tainasse ning pange siis kuuma õli sisse. Praadige rohkes õlis kuldkollaseks ja tõstke vahukulbiga sõelale nõrguma. Andke lauale hapukoore, majoneesi või mõne tomatikastmega..

Rooskapsaga täidetud tomatid

6 keskmist tomatit

Täidis
6 rooskapsast
1 muna
3 sl kohvikoort või piima
3 sl riivitud juustu
2 küüslauguküünt
soola, pipart
maitserohelist (basiilikut)
õli

Lõigake tomatitel kaaned pealt ja õõnestage sisu teelusikaga välja. Pange igasse üks rooskapsas, peenestatud küüslauku, soola, pipart ja basiilikut ning valage üle lahtiklopitud muna, kohvikoore ja riivjuustu seguga. Tõstke kaaneke peale tagasi ning küpsetage ahjus 200 kraadi juures 25 minutit. Andke lauale iseseisvalt hapukoore või jogurtiga. Võib pakkuda ka liharoogade, näiteks jõuluprae kõrvale.

Tomatist väljavõetud sisu võite kasutada koorekastme valmistamiseks. Sellega sobib täidetud tomateid lauale anda.

Rooskapsapakid

0,5 kg rooskapsaid
2 keskmist hakitud sibulat
1 tükeldatud tomat
50-100 g riivitud juustu
4 tl võid
0,5 tl köömneid
tilli, basiilikut
soola
õli

Segage kausis või, sibulad, tomatitükid, riivitud juust, köömned ja maitseroheline. Lõigake puhastatud rooskapsad pooleks või neljaks juurika suunas. Segage kapsad tomatisegusse. Laotage lauale kuus 30 × 30 cm suurust fooliumitükki, mis määrige õliga. Jagage täidis fooliumitükkide ühele küljele väikestesse hunnikutesse. Keerake fooliumi teine pool täidise peale ning voltige ääred tihedalt kokku. Tõstke pakikesed ahjupannile, küpsetage 180-kraadises kuumuses umbes 30 minutit. Lõigake pakk kääridega lahti ja andke lauale kuumalt koos fooliumiga. Sööge iseseisva toiduna või prae kõrvale.