„Roosipõõsaid on viite erinevat sorti. Kuuendat hakkame sügisel istutama,” selgitas ettevõtlik naine. „Tahan viiesaja taimeni välja jõuda ja vaadata, kuidas tooted toimivad ning sealt edasi minna.” Sobivad sordid valis ta välja koos tuntud roosikasvataja Rein Joostiga, kes kasvatab talle ka istikud.

Eri toodete jaoks kasutab Kaljuste erinevaid sorte. Näiteks suhkrustab vaid ühe sordi õielehti, siirupit ja moosi teeb mitme sordi segust. Lisaks roosi õielehtedele on kasutusel ka sordi ’Rio 4’ ehk vitamiiniroosi kibuvitsataolised marjad, millel on tohutu C-vitamiini sisaldus ja millest tuleb selline moos, nagu rootslastel on kuulus jõulumoos.

Kui roose pärast õitsemist õigesti tagasi lõigata, rõõmustavad nad oma õitsemisega kaks või lausa kolm korda suve jooksul. See tähendab väikeste protsude kaupa õielehetede korjamist ja nendest imeliselt lõhnava maiuse keetmist. Kuna roosid on täies õies alles kolmandal kasvuaastal, sai praegu teha alles väikse koguse moosi ja siirupit.

Tooted on piltlikult öeldes ahjusoojad, nii et neil pole veel siltegi peal. „Kui sildid saab peale, siis saab roosimoosi ja -siirupit osta meie enda Kuninguste talupoest ja Saarte Sahvrist,” andis Maria Kallaste vihje, kust on uue toote soovijatel võimalik seda saada. „Kuna sel aastal on roosimoosi siiski vähe, siis ketipoodidesse tänavu veel ei lähe.”

Lisaks saadab ta näidised neile kokkadele, kes tahavad seda oma söögikoha menüüs kasutada. Nii et kui kõik läheb hästi, võib Saaremaal valmistatud roosimoosi ja roosilimonaadi varsti mõnes kohalikus kohvikus või restoranis mekkida.