Apteekides müüakse nii looduslike koostisosadega kui keemiliselt sünteesitud toimeühenditega vahendeid.

Imikutele ja väikelastele sobivad eelkõige looduslikud sääsetõrjevahendid nagu näiteks eeterlikud õlid: lavendli-, sidrunheina-, nelgi-, tsitronella- ja eukalüptiõli. „Need on õrnad, kuid tõhusad,“ ütleb Džaniašvili. Hästi populaarne on ka 100% loodusliku sääsesalv Tervix.

Looduslikke vahendeid, mida võivad kasutada igas vanuses inimesed, teiste seas imikud ja väikelapsed, soovitab kasutada ka Apotheka proviisor Janika Tähnas. Sellised on näiteks Free putukatõrjevahendid (aitab kaitsta puukide, sääskede, parmude, kihulaste ja muude putukate eest) ning Orto Plix sari (aitab kaitsta lisaks sääskede eest ka parmude, kihulaste ja teiste tülikate putukate eest).

Looduslike vahendite ainus puudus on see, et toimeaeg on väga lühike ja neid tuleb peale kanda korduvalt.

Putukatõrje puhul ei tasu unustada ka mehaanilist kaitset – putukavõrk aknal või lapsevankril, pikk riietus ja puhas nahk.

„Ehkki beebisid tasuks putukate eest kaitsta pigem vankrile pandud sääsevõrgu ja pikkade riiete abil, võib alates kuuendast elukuust kasutada ka Prantsuse päritolu loodusliku koostisega MoustiCare tooteid, sest lisaks tavapärastele spreidele on MoustiCare’il olemas ka üks innovaatilisem lahendus – moeka disainiga putukatõrje käevõru, mida saab kinnitada nii randmele, seljakoti külge või matkal olles telgi lakke. Peaks toimima kuni kuu aega,“ ütleb Janika Tähnas ning lisab, et see toode mõjub erinevat liiki putukatele: puugid, kirbud, kärbsed, Egiptuse ning Aasia tiigersääsed ja tavalised sääsed.

Kõige rohkem ostetakse siiski juba tuntud Orto Plixi, Diffusili ja Autani tooteid. Mariana Džaniašvili sõnul on kasutajad kiitnud ka Free putukatõrjevahendeid, mis on ilma lõhnata.

Sügelus ja punetus segavad

Putukate sülg tekitab kipitust, punetust ja paistetust. Mõnikord võib allergiline inimene olla putuka süljes sisaldavate ainete suhtes väga tundlik ja sellisel juhul on ka reaktsioon tugevam ning kestab kauem.

Kui agressiivsed putukad pääsevad siiski hammustama, siis soovitab Janika Tähnas esmalt hammustuskoht seebi ja külma veega puhtaks pesta. See aitab vähendada ärritust ja sügelust ning ära hoida põletiku tekkimist torkehaavas.
Looduslike vahendite ainus puudus on see, et toimeaeg on väga lühike ja neid tuleb peale kanda korduvalt.

Seda, et kindlasti ei tohi hammustust kratsida, sest see soodustab mürgi levimist ja tõstab põletiku riski, rõhutavad mõlemad proviisorid.

Väikelastel tuleks Mariana Džaniašvili sõnul naha puhastamisel eelistada alkoholivaba antiseptikut, sest see ei kipita. Suurema turse ja valu vältimiseks või leevendamiseks on abi ka külmakompressist, külmageelist või mentooli sisaldavatest kreemidest.

Hästi sobivad tema sõnul kreemid või geelid, mis sisaldavad näiteks teepuõli, aaloed, eukalüpti. Teepuõli alandab paistetust, valu ja sügelust, samuti on sel antibakteriaalne toime. Aaloe on põletiku- ja valuvastase toimega ja hästi rahustab, niisutab tõhusalt nahka ning soodustab naharakkude kiiret paranemist.

„Lastele alates 3. eluaastast sobivad sügeluse leevendamiseks ja kratsimise vältimiseks Xarasan sääsehammustusjärgsed plaastrid, need on looduslike koostisosadega – saialill ja pipra-koldpuu rahustavad ning värskendavad nahka,“ tutvustab Džaniašvili. Putukahammustust leevendada aitab ka Helpic geel.

Lastele sobivad ärrituse, punetuse ja turse leevendamiseks enamus vahendeid, mida kasutavad täiskasvanudki. Paljud neist on looduslikud, kuid kui laps on allergiline mõne komponentide suhtes, tasub olla ettevaatlik.

Kui ärritus ja sügelus on tugev, on kindlasti abi allergiavastastest preparaaditest. Kes kannatab erinevate putukahammustustest tekkiva tugeva sügeluse käes, peaks regulaarset ravi antihistamiinikumidega alustama üsna aegsasti.
HEA TEADA | Kuidas käituda mesilase ja herilase hammustuse korral
Mesilase ja herilase nõelamise korral tuleb kindlasti eemaldada astel ja puhastada torkehaav, et vähendada põletiku tekkimise riski.


Nende putukate astla küljes on mürgipaun, mis ei erita kogu mürki koheselt vaid teeb seda aja jooksul. Soovitav on kasutada pintsette, et saada nõel mürgipauna lõhkumata kätte.


Pigistamine võib põhjustada kogu mürgi nahka sattumist ja nii on reaktsioon nõelamisele tõsisem. Kui astel on kätte saadud, tuleb toimida nagu sääskede nõelamise korral.


Mesilase ja herilase mürk võib tundlikematel inimestel põhjustada lisaks lihtsale ärritusele ka allergilist reaktsiooni. Raskematel juhtudel on oht anafülaktilise šoki tekkeks, millel võivad omakorda olla tõsised tagajärjed.


Reaktsioon ilmneb paari minuti jooksul ning inimene võib koheselt teadvuse kaotada. Juba hingamisraskuste esinemisel tuleb kutsuda kiirabi.


Raskete allergianähtudega inimestel on suvisel ajal looduses viibides soovitatav hoida läheduses esmaabikarp adrenaliinisüstla, glükokortikoidi ja mõne antihistamiinset ainet sisaldava allergiarohuga.


Arstiga tuleb nõu pidada:

  • kui paistetus või valu on nii tugev, et see takistab magamist või liikumist;
  • kui on tekkinud süsteemsed sümptomid (iiveldus, turse, hingamisraskus);
  • tegemist on allergilise isikuga,

Allikas: proviisor Janika Tähnas, Apotheka; proviisor Mariana Džaniašvili, Südameapteek.
Allikas: proviisor Janika Tähnas, Apotheka; proviisor Mariana Džaniašvili, Südameapteek.


Sääsetõrjevahendiga liialdamine võib tervist kahjustada

Terviseamet soovitab inimestel sääsetõrjevahendeid mõistlikult kasutada, sest kokkupuude neurotoksilist dietüültoluamiidi ehk DEETi sisaldava tootega võib põhjustada iiveldust, oksendamist, kõhuvalu ja kõhulahtisust, raskematel juhtudel ka teadvusekaotust, vererõhu langust ja krampe.

„Sääsetõrjevahendite liialdamise tagajärgedega puutume kokku igal aastal,“ ütles terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder, kelle sõnul tasub sel aastal tulenevalt sääskede rohkusest eriti tähelepanelik olla.

„Sääskede agressiivne käitumine ja rohkus aitavad kindlasti kaasa soovile sääsetõrjevahendit keskmisest rohkem kasutada. See aga võib kahjustada juba nii täiskasvanu, kuid eriti lapse tervist.“

Näiteks tasub sääsetõrjevahendite kasutajatel silmas pidada, et telkima minnes pole mõistlik DEETi sisaldavat toodet seal olevate sääskede kindlaks elimineerimiseks telki laiali pihustada, sest nii loob inimene omale ise gaasikambri ja saab kindlasti mürgistuse.

1944. aastal Ühendriikide relvajõududes närvimürgina kasutusele võetud dietüültoluamiid ehk DEET imendub hästi nii läbi naha kui ka seedetrakti kaudu kogemata neelatuna või näiteks putukatõrjevahendiga määritud kätega süües.

On oluline, et lapsevanemad jälgiksid sääsetõrjevahendite kasutusjuhendit ja ei kasutaks lastel täiskasvanutele mõeldud tõrjevahendit. Täiskasvanutele mõeldud tõrjevahendi puhul on närvimürgi sisaldus laste jaoks ebaproportsionaalselt suur. Laste puhul on mõistlik vältida pihustatavate tõrjevahendite kasutamist, kuna sel moel on võimalik mürgi sissehingamine.

Alkoholi ja neurotoksilist mürki sisaldava sääsetõrjevahendi ja mistahes muu putukamürgi hoiustamisel tuleb jälgida, et see oleks asetatud kohta, kust lapsed seda kätte ei saa. Alkohol põhjustab juba väikeses annuses lapsele ohtliku mürgistuse.

Lisaks tasub ettevaatlik olla ka sipelgamürkide ja suitsevate sääsetõrjevahenditega, sest need sisaldavad valdavalt püretriini. Mainitud aine imendub samuti hästi seedetraktist, nahalt ja limaskestadelt. Lapsed on sipelgamürki söönud ajal, mil nad on pandud roomama või käputama äsjapügatud murule, kuhu on hiljaaegu tülikate sipelgate tõrjeks kuhjatud sipelgapulbrit. Mürgistus põhjustab tavaliselt tugevat peavalu ja iiveldust, laps on viril ja keeldub toidust.

Terviseamet soovitab helistada mürgistusinfoliinile 16662 ka juhul, kui pärast mürgise aine neelamist esialgu midagi ei juhtu. Liin töötab ööpäevaringselt kõikidel nädalapäevadel. Kõne on eritasuta, kõne maksumus sõltub sideoperaatori hinnakirjast.