Möödunud aasta mais asus seim alkoholiseadust muutma, ning otsustati, et õlut võib suurtes plastpudelites müüa kuni 2020. aasta 1. septembrini. President Raimonds Vējonis saatis eelnõu aga teiseks lugemiseks tagasi parlamenti, öeldes, et üleminekuperiood on liiga pikk. Uueks tähtajaks sai 2018. aasta 1. aprill. Presidendi soov oleks alkoholi müük plastpudelites üldse lõpetada.

Läti seimi majanduskomisjoni esimees Romāns Naudiņš on varem öelnud, et kanget õlut 2- ja 2,5-liitristes plastikpudelites ostavad selle odavuse tõttu peamiselt need, kes tarbivad seda ülemäära, eriti maapiirkondades, ning siidrit noored. Muudatuse eesmärk on vähendada alkoholitarbimist tervikuna.

Õlletootjad ei rõõmusta

„Möödunud aastal kasvas õlleturg maksuameti andmete järgi 6 protsenti, kuid see oli ainult tänu piirikaubandusele. Ilma piirikaubanduseta oleks muutus olnud nullilähedane, sest kohalik õlleturg ei kasva. Võttes arvesse PET-pudelite piirangut, turuolukord kindlasti ei parane ning loob õlletootjatele pigem uusi väljakutseid,“ prognoosib Liniņš.

Negatiivset mõju näeb ette ka üks kahest suurest Läti õlletootjast Cēsu Alus, kelle hinnangul saab majandusharu langus sel aastal olema 10 kuni 15 protsenti. Ettevõtte usub, et seetõttu areneb küll klasspudelite ja alumiiniumpurkide segment. Teine suurtootja Aldaris usub, et tarbitava õlle kogus langeb möödunud aastaga võrreldes nii aktsiisitõusu kui plastpudelikeelu tõttu 5 kuni 10 protsenti.

Sellega ei pruugi Lätis veel lõppeda plastmasspudelite ajajärgu lõpp, kuna suurema hoo võib sisse saada üheliitristes plastpudelites õlle müümine. Seadusemuudatus keelas õlle, siidri ning teiste alkohoolsete jookide müügi poolest liitrist suuremates pudelites juhul, kui joogi alkoholisisaldus ületab 5,8 protsenti. Kui joogi kangus 5,8 protsenti ei ületa, võib seda müüa kuni liitri suurustes pudelites.

„Sõltuvalt turunõudlusest ja tarbijate soovidest, oleme üheliitriseid pudeleid oma valikusse sisse viinud ning neid sealt ära võtnud. Üheliitrine plastpudel meie jaoks midagi uut ei ole,” selgitas Aldarise juhatuse liige Sigita Ozola. „Tootmise ümberkorraldamine ja üheliitristele pudelitele üleminek on samas lisakulutus ning praegustes turuoludes ei saa seda just iga ettevõte endale lubada.”

Piiranguid ei rakendata klaasist, keraamilisest materjalist, puust või metallist pudelite puhul. Alkoholi võib suurtes plastpudelites müüa vaid tootmiskohas või vaadiõlle müügiga tegelevates poodides. Viinamarjadest valmistatud veini võib endiselt müüa ka suurtes plastpudelites.

Sotsiaalministeeriumi teatel Eestis piiranguid ei ole, küll aga on alkoholipoliitika rohelises raamatus antud alkoholitootjatele soovitus vähendada lahjade alkohoolsete jookide kangust ja pakendi suurust eneseregulatsiooni korras.