Foto: Repro

Kui on vaja kõhu kõrvalt kokku hoida, siis kombineerige käepärastest toiduainetest mitmesuguseid segusid, mida võib leiva, küpsetatud kartulite või juurviljade juurde anda.

Vaadake üle pühadest järele jäänud kuivatatud puuviljad, rosinad, pähklid, seemned. Neist võite saada tervisliku ja kõigile meeldiva võide, mida võib-olla muidu ei raatsikski teha.

Heeringavõie

1 soolaheeringas

1 kg keedetud kartuleid

2 sl hapukoort

1 sibul

2 sl võid või margariini

½ kl kuivikujahu või riivsaia

kuivatatud tilli

Nahast ja luudest puhastatud heeringas ajage koos tükeldatud sibula ja kartulitega läbi hakkmasina. Segule lisage sulatatud või, till, kuivikujahu ja hapukoor. Segage hõõrudes hoolikalt läbi. Hoidke enne tarvitamist 1 tund jahedas. Võie sobib leivale, aga ka koorega küpsetatud, nn mundris kartulile määrimiseks.

Porgandivõie

suuremat porgandit

1 sl sidrunimahla

100 g pehmet kitsejuustu

2 sl rapsiõli

½ tl soola

1 tl vedelat mett

värskelt jahvatatud musta pipart

Kooritud porgandid tükeldage ja keetke väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kuivaks nõrutatud porgandile lisage juust, sidrunimahl, õli, mesi ning maitsestage soola ja soovitud koguse pipraga. Segage mikseris ühtlaseks massiks ja tõstke säilituskarpi. Võie sobib leivakatteks või ahjus küpsetatud kartulite ja juurviljade kõrvale.

Seenevõie

300 g omas mahlas hautatud
kukeseeni

2 suurt sibulat

2 sl tomatipastat

2 küüslauguküünt

300 g riivitud porgandit

1 sl õunaäädikat

½ tl jahvatatud musta pipart

tilli

1–2 sl jahu

50 g õli

Selle pastataolise leivakatte tegemisel võite kasutada mis tahes seeni. Koorige ja peenestage sibulad, kuumutage koos hästi peeneks tükeldatud seente ja riivitud porgandiga õlis. Maitsestage purustatud küüslauguga. Hautage, kuni porgand on pehme. Siis segage jahuga, kuumutage läbi, lisage tomatipasta ja äädikas. Maitsestage tilli ja pipraga, vajadusel lisage pisut soola. Segage veel kord hästi läbi ja jätke jahtuma. Külmalt võite määrida leivale, soojalt sobib keedetud spagettide või kartulite juurde.

Sojavõi

200 g sojajahu

50 g õli

150 ml vett

2 sl nõgesejahu

ürdisoola

Puistake kuivained kaussi, segage hästi läbi, lisage õli ja vesi ning segage ühtlaseks massiks. Lõpuks lisage maitse järgi ürdisoola, aga võite jätta selle ka lisamata. Nõgesejahu asemel sobib tarvitada kuivatatud seentest tehtud pulbrit.

Pähklimaitseline võie

250 g röstitud maapähkleid

100 g puhastatud päevalilleseemneid

100 g seesamiseemneid

1 küüslauguküüs

1 sl sojajahu

ürdisoola

veidi õli

Kui röstitud maapähklid peavad jahvatamiseks olema krõbedad, siis päevalille- ja seesamiseemneid leotage paar tundi enne jahvatamist. Peenestatud ained segage hoolikalt läbi ja lisage silma järgi pisut õli, et võiet oleks kergem leivale määrida.

Kilukaste

4 puhastatud vürtsikilu

2 keedetud muna

½ kl hapukoort või majoneesi

100 g kohupiimapastat

tilli

Hakkige kilud ja keedetud munad peeneks, segage kohupiimaga, maitsestage tilliga.

Kurgikaste

1 keskmine marineeritud kurk

1 sibul

2–3 keedetud muna

majoneesi, hapukoort või maitsestamata jogurtit

½ tl sinepit

soola

suhkrut

tilli

Lõigake kurk ja sibul hästi peeneks, lisage kahvliga katki surutud munad ja segage majoneesiga. Maitsestage suhkruga. Kui kasutate hapukoort või jogurit, segage sellesse ka soola ja sinepit. Kui annate kastme lauale kartulitega, võib see olla vedelam. Kui võtate kastet leivakõrvaseks, lisage vähem hapukoort või majoneesi.

Õunakaste sibulaga

200 g hapukoort

1 suurem sibul

2 õuna

2 keedetud muna

soola

1–2 tl sinepit

suhkrut

Kloppige hapukoore sisse soola, suhkrut ja sinepit ning kahvliga katki surutud munad. Sibul hakkige hästi peeneks, õunad riivige jämeda riiviga. Segage kõik ühtlaselt läbi. Kontrollige maitset ja vajadusel lisage soola või suhkrut.

Röstsaiakate

100 g viigimarju

100 g aprikoose

100 g päevalilleseemneid

100 g mandleid

2 sl sojajahu

1 tl vanillsuhkrut

n õli või vett

Jahvatage seemned ja mandlid peeneks, segage leotatud peenestatud puuviljadega, lisage sojajahu ja vanillsuhkur ning mikserdage koos läbi. Vedeldamiseks lisage veidi vett või õli, kumba soovite. Seda segu võib tarvitada juustu asemel.

Rosinakate

100 g seemneteta rosinaid

100 g sarapuupähkleid

50 g seesamiseemneid

3 sl sojajahu

1 sl suhkrut või mett

1 tl vanillsuhkrut

väheke õli või vett

Jahvatage seemned ja pähklid. Lisage pestud peenestatud rosinad, sojajahu, mesi, vanillsuhkur ja mikserdage. Selleks et pastataolist võiet oleks parem leivale määrida, lisage vett või natuke õli.


HÜVA NÕU

Leib, sai

Sooja või liiga värsket pehmet saia ja leiba lõigake tulel või keevas vees kuumutatud noaga, siis saate ühtlase sileda lõike, pealegi on siis kergem lõigata.

Kuum röstsai ja -leib asetage fooliumiga vooderdatud korvi ja katke rätikuga, siis nad ei jahtu laual liiga ruttu.

Kui panete leivakasti mõned suhkrutükid, ei lähe leib nii kiiresti hallitama.

Tahke leib maitseb paremini kui sai.

Kõvaks kuivanud leib keerake 10 minutiks niiskesse rätikusse ning ajage praeahjus kuumaks, siis saate värske leiva.

Ahjus saiakesi soojendades asetage sinna ka tassitäis vett – nii saate krõbedad saiad.

Kõva leiva ja saia saab pehmeks, kui kastate leiba piimaga ja ahjus üle küpsetate.

Tahket leiba ja saia saate värskendada ka aurutuspotis, kui valate resti alla potti keeva vett.

Värskendatud leiba sööge kohe kuumalt, sest jahtumisel tahkub see väga kiiresti ning kaotab ka head maitseomadused.

Tahket leiba värskendage veeauru, röstimise, praadimisega või pärast niisutamist uuesti küpsetamisega.

Kilesse pakitud leib ja sai seisavad ilma hallitamata külmikus mitu nädalat.

Ärge hoidke saia ja leiba kilekotti pakituna üheskoos. See rikub saia maitse.

Tahkunud leiva- või saiaviile kuivatage nõrgalt soojas ahjus veidi avatud praeahjuuksega, et niiskus saaks eralduda.

Kuivikuid hoidke riidest või paberist kotiga kuivas kohas.

Väikesi kuivikukuubikuid võite lisada suppidele ja aedviljatoitudele.

Väga hea kohvi- või teekõrvase saate, kui määrite tahke saiaviilu mõlemad pooled võiga ja pärast praadimist riputate kergelt pruunistunud pinnale kookoshelbeid ja veidike suhkrut ning hoiate kaane all 15–20 minutit.


LUGEJA SOOVITAB

Tervistav jook

1 kl kuuma vett

1 sl mett

2 tl sidrunimahla

1 suur küüslauguküüs

Laske vesi suuremas kruusis veidi jahtuda, lisage mesi, sidrunimahl ja peeneks hakitud küüslauk. Segage jooki, et mesi lahustuks, siis jooge kõik korraga ära ja pugege voodisse teki alla. Tehke niisugune jook, kui tunnete, et haigus kipub kallale (olete väljas märgade jalavarjudega olnud või tuul riietest läbi puhunud).

Soojendav jook

½ l vett

1 tükk kaneelikoort

3 nelki

3 sl kuivatatud ja peenestatud
kaselehti

1 sidruni mahl

2 sl mett

Keetke vesi koos maitseainetega ja kallake kaselehtedele. Jätke 10 minutiks kaane alla tõmbama. Siis kurnake, lisage sidrunimahl. Serveerimisel maitsestage meega.