Suhkur Foto: Raivo Tasso
Suhkur on sel suvel kuum teema, kuna selle hind on poes aastaga pea kahekordistunud. Eestlased on autode pakiruumides vedanud Soomest sadade kilode kaupa seal tunduvalt soodsama hinnaga müügil olevat magusat. Saja kilo pealt võis nii säästa lausa 50 eurot. Avalikkuse surve tõttu on ka Eesti kauplustes suhkru hind vaikselt alla tulnud. Praegu saab Prismast või Maximast magusakilo kätte 99 sendiga. “Soodsa hinnaga suhkur on müünud väga hästi,” rõõmustab Prisma Peremarketi ostujuht Marge Saluste. “Ilmselt mängib heades müükides oma osa ka see, et endiselt on käimas sügisene hoidiste tegemise aeg.” Poehind võiks aga vähemalt teoreetiliselt olla lausa veerandi euro võrra madalam, kui siinsed ettevõtted oleks kasutanud Euroopa Komisjoni poolt kogu ELis kerkinud magusa hinna alandamiseks pakutud võimalust. Milline see võimalus siis oli? Ja kuhu ulatuvad suhkru hinnatõusu juured? Hinnatõusu juured ulatuvad aastate taha, kui ELis toodeti tunduvalt rohkem magusat, kui jõuti ära süüa. Liigne suhkur eksporditi kõrgete eksporditoetustega mujale maailma, kus hind oli madalam.
Avalehele
11 Kommentaari
Loe veel: